Jak si připravit sušené pomeranče a vyrobit si z nich krásné vánoční dekorace
Sušené plátky pomerančů jsou perfektním ekologickým doplňkem vánoční výzdoby. Vnesou do interiéru krásnou barvu a dobrou náladu – a to vše za minimální náklady a téměř bez námahy. Můžete je použít na tvorbu slavnostních girland, věnců, ale i jako ozdoby na stromek, větvičky či podnos.
Na to, abyste dokonale vysušili plátky pomeranče, nepotřebujete sušičku, ukážeme vám jednoduchý způsob, jak si je připravíte v troubě. Pro sušení jsou krásné červené pomeranče, ale i různé druhy jiných citrusových plodů, abyste dosáhli širšího barevného spektra.
V každém případě nebudete zklamáni ani ze sušení klasických oranžových pomerančů – vybírejte ty s tmavší, výraznější kůrou. Základem jsou pevné pomeranče kulatého tvaru. Budou se vám snáze krájet na tenké plátky než měkké pomeranče.
Jak dosáhnout toho, aby sušené plátky pomeranče zůstaly oranžové?
Aby sušené plátky pomeranče nezhnědly, měli bychom je sušit při nejnižší možné teplotě. Zhnědnou, když se připálí nebo přepečou, a to nechceme. Také usušené plátky pomeranče mohou časem zhnědnout, protože jejich přirozené barvy postupně vyblednou, ale trvá to celé měsíce.
Připravte se též na to, že čím nižší je teplota sušení, tím déle bude sušení trvat. Chcete-li mít opravdu působivý výsledek, nevyplatí se příliš riskovat a spěchat. Během celého sušení pomeranče sledujte a otáčejte.
Jak připravit nejkrásnější sušené plátky pomeranče
Začněte nakrájením pomerančů na tenké plátky – zhruba pět milimetrů. Snažte se odřezat všechny plátky stejné tloušťky. Čím tenčí a rovnoměrnější je nařežete, tím rychleji a rovnoměrněji se vysuší.
Předehřejte troubu na 70 °C. Plátky pomeranče osušte papírovými utěrkami, budou hotové dřív. Nikdy je však nestlačujte. Potom plátky rozložte na pekáč vystlaný papírem na pečení a poskládejte kolečka pomerančů v jedné vrstvě.
Plátky pomerančů sušte zhruba tři až pět hodin podle jejich tloušťky a podle vaší trouby. Kontrolujte je každých třicet minut a pravidelně obracejte. Když jsou hotové, přesuňte sušené plátky pomeranče na stojan a nechejte vychladnout.
Náš tip
Plátky pomeranče považujeme za správně vysušené, když se zdají suché a ani nejširší části ovoce už nejsou lepkavé nebo měkké na dotek. Po vybrání z trouby však budou nadále schnout a tvrdnout.
Jak použít plátky pomeranče na zdobení?
Sušené pomerančové plátky jednoduše svažte dohromady provázkem nebo je na něj navlečte jako girlandu. Tři až čtyři dohromady svázané plátky přidejte na adventní věnec, na větvičky či na stromek, případně jimi ozdobte dárky. Krásně doplní i štědrovečerní stůl. Můžete k nim přidat nejrůznější ořechy, skořici, mašle, zvonky, korálky, pírka nebo jiné zábavné doplňky.
Nádherně vypadají i v horkém čaji, nemluvě o té vůni během sušení a zdobení!
Jak dlouho vydrží sušené plátky pomeranče?
Jsou-li dobře vysušené, vydrží i dva tři roky. Potom začnou hnědnout. Staré sušené plátky pomeranče můžete vyhodit do kompostu. Do té doby je skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo v sáčku na zip a na chladném, suchém a tmavém místě.
Pokud vám začnou sušené plátky pomeranče plesnivět, znamená to, že nebyly dostatečně vysušené a zůstalo v nich příliš zbytkové vlhkosti.
Sabína Zavarská
Foto: istock.com