Opravdu letní kuchyň
Asi největší výhodou života v rodinném domě je, že za pěkného počasí může váš životní prostor rozšířit zahrada – jak o další čtvereční metry, tak i o úplně jiný rozměr bydlení. Může se stát vaším letím obývacím pokojem, jídelnou […]
Asi největší výhodou života v rodinném domě je, že za pěkného počasí může váš životní prostor rozšířit zahrada – jak o další čtvereční metry, tak i o úplně jiný rozměr bydlení. Může se stát vaším letím obývacím pokojem, jídelnou či kuchyní pod širým nebem… jen ji na to musíte připravit.
Osmažené dobroty
K oblíbeným letním radovánkám většiny majitelů zahrad patří posezení při ohni spojené s opékáním či grilováním. Nabídka grilů je v současnosti pestrá a vyhoví každé peněžence. Když vynecháme elektrické grily, které se pojí především s přípravou jídla na kuchyňském stole v domě či na terase, grilovat můžete na dřevěném uhlí (asi nejlevnější alternativa, ale příprava jídla trvá déle a gril je nutné po každém použití vyčistit) nebo na lávových kamenech ohřívaných plynem (používají se opakovaně a jídlo se připraví rychleji a zdravěji, nemá však typické kouřové aroma). V zásadě si můžete vybrat přenosný nebo stabilní gril. I ten přenosný by však měl mít v zahradě stabilně určené místo – ideálně v závětří, na dostatečně velké zpevněné či travnaté ploše, nejlépe na takové, na níž se dá vytvořit i prostor pro přípravu a stolování. Podobná pravidla platí i pro otevřená ohniště, která můžete v případě potřeby doplnit grilovacím roštem či stojanem, aby byly možnosti k přípravě vašich romantických letních večeří co nejširší.
V zahradě si můžete vybudovat i celé grilovací centrum. V této souvislosti je zajímavá rozšiřující se nabídka zahradních krbů (na rozdíl od ohniště či grilu mají komín, často i spodní přívod vzduchu, který zlepšuje hoření, a popelník; prostor ohniště by měl být obložen šamotovými cihlami). Složitější zahradní krby bývají vybaveny pracovním pultem, na který lze něco položit, a jsou často stříškou. U jednodušších zařízení je však dobré počítat s určitým manipulačním prostorem (ať už se stabilním nebo s mobilním nábytkem), nejlépe alespoň částečně zastřešeným. Ideální místo pro krb je v blízkosti domu (abyste nemuseli běhat daleko se surovinami), na zpevněné ploše se zahradním nábytkem a u zdroje vody; myslete i na místo na grilovací nářadí či zásobu dřeva. Protože je krb stabilní prvek, měl by ladit s domem a navazovat na okolí, ne působit jako voják v poli – podle tohoto pravidla volte formu i materiál.
Nabídka grilů je v současnosti široká a vyhoví každé peněžence. Praktické jsou přenosné grily, protože nemusejí být vázány jen na jedno místo v zahradě. | Spolu s miskou čerstvě nasbíraného ovoce nebo kyticí květů přinesete na místo zahradního stolování či posezení příjemnou pohodu. | Protože cena léta spočívá hlavně v pohodě, neměli byste zapomínat na pohodlný zahradní nábytek. (Také ten by měl ladit se stylem, v jakém se nese dům a zahrada). Trendový je například nábytek s kovovou konstrukcí a výpletem z umělého ratanu či textilenu. |
Špatný pán |
Kuchyň v zeleni
Zapomeňte na věčné běhání mezi kuchyní a altánem či sezením uprostřed trávníku. Trendem jsou malé kuchyňské koutky, vybudované přímo v zahradě. Míváte-li v létě často hosty, případně rádi stolujete venku, nemáte nad čím přemýšlet. Základem je stůl a pracovní plocha s dostatkem odkládacích prostorů… Asi největším rozdílem oproti klasické kuchyni je, že všechno stabilní zařízení musí odolávat vlhku, sluneční výhni a dalším vrtochům počasí. Prostor zahradní kuchyně by měl být alespoň částečně krytý a pamatujte i na přívod vody a odpad (rozhodně by tu měl být alespoň malý dřez), případně i na elektrickou zásuvku s vhodným stupněm ochrany – tak si můžete zabezpečit při práci vhodné osvětlení a budete moci i venku využívat některé kuchyňské spotřebiče. Exteriérová kuchyň by měla sousedit s místem na stolování a stejně jako všechny stabilní prvky v zahradě by měla stylem ladit s okolím.
V zahradní kuchyni by neměl chybět ani malý dřez a už vůbec ne rostliny. Ty mohou růst i na trendových vegetačních stěnách. Vhodné jsou bylinky nebo salátová zelenina. Musíte se však postarat o to, aby měly vždy mírně vlhký substrát. Za trochu péče si potom budete moci z nich odtrhnout listy nebo nať a využít je při přípravách letních salátů či jiných dobrot. |
Pohodovou atmosféru můžete do své letní kuchyně a jídelny vnést i pomocí některých rostlin v nádobách. Není to nic složitého ani finančně náročného a funguje to zaručeně. Zvolte atraktivní nádoby (musejí se hodit k domu a zahradě) a k tomu rostliny, ať už kvetoucí (letničky, trvalky), okrasné listem (funkie, okrasné trávy), aromatické (například levandule, růže) nebo užitečné (bylinky nebo třeba i jahody). Vybírejte spíše reprezentativní druhy, které kvetou v létě a budou vaše pohledy přitahovat co nejdéle (z tohoto hlediska jsou ideální hortenzie). |
Ideální volbou do okolí ohnišť a grilů (samozřejmě ne v jejich těsné blízkosti) jsou některé teplomilné rostliny, které dobře snášejí i sucho. Aby vás potěšil pohled na okolní záhony, doplňte svou letní jídelnu například růžemi, v létě kvetoucími trvalkami a keři či kvetoucími popínavými dřevinami, atmosféru doladí aromatické kuchyňské bylinky a různá listová zelenina, kterou můžete pěstovat v květináčích, závěsných nádobách či na momentálně trendových vegetačních stěnách. Netradiční nálady vytvoří exotické rostliny v nádobách (palmy, sukulenty, citrusy, exotické kvetoucí cibuloviny a popínavé rostliny) – můžete je soustředit na jednom místě (třeba na terase) nebo rozložit do záhonů. |
TEXT a FOTO: Daniel Košťál
Článek byl uveřejněn v časopisu HOME.