Industriální loft v nástavbě pro mladou čtyřčlennou rodinu

Loft v městské nástavbě s pomocí kreativního a střízlivého pohledu architektů vytvořil ideální podklad pro příjemné bydlení mladé čtyřčlenné rodiny.
Reklama

Když se měla mladá tříčlenná rodina rozrůst o další „kousek“, bylo na čase opustit dvoupokojový byt a porozhlédnout se po prostornějším bydlení. To, že se nyní mohou sžívat se vzdušným prostorem moderního loftu, není však jen jejich zásluha ani náhoda. Věděli, co od bydlení očekávají, a zároveň si byli vědomi toho, že potřebují zkušenější názor. Oslovení architektů z ateliéru Rules přirozeně vyplynulo z předchozí spolupráce při rekonstrukci původního bytu. „To, že nás investoři oslovili ještě před koupí bytu a konzultovali i tento krok, bylo klíčové. Pomohli jsme jim vybrat byt, který jsme měli možnost maximálně přizpůsobit jejich požadavkům,“ říká architekt Rudolf Lesňák. „Výběrovým řízením“ nakonec prošel loft v prostoru nástavby bytového domu. Jeho výhodou bylo to, že když ho objevili, existoval teprve na papíře. Ještě před výstavbou architekti dojednali s developerem dispoziční změny v projektu, a tak výstavba proběhla již podle ideálního návrhu. „I když jsme na klíč realizovali především interiér loftu, dohlíželi jsme na realizaci hned po spuštění stavebních prací nástavby. Vyhnuli jsme se tak nemilým překvapením,“ dodává architekt.

Industriální závěsná svítidla jako jediná designově podporují atmosféru loftu.

Industriální závěsná svítidla jako jediná designově podporují atmosféru loftu. Zbytek je zásluha samotného prostoru s téměř čtyřmetrovou výškou a ocelové konstrukce zvýrazněné černým protipožárním nátěrem. FOTO DANO VESELSKÝ

Jednotlivá světla lze ovládat i stmívat samostatně. Poskytují tak majitelům mnohem volnější nakládání s náladou v prostoru, ať už potřebují intenzivní osvětlení při práci, nebo jen tlumené náladové osvětlení.

Technické třešinky jsou pro architekty z Rules příznačné. Tentokrát je tou nejvýraznější televizor na otočném rameni, které umožňuje i jeho sklápění. Slouží k pohodlnému sledování filmů v obýváku, správným natočením promění jídelní stůl v pracoviště.

Sedačka ne náhodou pasuje do prostoru jako ulitá.

Sedačka ne náhodou pasuje do prostoru jako ulitá. Je navržena a vyrobena na míru, široké područky zbavily prostor „nečistot“ v podobě audiotechniky. Architekti do nich šikovně zabudovali subwoofer. FOTO DANO VESELSKÝ

Světelná nálada přes den se radikálně liší od té noční.

Světelná nálada přes den se radikálně liší od té noční. Architekti umožnili majitelům využít galerii k podpoře náladového tlumeného osvětlení. Světlo pronikající přes rošt zároveň promítá na dřevěnou stěnu zajímavou stínohru kovového rastru. FOTO PETER ČINČALAN

Praktické a otevřené

Největší výhodou bytu je vzdušnost − světlá výška dosahuje v nejvyšším bodě téměř čtyři metry. „Díky tomu, že nám majitelé nechali volnou ruku a byli otevření nápadům, šlo všechno snáz. Snažili jsme se plně využít potenciál prostoru a zorganizovat ho tak, aby působil prakticky, útulně a zachoval si svůj charakter,“ shrnuje architekt. Centrální prostor je těžištěm tohoto bytu. Architekti ho ponechali vzdušný, do dění zapojili i kuchyň, která měla být původně oddělená. Jedním z požadavků majitelů byl velký jídelní stůl a kuchyně s ostrovem. Z důvodu nedostatku prostoru bylo však praktičtější ostrov vypustit. Kuchyňská linka ve tvaru „L“ je dostatečně velká a jídelní stůl se stal jejím centrem. Jediným místem, kde se výška místnosti rozdělila, je přechod mezi vstupem do bytu a denní částí. Ten je překryt galerií, která poskytla prostor pro knihovnu i koutek na čtení a jasně, čitelně zorganizovala prostor bez nutnosti jeho dělení jinými stavebními či nábytkovými prvky.

Funkci chodby od vstupu, přes denní prostor až k noční části plní jen přechod přikrytý galerií.

Funkci chodby od vstupu, přes denní prostor až k noční části plní jen přechod přikrytý galerií. Taková designově-dispoziční zkratka postačila pro jasné rozčlenění prostoru. FOTO PETER ČINČALAN

Galerie je přístupná pomocí žebříku

„Stejně jako v jiných bytech přiznáváme tlusté betonové stěny nebo trámy, tady jsme nechali vyniknout ocelovou konstrukci. Loft tak přirozeně působí industriálně bez jakýchkoli trendových doplňků nebo nábytku.“
Architekt Rudolf Lesňák

Kuchyňský stůl z masivu má záměrně tmavší odstín, aby v prostoru převzal dominantní roli.

Kuchyňský stůl z masivu má záměrně tmavší odstín, aby v prostoru převzal dominantní roli. Když ho zalije ranní slunce, jeho kresba a struktura vyniknou o to víc. FOTO PETER ČINČALAN

Galerie s knihovnou je jakýmsi hnízdem na čtení a relax.

Galerie s knihovnou je jakýmsi hnízdem na čtení a relax. Podlahu tvoří pochozí rošt, funkci zábradlí převzala síť. FOTO DANO VESELSKÝ

Nenucený industriál

Cílem architektů nebylo podřídit tento prostor stylu. Sám si to vyžádal. „Prostor není industriální samoúčelně, vlivem trendu. Nechali jsme jen vyniknout jeho konstrukci a všechny její prvky jsme přiznali,“ vysvětluje architekt. Zároveň bylo prioritou, aby ostatní zařízení, materiály a nábytek byly co nejjednodušší a z přírodních materiálů. Vyhrála tedy racionální kombinace − kovovou konstrukci krovu zvýraznili černým protipožárním nátěrem a doplnili ji dřevem v podobě borovicové překližky. Zbylý nábytek a stěny nechali v bílé barvě. Ostatní – vlít prostoru život a barvy – zůstalo na majitelích.

Kuchyňská pracovní deska z jednoduché bílé MDF desky plní i funkci parapetu.

Kuchyňská pracovní deska z jednoduché bílé MDF desky plní i funkci parapetu. Při otevřeném okně poslouží jako barový pult pro terasu. FOTO DANO VESELSKÝ

Vstupní prostor plynule přechází do obytného.

Vstupní prostor plynule přechází do obytného. Celý přechod je lemován úložnými prostory, navazujícími na linku, ve shodném designu i materiálu. FOTO PETER ČINČALAN

Vestavěné skříně v rodičovské ložnici maximálně využívají vysokou výšku prostoru. Materiálově korespondují se zbytkem vestavěného nábytku. FOTO PETER ČINČALAN

Vestavěné skříně v rodičovské ložnici maximálně využívají vysokou výšku prostoru. Materiálově korespondují se zbytkem vestavěného nábytku. FOTO PETER ČINČALAN

Otevírání skříní usnadňují dlouhé minimalistické hliníkové úchyty.

Velký sprchový kout s vyzděným sezením je pro mladé rodiny často komfortnější než vana. Schůdek má zároveň dostatečnou šířku na umístění dětské vaničky. FOTO DANO VESELSKÝ

Velký sprchový kout s vyzděným sezením je pro mladé rodiny často komfortnější než vana. Schůdek má zároveň dostatečnou šířku na umístění dětské vaničky. FOTO DANO VESELSKÝ

Vyčištěná dispozice zbavila byt nepotřebných stěn a architekti se posouváním dveří postarali o vytvoření dostatečného množství úložného prostoru v obou pokojích a na chodbě.

Vyčištěná dispozice zbavila byt nepotřebných stěn a architekti se posouváním dveří postarali o vytvoření dostatečného množství úložného prostoru v obou pokojích a na chodbě.

RULES ARCHITEKTI

Ing. arch. Rudolf Lesňák, Ing. arch. Tomáš Huliman, Ing. arch. Matej Kollár
www.rules.sk

TEXT LUCIA KUŠNÍROVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ, PETER ČINČALAN
ZDROJ časopis HOME 7-8/2015, JAGA MEDIA, s.r.o.

Reklama
Reklama

Komentovat