Palačinky 3 × jinak

Zatočené rolády s džemem a tvarohem jsou ověřená klasika, která neomrzí. Nicméně jednoduchými obměnami palačinkového receptu lze naservírovat zcela nové, originální chody.

Borůvkovo-čokoládovo-čokoládové

Čas potřebný na přípravu: 1,5 HODINY

Reklama

01_481362147

palačinky

2 šálky mléka
3 vejce
2 lžíce kakaa
2 šálky hladké mouky
3 PL cukru
špetka soli
balíček prášku do pečiva
olej

2 šálky borůvek
moučkový cukr na posypání

krém

2 šálky smetany (35%)
2/3 šálku cukru
balení práškové želatiny
šálek hořkých čokoládových chipsů (nebo na kousky nasekané čokolády)
2 vanilkové lusky

1. Smetanu zahřejeme ve středně velkém hrnci. Jakmile začne bublat, odstavíme ji z ohně a krátce v ní mícháme vanilkové lusky, které hned vyndáme.

2. Přidáme želatinu a cukr, zamícháme a necháme chvilku vychladnout.

3. Čokoládové chipsy vložíme do mísy. Zalijeme je teplou smetanovou směsí, necháme rozpouštět asi půl minuty a začneme míchat metličkou. Jakmile se čokoláda zcela rozpustí, přidáme zbytek směsi, znovu dobře promícháme a vložíme do chladničky na 90 minut.

4. Mezitím si připravíme palačinky. Ve větší míse smícháme vejce s cukrem a hrnkem mléka. Postupně přimícháváme mouku promísenou s práškem do pečiva. Když je celý objem mouky spojený s mlékem a vejci, přidáme zbylé ingredience včetně mléka. Dobře promícháme, pokud máme čas, necháme odležet alespoň 2 minuty.

5. Na palačinkové pánvi smažíme z obou stran tenčí palačinky.

6. Po vytažení z lednice odebereme několik polévkových lžic směsi stranou, zbytek šleháme v elektrickém robotu 45 sekund na vysokou rychlost.

7. Palačinky vrstvíme přímo na talíři, prokládáme je čokoládovým krémem.

8. Odebranou čokoládovou směs krátce ohřejeme a použijeme ji jako polevu na hotové naservírované palačinky. Podáváme bohatě posypané borůvkami nebo jiným ovocem a podle chuti posypané moučkovým cukrem.

03_thinkstockphotos-483560509
Přečtěte si také:

Chřest v kombinaci se sýry, mořskými plody nebo jako součást salátů

Palačinkové trio rolády

Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA

02_539026785

Palačinky

4 šálku mléka
4 šálky hladké mouky
1 vanilkový cukr
špetka soli
špetka prášku do pečiva
3 vejce
máslo nebo olej

Náplň

250 g sýru Ricotta
1 vanilkový cukr
2–3 PL moučkového cukru
šlehačka
3–4 banány
3 šálky jahod (mohou být i mražené)
2 PL jahodového džemu
1 lžíce citronové šťávy
2–3 PL práškového cukru a další na posypání

1. Do misky nalijeme mléko a rozšleháme v něm vejce. Po částech přidáváme smíchané sypké suroviny. Když je těsto hladké a bez hrudek, přikryjeme ho potravinovou fólií a necháme odstát 30 minut.

2. Mezitím v pánvi ohřejeme džem s citronovou šťávou. Po cca minutě přidáme jahody – nekrájíme je (pokud máme mražené, nemusíme je předtím rozmrazovat). Když je ovoce ohřáté (ne vařící), přimícháme několik lžic cukru podle chuti. Chvilku na nízkém plameni mícháme, odstavíme a necháme vychladnout.

3. Začneme se smažením palačinek. Pánev potřeme máslem nebo olejem a z obou stran opékáme tenké palačinky, dokud nespotřebujeme celou směs.

4. Druhou náplň připravíme z dotuha vyšlehané smetany s cukrem (moučkovým i vanilkovým), kterou jemně smícháme s ricottou.

5. Připravujeme palačinky. Střídavě plníme jahodami, banány a ricottou, dokud nespotřebujeme celý objem nádivek, ovšem necháme si přibližně 5 palačinek nenaplněných.

6. Nakonec vytvoříme rolky z trojic různě naplněných palačinek, které obalíme zbylými prázdnými. Podáváme posypané moučkovým cukrem.

Dort z játrových palačinek

Čas potřebný na přípravu: 1 HODINA

03_178532267

3/4 kg hovězích nebo kuřecích jater
2 vajíčka
1 šálek mléka
1/3 šálku celozrnné mouky (nebo podle hustoty)
1–2 cibule
1/4 šálku rajského protlaku
2 PL worcesterové omáčky
4 stroužky česneku
svazeček kopru
1/2 šálku zakysané smetany
hrst vlašských ořechů
sůl
koření
olej

1. Na pánvi osmahneme cibulku, přidáme na větší kusy nakrájená omytá játra, chvíli osmahneme, 2/3 jater odebereme a necháme vychladnout. Zbylá játra ochutíme kořením, worcesterovou omáčkou a rajčatovým protlakem a doděláme. Rozmixujeme ji spolu se smetanou na jemnou pastu a necháme vychladnout.

2. 2/3 jater i s cibulkou vložíme do robotu, přidáme sůl, pepř, bylinky, mléko, vajíčka. Necháme zpracovat na hladké těsto na palačinky.

3. Palačinky smažíme ve stejné velikosti a vrstvíme je střídavě s játrovou pastou. Mezi vrstvy můžeme přidávat i lžičku smetany nebo rozpuštěného másla.

4. Koláč pokapeme smetanou, posypeme koprem a sekanými ořechy a necháme ztuhnout v lednici.

TEXT: LUCIA Kušnírová
FOTO: THINKSTOCK.CZ

Komentáře

Komentovat