Jak udělat na 24 metrech čtverečních obyvatelný a plně funkční byt?

Malometrážní byty je vždy problematičtější přizpůsobit potřebám majitelů než větší, které mají dostatek prostoru. Přestože místa není mnoho, lze i z takového interiéru vytvořit prostor, ve kterém určitě nebudete trpět klaustrofobií ani se cítit stísněně.
Reklama

Podívejte, jak si s malým bytem v Praze vyhráli architekti Jan Adámek a Štěpán Malý.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Reklama

Maximální využití minimálního prostoru

Cílem rekonstrukce malometrážních pražského bytu bylo vytvoření prostoru, který by vyhovoval potřebám pro bydlení jedné či dvěma osobám. V první řadě bylo tedy třeba maximálně využít daný prostor. Interiér po přeměně není ani čistě minimalistický, ani tradiční, naopak, využívá kombinaci tradičních a netradičních materiálů a prvků.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Optické zvětšení

Světlá barevnost interiéru prostor opticky zvětšuje a cítíte se zde příjemně. Lesklá bílá na kuchyňské lince je doplněna světlým dřevem, které najdeme na více místech. Ostrůvek v kuchyni zároveň slouží i jako jídelní pult. Efektu prosvětlení a optického zvětšení bytu dosáhli architekti umístěním zrcadlových obkladů do malého prostoru vstupní části. Ten se ještě umocní, když rozsvítíte nad pultem kuchyně.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Dominantní sedačka

Hned vedle kuchyňské linky se nachází obývací kout místnosti s dlouhou úložnou skříní pod televizor. Rovněž je řešen ve světlých barvách. Nepůsobí však mdle, protože tuto část bytu zpestřuje příjemná tyrkysová pohovka. Vzdušnost obývacího koutu podporují dva stejné konferenční stolky z plexiskla se čtvercovou základnou. Charakter bytu zdůrazňuje metaforický obraz nad pohovkou: černobílý motiv zvýrazněný jen jednou barvu – v tomto případě červenou.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Pro větší pohodlí

Proměny se dočkalo i hygienické zázemí bytu řešené v kombinaci bílé, světle hnědé a neodmyslitelného skla. Vstupní prostor s koupelnou je možné od samotného obytného prostoru oddělit dveřmi z mléčného skla, a tak zvýšit pocit soukromí. Byt zútulňují bílé, na zem dlouhé záclony s béžovými závěsy.

foto: ma3 architekti

foto: ma3 architekti

Kdo jsou ma3 architekti?

Tento ateliér založili v roce 2007 Jan Adámek a Štěpán Malý. Nabízí komplexní služby v oblasti architektury staveb, interiérů, rekonstrukcí a designu. Způsob své práce charakterizují slovy: „Způsob naší práce zajišťuje tvůrčí charakter s vysokým stupněm individuálního autorského přístupu ke každé zakázce.“ Individualitu cítíme i při řešení přeměny malého pražského bytu.

Rekonstrukce bytu v Prahe ve zkratce

Architektonický ateliér: ma3 architekti

Autoři projektu: Jan Adámek, Štěpán Malý

Lokalita: Praha, ČR

Podlahová plocha: 24 m2

Rok realizace: 2017

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: ma3 architekti

Reklama
Reklama

Komentovat