Jak vytěžit z prostoru kuchyně maximum
Často malá, a přesto nároky zatížená místnost či kout v bytě čelí náporu věcí, které je potřeba logicky umístit tak, aby byly v pravou chvíli po ruce. Nejčastějším trápením při plánování, a hlavně potom práci v kuchyni bývají rohové skříně, prostory pod dřezem a spíže či potravinové skříně.
Plně využité
Především v kuchyních se najdou místa, která by byla bez chytrých řešení těžko využitelná a uložené předměty by byly špatně dostupné, takže vcelku nepoužívané. Naštěstí dnes existují systémy, díky nimž dokážeme vytěžit prostor kuchyně na maximum a všechno mít pěkně v dosahu, aniž bychom museli ubírat místo na pracovní ploše. Pracovní deska by měla zůstat prázdná, i když preferujete otevřenou kuchyň. K tomu pak slouží různé závěsné systémy, které dovolí umístit na stěně náčiní nebo různé ingredience v podobě koření, ale i těstovin nebo rýže, stejně jako nejčastěji používané hrnce, pánve, naběračky nebo vařečky. Každopádně ať už se rozhodnete vše ukrýt a mít kuchyň úhledně urovnanou, nebo dáte přednost otevřenému uložení, sáhněte po kvalitě. Kování je to, co zajistí zásuvkám dlouhodobou funkčnost, díky kvalitnímu materiálu zase budou vypadat závěsné systémy na stěnu i po letech pěkně.
Kam s potravinami
S potravinami je to někdy kříž. K vaření potřebujeme spoustu ingrediencí, všechny mají omezenou trvanlivost, a pokud nemáte dokonale přehlednou a nejlépe samostatnou spíž, může se vám stát, že v rohu potravinové skříně najdete při pravidelném ultra úklidu zapomenutý sáček s prošlou záruční lhůtou. Aby byly potraviny přehledně uložené, je nutné sáhnout po výsuvných skříních. V patrech, s kterými si vyjedete až pod nos, budete mít vše přesně vyskládané a nestane se, že se vám budou vzadu mačkat kolínka, která jsou mnohem starší než špagety, jež jim zaclánějí. Potravinové skříně s kvalitními výsuvy jsou k nezaplacení v každé kuchyni, ale v těch malých, kde opravdu kouzlíme s centimetry, by snad měly být uzákoněné. Dobrými pomocníky jsou pak také různé závěsné nebo otočné kořenky, které příliš místa nezaberou, a základní koření budete mít vždy při vaření po ruce.
TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: ARCHIV FIREM
ZDROJ: časopis HOME