Žížaly mají obzvlášť rády kávovou sedlinu nebo namočené proužky papírové lepenky. Počet žížal se odvíjí od předpokládaného množství odpadu. Půl kila žížal zkonzumuje za den okolo čtvrt kila odpadů, což je zhruba množství, které vyprodukuje čtyřčlenná rodina za den. FOTO KOKOZA

Je možné kompostovat i v bytě? Budete překvapeni, ale jde to!

17. 03. 2016
Diskuze (0)
Sdílet

Bydlíte v panelákovém bytě, nemáte zahrádku, a přesto byste chtěli smysluplně využívat bioodpad? Rozšiřte svou „sbírku“ domácích mazlíčků o žížaly. A pokud si potrpíte na design, pořiďte jim estetický domeček.

Když se řekne kompost, určitě si řada z vás vybaví místečko vzadu na zahradě nebo na dvorku u prarodičů − nepříliš estetické, vyzděné nebo ohraničené dřevěnou konstrukcí, zbytky se tam povalují jen tak ledabyle… Tak jak by mohlo být možné kompostovat v bytě? A přece to jde! Díky žížalám, resp. vermikompostování. Při něm se využívá schopnosti žížal přeměňovat rostlinné zbytky na velmi kvalitní organické hnojivo – vermikompost. Patrovou nádobu s žížalami, tzv. vermikompostér, můžete umístit  na chodbu, na balkón, do garáže, dílny, kuchyně či do kanceláře. Důležité je vždy zajistit pro žížaly optimální teplotu kolem 20° C a správnou vlhkost substrátu. V zimě nenechávejte vermikompostér venku bez izolace, v létě ho zase nevystavujte přímému slunci, jinak by docházelo k výparu vody a k přehřívání.

Co všechno kompostovat?

Organické zbytky z domácnosti: zbytky ovoce a zeleniny, pečiva a vařených jídel (nevhodné jsou mléčné výrobky, zbytky masa, tuky a v tomto případě i zemina, která žížalám škodí), potravinami znečištěný papír, čajové lístky, skořápky od vajíček a ořechů, zbytky pokojových rostlin, květiny a stelivo býložravých mazlíčků.
Organické zbytky ze zahrady: zbytky ovoce a zeleniny, květiny, zeminu, pokosenou trávu, listí, větve, hobliny, piliny a kůru, popel ze dřeva.

Bioodpad tvoří více než třetinu (až 40 %) směsného odpadu, který (nejen) městské domácnosti vyhazují do komunálního odpadu. Přitom organické zbytky nejsou odpadem v pravém slova smyslu. Dá se z nich vytvořit kompost − přírodní hnojivo, které můžete následně využívat v domácnosti či na zahradě. Jeho aplikací do jakékoli půdy či substrátu zvýšíte jejich kvalitu. FOTO PLASTIA

Bioodpad tvoří více než třetinu (až 40 %) směsného odpadu, který (nejen) městské domácnosti vyhazují do komunálního odpadu. Přitom organické zbytky nejsou odpadem v pravém slova smyslu. Dá se z nich vytvořit kompost − přírodní hnojivo, které můžete následně využívat v domácnosti či na zahradě. Jeho aplikací do jakékoli půdy či substrátu zvýšíte jejich kvalitu. FOTO PLASTIA

Designový vermikompostér od české firmy Plastia navrhl designér Jiří Pelcl ve spolupráci se společensky prospěšným podnikem Kokoza.

Zakládáme vermikompost

Plocha nádoby se odvíjí od množství kompostovaného bioodpadu. Na kilo týdně je potřeba zhruba 0,2 m2. Žížaly ke svému životu potřebují dostatek vzduchu, proto by nádoba měla být prostorná, ale ne příliš hluboká. Postačí rozměry š 40 × h 40 × v 15 cm. Na dno vermikompostéru se umístí podestýlka (tráva, listí, roztrhaný a navlhčený papír, půda, rašelina, hobliny nebo kokosové vlákno). Do podestýlky se vloží násada žížal a vhodné kousky bioodpadů (menší než 5 cm).

Jak to funguje

Ve vermikompostéru se postupně odděluje hotový kompost od zbytků jídla. Jakmile je naplněno první patro, je třeba připravit žížalám novou podestýlku do druhého patra, kam se přestěhují. Bioodpad dáváme do druhého patra, spodní patro ponecháme 2–3 měsíce (materiál se v něm za tu dobu plně přemění v kompost). Veškerá přebytečná vlhkost je odváděna do zásobníku na vodu, odkud ji můžeme průběžně čerpat. Jedná se o tzv. „žížalí čaj“.

Největším problémem vermikompostování bývá špatná podestýlka. Přibývající zbytky jídla obsahují vodu − mohou zpomalit kompostovací proces a snížit množství žížal ve vermikompostéru. Nutné je tedy lůžko udržovat přiměřeně vlhké a provzdušněné. FOTO PLASTIA

Největším problémem vermikompostování bývá špatná podestýlka. Přibývající zbytky jídla obsahují vodu − mohou zpomalit kompostovací proces a snížit množství žížal ve vermikompostéru. Nutné je tedy lůžko udržovat přiměřeně vlhké a provzdušněné. FOTO PLASTIA

Využití vermikompostu a žížalího čaje

Vermikompost je vynikající, ekologické hnojivo pro rostliny v bytě. Máte ho nad hlavu? Obdarujte své blízké, nebo vermikompost vysypte ke stromu či keři ve vašem okolí. Žížalí čaj je zase živinami nadupané tekuté hnojivo. A co víc, obsahuje látky, které podporují růst rostlin a brání rozvoji chorob. Žížalí čaj můžete použít neředěný, nebo jej nařeďte s vodou (až v poměru 1:10).

Chcete kompostovat v bytě? Ale přijde vám to složité a nejste si jistí, zda byste to zvládli? Navštivte některý z příslušných workshopů podniku Kokoza, kde vás to naučí a předají neocenitelné postřehy a tipy. Seznam najdete na jejich webu www.kokoza.cz.

Žížaly mají obzvlášť rády kávovou sedlinu nebo namočené proužky papírové lepenky. Počet žížal se odvíjí od předpokládaného množství odpadu. Půl kila žížal zkonzumuje za den okolo čtvrt kila odpadů, což je zhruba množství, které vyprodukuje čtyřčlenná rodina za den. FOTO KOKOZA

Žížaly mají obzvlášť rády kávovou sedlinu nebo namočené proužky papírové lepenky. Počet žížal se odvíjí od předpokládaného množství odpadu. Půl kila žížal zkonzumuje za den okolo čtvrt kila odpadů, což je zhruba množství, které vyprodukuje čtyřčlenná rodina za den. FOTO KOKOZA

Není žížala jako žížala

Ne každý druh žížaly je schopen rychle a efektivně přeměňovat organické zbytky. K vermikompostování se může použít žížala hnojní (Eisenia fetida), kterou lze běžně najít na zahradě v kompostu. K dostání jsou však také speciálně vyšlechtěné tzv. kalifornské hybridy (Eisenia andrei), které se rychle množí a dokážou intenzivně přeměňovat bioodpady a organické zbytky ve vermikompost. Tento druh žížal se proto pro vermikompostování používá nejčastěji.

Žížaly do kompostéru pořídíte snadno na internetu, nebo díky speciální mapě. Koukněte, kdo má ve vašem okolí vermikompostér na www.komunitnizahrady.cz.

TEXT DOMINIKA ZÁVESKÁ
ZDROJ KOKOZA, KOMPOSTUJ.CZ
FOTO ARCHIV FIREM
ZDROJ časopis HOME 01-02/2016, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Zahrada
Tagy: bioodpad kompost návrh zahrady rady a tipy
Sdílejte článek

Diskuze