Proč se majitelé rozhodli rekonstruovat zcela nový byt

Nejen starší byty často vyžadují rekonstrukci a změnu dispozice. Byt v novostavbě bytového domu v Brně nevyhovoval klientům, developerské řešení bylo nejen pojato neosobně, ale byt v původní podobě nesplňoval pro ně důležité funkce.
Reklama
Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Podívejte se, jak si s tímto mezonetem pohráli architekti ze studia AEIOU.

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Jaká byla původní dispozice?

Mezonetový byt měl původně v prvním podlaží obývací místnost s kuchyní a jídelním koutem. Horní podlaží patřilo třem ložnicím s velkorysou terasou. Majitelé bytu však chtěli mít obytný prostor, na který bude navazovat terasa, a to v horním patře + několik dalších změn. Nakonec zůstalo z původní dispozice jen schodiště. Všechny ostatní prostory byly změněny.

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Namísto chodeb další prostor

„Eliminovali jsme chodby, navrhli jsme dvě pohodlné koupelny a celé horní podlaží jsme přeskupili tak, aby všechny místnosti měly přístup na terasu. Úložné prostory jsme rozšířili – nacházejí se i ve vstupní hale pod schodištěm, najdete zde vestavěnou skříň s prostorem na boty a dominantní zaoblenou šatní skříň. Zvětšená koupelna bez přímého denního světla byla skrz nově navrženou dětskou šatnu prosvětlena vertikálním světlíkem. Vlastní šatnu má i ložnice rodičů, která může být její součástí, ale nemusí – dá se oddělit,“ vysvětlují proměnu bytu samotní autoři projektu.

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Hra se čtverci

Schodiště je řešeno jako výrazný dřevěný prvek. Je to i proto, že ústí přímo do obývacího pokoje. Schodiště, jakož i interiérové řešení v obývací zóně, jsou osvěžena geometrickou hrou dřevěných čtverců a šachovnic. Celé podlaží architekti pojali dynamicky – jako prostor, který lze přizpůsobit aktuálním potřebám. Jak? Prostor obývacího pokoje je možné zvětšit otevřením příčky do pokoje pro hosty.

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Lázeň na terase a detaily na míru

Koupelna v horním patře je pojata jinak než spodní – více relaxačně. Nachází se zde parní box a prosklenými dveřmi je spojena s terasou. Terasa spojuje několik funkcí zároveň. Kromě toho, že poskytuje příjemné posezení stíněné markýzou, v zadní části je umístěna perličková koupel.

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

V celém interiéru se střídá dřevo a sklo. Vše je navrženo na míru až do posledního detailu – od skládací dělicí stěny pokoje pro hosty až po kuželovité úchytky. Pro interiér je na první pohled charakteristická estetika „mezi Evropou a Asií, přesně tak, jak to bylo v životě klientů a v naší společné komunikaci,“ vysvětlují nádech asijské kultury v bytě architekti.

Foto: Martin Zeman

Foto: Martin Zeman

Interiér mezonetového bytu ve zkratce

Architektonický ateliér: studio AEIOU – Ing. arch. Jan Vojtíšek, Ing. Jakub Staník

Spolupráce: Ing. arch. Tamara Bemerová

Lokalita: Brno, ČR

Obestavěný prostor: 435 m3

Užitková plocha: 155 m2

Projekt: 2017

Realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Martin Zeman

Reklama

Komentovat