Odhalená historie spojená s moderním designem

Předělat historický dům na plně funkční moderní prostor není vždy jednoduché, ale rozhodně to má své kouzlo.

Charizmatickou proměnu vytvořil španělský architektonický ateliér RÄS Studio, který při rekonstrukci historického domu nechal vyniknout původní zdivo, různé zajímavé detaily a celý prostor otevřel. Snahou architektů bylo odhalit původní kouzlo historického domu, na které se snažili poukázat odkrytím původního zdiva se všemi jeho nedokonalostmi a texturami.

laDiana21_fachada

laDiana17_patio

Dva samostatné celky, které komunikují

La Diana, jak tento zajímavý dům nazvali architekti, je výsledkem spojení dvou objemově, vizuálně i funkčně nezávislých celků: společenského prostoru v přízemí a samostatného bytu se soukromím pro všechny členy rodiny na prvním patře. Otevřením velké části prostoru se vytvořil aktivní vztah mezi přízemím a prvním podlažím a architekti také dosáhli prosvětlení domu i zajímavých designových prvků.

Otevřený denní prostor. Obývací pokoj, jídelna a kuchyň jsou zařízeny starým nábytkem, setkaly se však v moderně koncipovaném otevřeném prostoru.
Přečtěte si také:

Rekonstrukcí navrátili starému bytu půvab starých časů

laDiana8_entrada

Hlavní prvky a materiály

Celý interiér je řešen ve třech hlavních barvách – v kontrastu černé a bílé, který zjemňuje hnědá, místy šedá. Spojení kovu, dřeva a odhalených stěn vytváří minimalistický efekt, ale zároveň dává prostoru speciální šarm. Velmi působivým momentem je přechod z kuchyně do exteriéru (mezi samotným vchodem do domu a kuchyní je přechodné malé atrium). Díky tomuto částečně otevřenému atriu architekti dosáhli vyšší intimity obytného prostoru – slouží jako filtr mezi ulicí a interiérem.

laDiana10_patio

 

Malé detaily dělají hodně

Nemůžeme zapomenout na „až na kost“ odhalené části stropu a stěn i v ložnicích, kovové černé minimalistické schody, krytou terasa v zadní části domu a další zajímavé detaily. Schodiště je rozděleno na dvě části, čímž architekti dosáhli optického členění prostoru. Dalším detailem, který se nedá obejít, je zajímavá hra tvarů a velikostí oken ve zdi mezi obývací částí přízemí a exteriérovou terasou. Odhalené zdivo je v této části natřené na bílo.

laDiana5_comedor

Dost světla i soukromí pro každého

Jak jsme již naznačili, přízemí obytné části domu patří kuchyni a obývací místnosti s přechodem na terasu. Na druhém podlaží s galerií se nachází ložnice rodičů s vlastní koupelnou, dva samostatné pokoje a hygienické zázemí. Noční prostory jsou organizovány kolem prázdného prostoru, a proto nabízejí dostatek soukromí. Skleněné panely dovolí přirozenému světlu vniknout do prostor celého interiéru kdysi tmavého domu.

laDiana2_salon

La Diana

Architektonické studio: RÄS Studio

Architekti: Clàudia Raurell, Joan Astallé, Marc Peiró

Lokalita: Vila de Gràcia, Barcelona, Španělsko

Plocha: 136 m2

Rok projektu: 2017

Sabína Zavarská

Foto:  Adrià Goula

Komentovat