Food styling aneb jak naaranžovat jídlo

Jídlo z celkového zážitku nemusí být to hlavní, dojem a pocity utváří vše okolo, tedy prostřený stůl, květiny, atmosféra (svíčky, hudba, vůně), správně zvolené víno. Až potom přichází zlatý hřeb v podobě menu. Nicméně vše musí ladit, jedno bez druhého nebude fungovat.
Reklama

 

Jako od babičky. Aktuálně je in rustikální a vintage trend. Vedle nemůžete šlápnout, pokud si z kredence na chalupě vypůjčíte „cibulákové“ talíře, červeno-bíle nebo modro-bíle kostkovaný běhoun a ozdobné skleničky na víno. FOTO BELLA ROSE

Jako od babičky. Aktuálně je in rustikální a vintage trend. Vedle nemůžete šlápnout, pokud si z kredence na chalupě vypůjčíte „cibulákové“ talíře, červeno-bíle nebo modro-bíle kostkovaný běhoun a ozdobné skleničky na víno. FOTO BELLA ROSE

Food styling aneb jak naaranžovat jídlo

Ve food stylingu je nejvýraznějším trendem poslední doby jednoduchost a rustikální vzhled. Doby, kdy se jídlo „stylovalo“ tak, aby vypadalo co nejdokonaleji, vše muselo být perfektně hladké a nikde ani drobeček, už jsou naštěstí dávno pryč. I v moderních kuchařkách tak na fotografiích najdete jídla, která i po domácí přípravě budou vypadat víceméně jako ta vyfocená. Drobné nedokonalosti jsou naopak vítány. Tento trend potvrzuje i čím dál větší obliba tzv. naked cakes, tedy nahých dortů. Korpus se prořízne, promaže a je hotovo, žádné velké zdobení navrch. Lehká surovost jejich vzhledu je jen zdánlivá − promazat a třeba ovocem nazdobit takový dort dá spoustu práce!

Jemný vzor na nádobí je dovolen. Drobná kaligrafie, kvítka či grafiky dávají vyniknout všem barvám pokrmu a nijak neruší výsledný dojem z jídla. FOTO BLOOMINGVILLE

Jemný vzor na nádobí je dovolen. Drobná kaligrafie, kvítka či grafiky dávají vyniknout všem barvám pokrmu a nijak neruší výsledný dojem z jídla. FOTO BLOOMINGVILLE

Další zásadní pravidlo je dnes už legendární věta Zdeňka Pohlreicha: Na talíř nepatří nic, co se nedá sníst. Takže ano, zdobte vaše polévky květy, ale jen takovými, které s ní budou korespondovat i chuťově. Zapomeňte na větvičku rozmarýnu položenou přes maso, protože takhle se rozmarýn prostě sníst nedá – ten má být jemně nasekaný ve šťávě.

Univerzální pravidlo – v jednoduchosti je krása

A jak je to s nádobím? Talíř je nejlepší bílý a kulatý. Toto pravidlo však není nijak dogmatické, například pod rybu jsou samozřejmě vhodnější oválné talíře. Drobný vzorek na talíři také nemůže být na škodu (v poslední době se začíná hodně vracet trend babičkovského nádobí s drobnými květinkovými obtisky a třeba i jemným zlatým proužkem na lemu).

Víno a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Abyste dosáhli při kombinování jídel a vín té správné harmonie, je nutné se o tomto opojném moku ledacos dozvědět. Vyzkoušejte některý z celé řady sommelierských kurzů. FOTO THINKSTOCK

Víno a dobré jídlo k sobě neodmyslitelně patří. Abyste dosáhli při kombinování jídel a vín té správné harmonie, je nutné se o tomto opojném moku ledacos dozvědět. Vyzkoušejte některý z celé řady sommelierských kurzů. FOTO THINKSTOCK

Určitě ale zapomeňte na křiklavé vzory a barvy − jídlo musí mít možnost na talíři vyniknout, a to se vám ve chvíli, kdy celý okraj talíře lemuje divoká červeno-oranžovo-zelená kostka, nikdy nepovede. Trendy jsou jemné pastelové barvy nebo různé tlumené odstíny. Pokud ale nechcete šlápnout vedle, volte nádobí v barvě bílé, slonové kosti, champagne apod. Onen zmíněný zlatý proužek dokáže udělat víc, než si dovedete představit.

„Nejvíc mě baví jednoduchost založená na hlavních surovinách menu, které spolu barevně ladí, maximálně jsou doplněny bylinou či jedlým květem… Protože snad nejhorší je, pokud jídlo lépe vypadá, nežli chutná.“
Karel Šimůnek,
manažer restaurace AvantGarde

Pryč jsou doby, kdy se na talíři krčilo malé, uhlazené cosi. Teď mají přednost poctivé porce, které si na nic nehrají a jsou třeba ledabyle posypané notnou dávkou strouhaného parmezánu. FOTO THINKSTOCK

Pryč jsou doby, kdy se na talíři krčilo malé, uhlazené cosi. Teď mají přednost poctivé porce, které si na nic nehrají a jsou třeba ledabyle posypané notnou dávkou strouhaného parmezánu. FOTO THINKSTOCK

Rustikální styl můžete pojmout třeba i ve středomořském duchu. Perfektní pro servírování italských nebo řeckých specialit, sýrů, oliv a tapas. FOTO TCHIBO

Rustikální styl můžete pojmout třeba i ve středomořském duchu. Perfektní pro servírování italských nebo řeckých specialit, sýrů, oliv a tapas. FOTO TCHIBO

Stolování stylově i prakticky

Při stolování se momentálně prosazují barevné běhouny uprostřed stolu: zvolte jednoduchý světlý ubrus a podle příležitosti měňte jen středový běhoun. S ohledem na to, že právě na běhounu budou stát všechny mísy, sklenice a misky s dochucovadly apod., je nutno podotknout, že tato móda má i svoji praktickou stránku – nemusíte po každém stolování prát celý ubrus. Jinak nezapomínejte, že krása je v jednoduchosti: luční kvítí naaranžujte do staré sklenice místo vázy, na vodu nebo domácí limonády zvolte čiré lahve s patentním uzávěrem. Pokud máte děti, oceníte i to, že se čím dál častěji místo skleniček používají klasické malé zavařovačky, které jsou při běžné manipulaci téměř nerozbitné. Navíc je můžete uzavřít klasickým víčkem, do kterého uděláte díru na brčko a děti ani při zběsilém pobíhání po zahradě nebudou mít pobryndaná trička.

Největším hitem v podávání nealkoholických nápojů jsou momentálně zavařovací sklenice. Skvěle korespondují s trendem domácích limonád z opravdu přírodních surovin. FOTO NORDIC DAY

Největším hitem v podávání nealkoholických nápojů jsou momentálně zavařovací sklenice. Skvěle korespondují s trendem domácích limonád z opravdu přírodních surovin. FOTO NORDIC DAY

Bílý, kulatý talíř nikdy nevyjde z módy. Jídlo na něm nejlépe vynikne, navíc se hodí k jakémukoli stylu slavnostní tabule i pro běžné, každodenní stolování. FOTO Villeroy & Boch

Bílý, kulatý talíř nikdy nevyjde z módy. Jídlo na něm nejlépe vynikne, navíc se hodí k jakémukoli stylu slavnostní tabule i pro běžné, každodenní stolování. FOTO Villeroy & Boch

Recept na lehké letní občerstvení

Cous-Cous se sušeným ovocem, plátkovanými mandlemi a žlutým kari

Cous-Cous se sušeným ovocem, plátkovanými mandlemi a žlutým kari

Obtížnost: velmi nízká  Porce: 4  Čas: 30 minut

Cous-Cous 480 gr
Panenský olivový olej 1 dcl
Sušené brusinky 80 gr
Sušené švestky 80 gr
Rozinky 80 gr
Plátkované mandle 80 gr
Žluté kari 2 kávové lžičky
Voda 1,3 l (závisí na kvalitě Cous-Cousu)
Čerstvý koriandr ½ svazku
Římský kmín 1 kávová lžička
Med 2 polévkové lžíce
Šťáva z citronu 1 ks
Sůl, pepř dle chuti

Cous-Cous vsypte do většího rendlíku, zalijte vařící vodou, vmíchejte sůl a nechte pod pokličkou odpočívat, dokud se tekutina nevstřebá. Poté ho vidličkou promíchejte. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte na menší kousky nakrájené sušené ovoce, mandle a nechte zkaramelizovat (4 minuty). Poté přidejte kari, římský kmín a nechte 2 minuty orestovat. Tuto směs přidejte do Cous-Cousu a opatrně vmíchejte. Dochutíme solí, pepřem, nahrubo nasekaným koriandrem, šťávou z citronu a medem. Cous-Cous podáváme na předehřátém talíři.

Další zajímavé recepty najdete na www.lamart.cz.

Extra tipy:
– Místo sypkého kari můžete použít kari pastu. Pozor, je pálivá.
– Důležité je nepoužívat čerstvé ovoce.
– Pokud máte rádi červenou cibuli, klidně ji také použijte.
– Mandle můžete zaměnit za nahrubo nasekané pistácie.

FOTO THINKSTOCK

FOTO THINKSTOCK

TEXT RED
ODBORNÁ SPOLUPRÁCE LAMART, RESTAURACE AVANTGARDE
FOTO THINKSTOCK A ARCHIV FIREM
ZDROJ časopis HOME 6/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentovat