Nápady do otevřeného prostoru: Vzorový byt v bratislavské Dúbravce

Otevřené prostory jsou v dnešním bydlení výrazným trendem. Zajímavé nápady na toto téma ukázali architekti ve vzorovém bytě v projektu Zahradní vily, který se dokončuje v bratislavské Dúbravce.

Ač by se mohlo zdát, že návrh vzorového bytu je něco jako volná tvorba, při níž není architekt ničím omezován, opak bývá pravdou. Limity však nestanovuje jeden konkrétní klient, ale určují je požadavky na výsledek. Ten by měl být atraktivní, praktický a zároveň reálně dostupný.

Reklama

Otevřená předsíň příjemně rozšiřuje obytný prostor. Její hranice naznačuje nábytek a také praktická dlažba.

Otevřená předsíň příjemně rozšiřuje obytný prostor. Její hranice naznačuje nábytek a také praktická dlažba.

„V prvé řadě jsme chtěli interiér navrhnout tak, aby upoutal co nejvíce zájemců o bydlení v Zahradních vilách,“ říká autor interiéru, architekt Marek Lohinský.

Ke kuchyňským trendům patří hladká dvířka bez úchytek se systémem otevírání „push-to-open“.

Ke kuchyňským trendům patří hladká dvířka bez úchytek se systémem otevírání „push-to-open“.

„Zároveň jsme ve spolupráci s interiérovým studiem Merito, které dodávalo nábytek, nastavili cenu tak, aby byla pro klienty přijatelná.“ Jako vzorovou část bytu architekti vyčlenili předsíň a otevřený denní prostor, který zahrnuje kuchyň s jídelnou a obývací pokoj. Nejzajímavějším kusem zařízení je tady prostorová skříň, která nahradila příčku mezi předsíní a kuchyní – tvoří jednak originální dělicí prvek, a protože je přístupná a využitelná ze tří stran, poskytuje odkládací prostory pro kuchyň i vstupní část. Police v jejím čele zase doplňují zařízení obývacího pokoje. Neobvyklým stavebním prvkem bytu je zimní zahrada, která je relaxačním prostorem a současně vytváří plynulý přechod mezi interiérem a exteriérovou terasou. Architekt ji zařídil jako čítárnu, která se dá od obývacího pokoje oddělit závěsem.

Knihovna na čelní straně prostorové skříně sympaticky doplňuje zařízení obývacího pokoje.

Knihovna na čelní straně prostorové skříně sympaticky doplňuje zařízení obývacího pokoje.

Postupné řazení zón kuchyně, jídelny a obývacího pokoje v otevřeném prostoru vychází z funkčních požadavků při jejich používání. Kuchyňský ostrov nebo barový pult vhodně určuje rozhraní kuchyně a jídelny – lze ho využívat z obou stran (jako pracovní plochu, ale i jako místo pro příležitostné stolování) a skříňky obrácené do jídelny a obývacího pokoje mohou reflektovat jemné odlišnosti ve vzhledu zařízení.

Světelná rampa a různé výšky podhledu naznačují v prostoru hranice obývacího pokoje.

Světelná rampa a různé výšky podhledu naznačují v prostoru hranice obývacího pokoje.

Další trendem je elegantní, střídmá barevnost a kombinace linky s blokem vysokých skříní, v nichž jsou zabudovány i elektrospotřebiče.

Zimní zahradu zařídil architekt jako čítárnu s knihovnou, pohodlným křeslem a příručními stolky, která vhodně doplňuje funkci obývacího pokoje.

Zimní zahradu zařídil architekt jako čítárnu s knihovnou, pohodlným křeslem a příručními stolky, která vhodně doplňuje funkci obývacího pokoje.

Prostorová skříň, která místo klasické příčky odděluje předsíň a kuchyň, je originálním nápadem a příjemným oživením otevřeného prostoru. V oboustranné skříni jsou štědře dimenzované odkládací prostory přístupné ze vstupní chodby, z opačné (kuchyňské) strany tvoří skříň vysoký úložný blok se zabudovanými spotřebiči.

Díky závěsu, jímž se dá oddělit zimní zahrada, mohou obývací pokoj i čítárna získat v případě nutnosti potřebnou intimitu.

Díky závěsu, jímž se dá oddělit zimní zahrada, mohou obývací pokoj i čítárna získat v případě nutnosti potřebnou intimitu.

Byt v kostce

vzorový byt projektu Zahradní vily

architektonický návrh: Ing. arch. Marek Lohinský, VAVRICA ARCHITEKTI, ve spolupráci se studiem MERITO

kuchyň, předsíňová sestava: HANÁK (dodávka a realizace Merito)

sedačka a nábytek do obývacího pokoje: Hülsta (dodávka a realizace Merito)

barové židle, jídelní stůl a židle: MIDJ (dodává Merito)

svítidla: CASCA

Text Erika Kuhnová

Foto Miro Pochyba

Zdroj: Časopis HOME

Komentovat