Zdroj: Shutterstock

Při vysokých teplotách přijdou vhod saláty. Některé druhy ovoce vyniknou hlavně z grilu

06. 09. 2023
Diskuze (0)
Sdílet

Ovocné saláty jsou plné barevných a lahodných plodů, které nabízejí bohaté množství vitamínů, vlákniny a antioxidantů. Připojte se k nám a objevte různé varianty, které si zamilují i děti.

Salát z manga s mátovo-jogurtovým dresinkem

Salát z manga s mátovo-jogurtovým dresinkem je skvělý způsob, jak si vychutnat čerstvé ovoce spolu s osvěžujícím a lehkým dresinkem.

Přečtěte si také:
6 vynikajících zeleninových salátů, které vám pomohou odlehčit jídelníček!

Ingredience

  • 3 středně velká manga, oloupaná a nakrájená na plátky
  • 3 střední jablka Gala, nakrájená na plátky
  • 2 lžíce limetkové šťávy
  • 1/2 šálku obyčejného jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička mletého čerstvého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 šálku čerstvých mátových lístků nakrájených na tenké plátky

Postup

  1. Ve velké míse smíchejte mango a jablka. Pokapejte 1 lžící limetkové šťávy a promíchejte.
  2. V malé misce smíchejte jogurt, med, zázvor, sůl a zbývající 1 lžíci limetkové šťávy.
  3. Vmíchejte do mangové směsi. Posypte mátou a promíchejte.
  4. Před podáváním nechte alespoň 15 minut odležet v chladničce.

Grilovaný ovocný salát

Grilovaný ovocný salát je ideální možnost, jak využít sezónní ovoce a přidat mu zvláštní grilovanou chuť. Je to lehká a osvěžující alternativa k tradičním dezertům.

Broskvový salát

Broskve mají úžasnou chuť i po ugrilování. Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 6 lžic citronové šťávy
  • 3 lžíce rozpuštěného másla
  • 1 lžíce nasekané čerstvé máty
  • 2 oloupané broskve, vypeckované a rozpůlené
  • 3 střední švestky, vypeckované a rozpůlené
  • 4 meruňky, vypeckované a rozpůlené
  • 1/4 čerstvého ananasu nakrájeného na 4 plátky
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce medu
  • 1/4 lžičky košer soli
  • 1/8 lžičky mletého nového koření
  • 170 gramů čerstvé baby rukoly
  • 1 šálek rozdrobeného sýru feta

Postup

  1. Ve velké mělké míse prošlehejte 3 lžíce citronové šťávy, rozpuštěné máslo a mátu.
  2. Přidejte ovoce, marinujte po dobu 30 minut, jednou promíchejte. Sceďte, marinádu si dejte stranou.
  3. Ovoce grilujte zakryté na omaštěné grilovací mřížce na středně vysokém přímém ohni 4–6 minut.
  4. Otočte, potřete marinádou. Znovu potřete marinádou a grilujte odkryté, dokud ovoce není měkké, ale ne kašovité, dalších 4–6 minut.
  5. Ovoce přendejte z grilu a nechte chladit 5–10 minut. Až vychladne, nakrájejte ho na čtvrtky.
  6. Smíchejte olivový olej, med, košer sůl, nové koření a zbývající citronovou šťávu. Polovinou dresinku pokapejte rukolu a míchejte, dokud nebude dobře obalená; položte rukolu na velký servírovací talíř.
  7. Přidejte grilované ovoce; pokapejte zbývajícím dresinkem. Posypte rozdrobeným sýrem feta.

Avokádový ovocný salát s mandarinkovým octem

Na teplé dny, kdy si chceme jen odpočinout, je chladivý salát s avokádem, lesním ovocem a mátou to pravé. Mandarinkový dresink je navíc tak osvěžující.

Avokádový salát

Avokádo se vyskytuje v receptech čím dál častěji, v salátech obzvlášť. Zdroj: Shutterstock

Ingredience

Na salát:

  • 3 středně zralá avokáda, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • 3 střední manga, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
  • 1 šálek čerstvých malin
  • 1 šálek čerstvých ostružin
  • 1/4 šálku mleté čerstvé máty
  • 1/4 šálku nakrájených opečených mandlí

Na dresink:

  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 1 lžička strouhané mandarinky nebo pomerančové kůry
  • 1/4 šálku mandarinkové nebo pomerančové šťávy
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře

Postup

  1. Uspořádejte avokádo a ovoce na servírovací talíř, posypte mátou a mandlemi.
  2. V malé misce vyšlehejte ingredience na dresink, dokud se důkladně nespojí, a nakonec dresinkem salát pokapejte.

Upozornění: Pamatujte, že saláty můžete obměňovat dle svých chuťových preferencí. Pokud vám nějaké ovoce či zelenina nechutná, stačí jednoduše vyměnit za jiné či zcela vynechat.

Nadýchaný jahodovo-borůvkový salát

Nadýchaný jahodovo-borůvkový salát podávejte jako osvěžující dezert nebo jako součást snídaně. Můžete ho servírovat samotný nebo jako přídavek k jiným dezertům jako jsou dorty nebo zákusky.

Ingredience

  • 1 balení smetanového sýra, měkčeného
  • 1–1/2 hrnku cukru (vyberte dle sebe, který vám chutná nejvíce)
  • 2 šálky husté smetany ke šlehání
  • 8 šálků čerstvých jahod, nakrájených na plátky
  • 2 šálky čerstvých borůvek

Volitelné: další čerstvé jahody a borůvky

Postup

  1. Ve velké míse ušlehejte smetanový sýr a cukr do hladka.
  2. Pomalu přilévejte smetanu, šlehejte do husté a nadýchané hmoty.
  3. Následně vmíchejte 8 šálků jahod a 2 šálky borůvek. Pokud chcete, můžete přidat další.
Přečtěte si také:
Jednoduché recepty na grilování masa, sýrů a zeleniny

Křupavý jablečný salát

Křupavý jablečný salát je dobrá cesta, jak využít jedinečnou chuť jablek spolu s pekanovými ořechy a připravit osvěžující a zdravou přílohu nebo lehké občerstvení.

Jablka a mrkev

Spojení jablek a mrkve je léty ověřená chutná kombinace. Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 2 jablečné odrůdy (např. Granny Smith a Gala)
  • 1 střední mrkev
  • ½ šálku nasekaných pekanových ořechů
  • ½ šálku rozinek
  • ½ šálku nasekaného celeru
  • ¼ šálku jablečného džusu
  • 2 lžíce čerstvého citronového džusu
  • 2 lžíce řeckého jogurtu
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup

  1. Oloupejte a nakrájejte jablka na tenké plátky. Oloupejte a nastrouhejte mrkev na hrubém struhadle.
  2. V míse smíchejte nakrájená jablka, nastrouhanou mrkev, pekanové ořechy, rozinky a nasekaný celer.
  3. V menší míse smíchejte jablečný džus, citronový džus, řecký jogurt a med. Dochuťte solí a pepřem podle chuti.
  4. Omáčkou zalijte jablečnou směs a jemně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily.
  5. Nechte salát odpočinout v lednici po dobu alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a salát byl křupavější.
  6. Před podáváním můžete salát posypat ještě trochou nasekaných pekanových ořechů pro extra křupavost.

Pomerančový salát

Pomerančový salát je svěží a plný chuti. Spolu s marmeládou a hroznovou šťávou vytvoří kombinaci, které neodolají ani mlsné děti.

Pomerančový salát

Pomeranč dokáže tělu dodat důležitý vitamin C a zároveň skvěle chutná. Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 1/2 šálku cukru
  • 1/2 šálku pomerančové marmelády
  • 1 šálek bílé hroznové šťávy
  • 1/2 šálku citronovolimetkové sody
  • 8 velkých pomerančů, oloupaných a nakrájených na plátky
  • 3 lžíce strouhaných mandlí, opražených
  • 3 lžíce slazeného opečeného strouhaného kokosu

Postup

  1. V malém hrnci na středním ohni smíchejte cukr a marmeládu; vařte a míchejte, dokud se cukr nerozpustí.
  2. Odstraňte z tepla. Vmíchejte hroznovou šťávu a sodu.
  3. Přelijte přes sítko a zbytky vyhoďte.
  4. Dejte chladit do lednice přes noc.
  5. Pomocí děrované lžíce odeberte pomeranče  do servírovací misky.
  6. Posypte mandlemi a kokosem.

Letní ovocný salát

Sladký salát z melounu, třešní, borůvek a microgreens je ideální pochoutkou na rodinné pikniky. Nezáleží na tom, kam ho vezmete, vždy splní svůj účel.

Meloun v salátu

Meloun má kromě výborné chuti i řadu zdravotních benefitů. Zdroj: Shutterstock

Ingredience

  • 2 šálky kuliček melounu
  • 2 šálky čerstvých sladkých třešní, vypeckovaných a rozpůlených
  • 1 šálek čerstvých borůvek
  • 1/2 šálku nakrájené okurky
  • 1/2 šálku microgreens nebo natrhaného salátového mixu
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 3 lístky čerstvé máty, nakrájené na tenké plátky
  • 1/4 šálku medu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry

Postup

  1. Meloun, třešně, borůvky, okurku, microgreens a fetu smíchejte ve větší salátové míse.
  2. V malé misce smíchejte zbývající ingredience a vytvořte tak lahodný dresink, kterým salát pokapete.

Fotogalerie

Text: Claudie Kornelová
Foto: Shutterstock
Zdroj: Best Fruit Salads for Beginners od Casey Tucker, Tasty. Healthy. Cheap. Od Kevin Tatar, Healthy and Hearty Salads od Caroline Hofberg

Kategorie: Recepty
Tagy: léto ovoce saláty Saláty recepty
Sdílejte článek

Diskuze