
Meloun, feta a máta? 5 lehkých letních salátů s neobvyklými kombinacemi, které překvapivě chutnají
Léto je v plném proudu, teploty šplhají k tropickým výškám a vy máte hlad – jenže představa, že byste měli postávat hodinu u rozpáleného sporáku, vás upřímně děsí. Právě v takových chvílích přichází na řadu saláty. Ale ne jen tak ledajaké! Zapomeňte na unavený list hlávkového salátu s plátkem rajčete. Přinášíme vám pět svěžích a nápaditých receptů, které připravíte do 20 minut. Skvěle se hodí jako lehký oběd, rychlá večeře na terase nebo i jako příloha ke grilování s přáteli.
1. Melounový salát s fetou a mátou
Pokud hledáte salát, který je hotový do 5 minut a chutná jako léto samo, měli byste zkusit melounovou variaci s fetou a mátou. Stačí vše nakrájet na kostky, promíchat, zakápnout olivovým olejem a trochou limetové šťávy.
Pro ozvláštnění můžete přidat pár opražených semínek dýně nebo slunečnice. A pokud chcete, aby vás opravdu zasytil, podávejte ho s kouskem čerstvé bagety, opečeným pita chlebem nebo třeba s hrstí kuskusu promíchaného s trochou citronu a bylinek.

Pokud chcete, aby vás těstovinový salát víc zasytil, stačí přihodit pár kousků grilovaného kuřete nebo třeba hrst fazolí. Zdroj: Shutterstock
2. Těstovinový salát s pestem a cherry rajčátky
Mezi oblíbené letní klasiky bezesporu patří těstovinové saláty – jsou osvěžující, syté tak akorát a dají se donekonečna obměňovat. Těstoviny si uvařte ráno nebo večer, když je v kuchyni ještě snesitelně, a pak je nechte v lednici čekat.
Když přijde čas oběda, stačí je smíchat s domácím nebo kupovaným bazalkovým pestem, přidat rozpůlená cherry rajčátka, trochu mozzarelly a klidně i pár lístků rukoly.
3. Salát z pečené červené řepy s kozím sýrem
Pokud máte rádi výraznější chutě a nebojíte se trochu experimentovat, tenhle salát vás mile překvapí. Červenou řepu si upečte předem – třeba večer, kdy už není v kuchyni takové horko.
A pokud se vám do toho nechce, klidně sáhněte po předvařené nebo pečené z obchodu, dnes už ji běžně seženete. K řepě přidejte nadrobený kozí sýr, pár vlašských ořechů a jemnou medovou zálivku. Výsledkem bude salát jako z moderního bistra.

Asijský salát s nudlemi, mangem zeleninou je jako dělaný do parného dne. Nejlepší je vychlazený – osvěží, zasytí a nezabere skoro žádnou práci. Zdroj: Shutterstock
4. Asijský rýžový salát s mangem a arašídy
U exotických chutí ještě chvilku zůstaneme – a vezmeme vás rovnou do jihovýchodní Asie. Tenhle rýžový salát je lehký, svěží, trochu sladký a díky mangu i příjemně šťavnatý.
Použít můžete rýžové nudle nebo jasmínovou rýži, k tomu čerstvé mango, nastrouhanou mrkev, okurku, koriandr a hrst opražených arašídů pro křupnutí. Vše spojí jednoduchá zálivka z limetkové šťávy, sójové omáčky, medu a sezamového oleje. A pokud přidáte třeba tofu nebo krevety, máte plnohodnotné jídlo.

Lehký bramborový salát s jogurtem je svěží letní varianta klasiky, které se nemusíte bát ani v horku. Zdroj: Shutterstock
5. Odlehčený bramborový salát s jogurtem a bylinkami
Na závěr máme něco pro milovníky českých salátů. Když se řekne bramborový salát, většině z nás se vybaví Vánoce a pořádná dávka majonézy. Ale i tahle klasika se dá udělat v letní, odlehčenější verzi – a vůbec jí to neubere na chuti.
Zkuste místo majonézy použít bílý jogurt, přidejte jarní cibulku, nasekanou pažitku, trochu hořčice a nové brambory. Výsledkem je svěží salát, který si klidně dáte i v horkém dni a nebudete se po něm cítit těžce. Skvěle se hodí jako příloha ke grilu nebo třeba jen tak s vejcem k večeři.
Text: Kateřina Saidl
Foto: Shutterstock