Palačinky 3 × jinak
Zatočené rolády s džemem a tvarohem jsou ověřená klasika, která neomrzí. Nicméně jednoduchými obměnami palačinkového receptu lze naservírovat zcela nové, originální chody.
Borůvkovo-čokoládovo-čokoládové
Čas potřebný na přípravu: 1,5 HODINY
palačinky
2 šálky mléka
3 vejce
2 lžíce kakaa
2 šálky hladké mouky
3 PL cukru
špetka soli
balíček prášku do pečiva
olej
2 šálky borůvek
moučkový cukr na posypání
krém
2 šálky smetany (35%)
2/3 šálku cukru
balení práškové želatiny
šálek hořkých čokoládových chipsů (nebo na kousky nasekané čokolády)
2 vanilkové lusky
1. Smetanu zahřejeme ve středně velkém hrnci. Jakmile začne bublat, odstavíme ji z ohně a krátce v ní mícháme vanilkové lusky, které hned vyndáme.
2. Přidáme želatinu a cukr, zamícháme a necháme chvilku vychladnout.
3. Čokoládové chipsy vložíme do mísy. Zalijeme je teplou smetanovou směsí, necháme rozpouštět asi půl minuty a začneme míchat metličkou. Jakmile se čokoláda zcela rozpustí, přidáme zbytek směsi, znovu dobře promícháme a vložíme do chladničky na 90 minut.
4. Mezitím si připravíme palačinky. Ve větší míse smícháme vejce s cukrem a hrnkem mléka. Postupně přimícháváme mouku promísenou s práškem do pečiva. Když je celý objem mouky spojený s mlékem a vejci, přidáme zbylé ingredience včetně mléka. Dobře promícháme, pokud máme čas, necháme odležet alespoň 2 minuty.
5. Na palačinkové pánvi smažíme z obou stran tenčí palačinky.
6. Po vytažení z lednice odebereme několik polévkových lžic směsi stranou, zbytek šleháme v elektrickém robotu 45 sekund na vysokou rychlost.
7. Palačinky vrstvíme přímo na talíři, prokládáme je čokoládovým krémem.
8. Odebranou čokoládovou směs krátce ohřejeme a použijeme ji jako polevu na hotové naservírované palačinky. Podáváme bohatě posypané borůvkami nebo jiným ovocem a podle chuti posypané moučkovým cukrem.
Palačinkové trio rolády
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
Palačinky
4 šálku mléka
4 šálky hladké mouky
1 vanilkový cukr
špetka soli
špetka prášku do pečiva
3 vejce
máslo nebo olej
Náplň
250 g sýru Ricotta
1 vanilkový cukr
2–3 PL moučkového cukru
šlehačka
3–4 banány
3 šálky jahod (mohou být i mražené)
2 PL jahodového džemu
1 lžíce citronové šťávy
2–3 PL práškového cukru a další na posypání
1. Do misky nalijeme mléko a rozšleháme v něm vejce. Po částech přidáváme smíchané sypké suroviny. Když je těsto hladké a bez hrudek, přikryjeme ho potravinovou fólií a necháme odstát 30 minut.
2. Mezitím v pánvi ohřejeme džem s citronovou šťávou. Po cca minutě přidáme jahody – nekrájíme je (pokud máme mražené, nemusíme je předtím rozmrazovat). Když je ovoce ohřáté (ne vařící), přimícháme několik lžic cukru podle chuti. Chvilku na nízkém plameni mícháme, odstavíme a necháme vychladnout.
3. Začneme se smažením palačinek. Pánev potřeme máslem nebo olejem a z obou stran opékáme tenké palačinky, dokud nespotřebujeme celou směs.
4. Druhou náplň připravíme z dotuha vyšlehané smetany s cukrem (moučkovým i vanilkovým), kterou jemně smícháme s ricottou.
5. Připravujeme palačinky. Střídavě plníme jahodami, banány a ricottou, dokud nespotřebujeme celý objem nádivek, ovšem necháme si přibližně 5 palačinek nenaplněných.
6. Nakonec vytvoříme rolky z trojic různě naplněných palačinek, které obalíme zbylými prázdnými. Podáváme posypané moučkovým cukrem.
Dort z játrových palačinek
Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA
3/4 kg hovězích nebo kuřecích jater
2 vajíčka
1 šálek mléka
1/3 šálku celozrnné mouky (nebo podle hustoty)
1–2 cibule
1/4 šálku rajského protlaku
2 PL worcesterové omáčky
4 stroužky česneku
svazeček kopru
1/2 šálku zakysané smetany
hrst vlašských ořechů
sůl
koření
olej
1. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme na větší kusy nakrájená omytá játra, chvíli osmahneme, 2/3 jater odebereme a necháme vychladnout. Zbylá játra ochutíme kořením, worcesterovou omáčkou a rajčatovým protlakem a doděláme. Rozmixujeme ji spolu se smetanou na jemnou pastu a necháme vychladnout.
2. 2/3 jater i s cibulkou vložíme do robotu, přidáme sůl, pepř, bylinky, mléko, vajíčka. Necháme zpracovat na hladké těsto na palačinky.
3. Palačinky smažíme ve stejné velikosti a vrstvíme je střídavě s játrovou pastou. Mezi vrstvy můžeme přidávat i lžičku smetany nebo rozpuštěného másla.
4. Koláč pokapeme smetanou, posypeme koprem a sekanými ořechy a necháme ztuhnout v lednici.
TEXT: LUCIA Kušnírová
FOTO: THINKSTOCK.CZ