Malý byt v přízemí získal výhody rodinného domu

Autoři projektu se rozhodli rozšířit jeden z přízemních bytů vícegeneračního domu. Propojili ho s dvoupodlažním pavilonem na druhé straně atria. Po přeměně dostal prakticky charakter rodinného domu.
Reklama

Benimaclet – dnešní část města Valencie – byla kdysi samostatnou vsí. Charakterizovaly ji ovocné sady a jedinečná architektura. I když je od poloviny minulého století součástí velkoměsta, stále má svou vlastní historickou identitu. Venkovská zástavba v Benimaclet je kombinací typických venkovských domků a nevelkých vícegeneračních domů. Jak zrekonstruovali a rozšířili byt v takovémto domě architekti Arturo Sanz a Fran López?

Vícegenerační domy jsou vlastně třípodlažními budovami s nádvořím, v nichž je šest bytů. Problémem těchto staveb je nízká kvalita, navíc pomalu chátrají a jejich obyvatelnost klesá. Mnohé z nich končí demolicí, v lepším případě masivní rekonstrukcí.

foto: María Mira

Byt otevřeli do dvora

Základem zobytnění této části domu byla změna dispozice – obrácení orientace směrem do dvora. Samozřejmě, že bez dostavby nové části mezi třípodlažním domem a vedlejším pavilonem by to nešlo. V tomto „mostě“ se dnes nachází kuchyně. Přístavbou zároveň vzniklo příjemné stínění venkovních prostorů, a tak se zvýšila i využitelnost atria pro všechny obyvatele.

pálená hlína v koupelne

foto: María Mira

Surová a smaltovaná terakota

Architekti při rozšíření stavby použili výhradně přírodní materiály s výraznou strukturou a v originální neošetřené podobě. Nejdůležitějšími jsou pálená hlína a dřevo, které doplňují bílé stěny. Dlažby a obklady jsou z terakoty upravené do navzájem kombinovatelných kusů s rozměry 24 x 12 x 3 cm a 24 x 5,5 x 3 cm. V částech interiéru, které mají riziko navlhnout, použili kusy předem smaltované bílou barvou.

foto: María Mira

Speciálně upravená fasáda z pálené hlíny

Specialitou projektu je keramická mřížka složená z menších částí o rozměrech 20 x 20 x 8 cm, speciálně řezaná pro tento projekt v pětačtyřicetistupňovém sklonu. Proč takováto originalita? Nejde jen o estetiku a jedinečnost. Takto nasměrované obložení dokáže do interiéru zachytit co nejvíce přirozeného světla.

dvur

foto: María Mira

Příjemné oživení interiéru

V interiéru zaujmou zvýrazněné barevné prvky, které oživují celou bílo-béžovou kulisu. Například: výrazný žlutý krb či tyrkysové nožičky židle vedle něj. Efektně je řešený i strop kuchyňské části a podlaha u kuchyňské linky, kde je nepravidelně použita smaltovaná dlažba.

keramická mřížka

foto: María Mira

Claudia House

architekti: Arturo Sanz a Fran López
plocha: 59,6 m2
terénní úpravy: Gustavo Marina
truhlářství: Fuster Alonso
lokalita: Španělsko
realizace: 2019

Sabína Zavarská
foto: María Mira

Reklama

Komentovat