Svěží letní barbecue – tipy na letní grilovací menu

09. 06. 2016
Diskuze (0)
Sdílet

Je jedno, jestli si grilovačku zorganizujete u ohně na chalupě nebo doma na zahradě za pomoci trouby. Tipy na letní grilovací menu možná zpříjemní i osvěží ověřený jídelníček.

Křupavá pikantní křidélka

(Možno připravit (i) v troubě)

Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA

01_thinkstockphotos-4740999601,5 kg kuřecích křídel (rozdělených v kloubu)
3 stroužky česneku
3 PL vinného octa
1 PL mleté červené papriky
1 PL kajenského pepře
1 PL strouhaného nebo 1/2 PL sušeného zázvoru
1 PL worcesterské omáčky
2 PL mořské soli
4 PL chilli omáčky dle výběru
3 lžíce medu
svazeček tymiánu nebo rozmarýnu

1. Ve velké míse smícháme všechny ingredience. Kuřecí křidélka omyjeme, přidáme do mísy a důkladně promícháme. Pokud máme čas, necháme je marinovat.

2. Troubu předehřejeme na 180 °C. Hlubší pekáč vyložíme pečicím papírem a naskládáme na něj křidélka. Pečeme 30 minut, průběžně poléváme zbylou marinádou. Pak teplotu zvýšíme na 200 °C a necháme je zapéct podle potřeby (20–30 minut) dokřupava, pravidelně poléváme marinádou. Hotová křidélka budou zlatavá a lepkavá.

3. Podáváme se salsou dle vlastního výběru, nejlépe sladko-pikantní.

Svěží melounový salát

Čas potřebný na přípravu: 15 MINUT

02_thinkstockphotos-499616747

1 meloun cantaloupe
1,5 šálku borůvek
1 velká nebo 2 menší okurky
1,5 PL olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl
koření
několik lístků máty

1. Meloun rozřízneme na polovinu, zbavíme jadérek a pomocí speciální lžičky vykrajujeme kuličky. (Případně nakrájíme dužinu na 1,5×1,5 cm velké kostky.)

2. Okurku nakrájíme na tenké plátky. Spolu s melounem a borůvkami ji vložíme do hluboké mísy.

3. Přidáme olej, citronovou šťávu, pepř, sůl a bylinky. Vše spolu promícháme a podáváme jako čerstvou přílohu ke grilovanému masu nebo přidáme čerstvý sýr a podáváme s topinkami jako svěží hlavní jídlo.

Osvěžující letní Hugo

Čas potřebný na přípravu: 10 MINUT

03_thinkstockphotos-4738496300

bezový sirup
25–30 květů bezu
2 citrony
1,5 kg krystalového cukru
25 g kyseliny citronové
2 litry vody

Hugo (1 drink)
150 ml prosecca (nebo sekt brut)
2 cl bezového sirupu
50 ml sody
2–3 osminky limetky nebo citronu
čerstvá máta
kostky ledu podle chuti

1. Na přípravu sirupu si převaříme vodu. Vsypeme do ní kyselinu citronovou a necháme vychladnout. Květiny bezu omyjeme (šetrně, abychom neodstranili pyl) a citrony nakrájíme na kolečka – následně vložíme do vody, přikryjeme utěrkou a necháme 24 hodin louhovat.

2. Po uplynutí výluh scedíme, vsypeme do něj cukr a za stálého míchání zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a k hladině nezačnou stoupat bublinky. Takovou horkou tekutinu naléváme do lahví, zazátkujeme a necháme dnem vzhůru vychladnout.

3. Nápoj Hugo připravíme smícháním všech ingrediencí ve větším vínovém poháru. Nejprve nalijeme sirup, přidáme mátu a citron nebo limetku a trochu spolu stlačíme. Pak přidáme led a vše zalijeme proseccem. Zbytek dolijeme sodou. Osvěžující nápoj ihned podáváme.

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ FOTO THINKSTOCK.CZ

Kategorie: Recepty
Tagy: barbecue česnek recept Recepty z kuřecího masa rozmarýn tymián zázvor
Sdílejte článek

Diskuze