Svobodná kuchyň na ostrově

Reklama

Prostor pro vás neznamená žádná omezení a vaše představa o bydlení se inspiruje svobodným duchem? Zkuste osvobodit i svou kuchyň. Nepřipoutejte ji ke stěnám a nechte ji volnou v prostoru jako exotický ostrov v obytném moři. Povýšíte ji tak na společenskou místnost, kde se vaření promění v rodinnou záležitost či zážitek s přáteli. Pokud splňujete pět základních podmínek, máte cestu k ostrovu pohody otevřenou.

První podmínka – odvaha
Ne každý si umí představit přípravu jídla jako divadelní představení v centru jeviště. Proto zapřemýšlejte, zda vám takto uspořádaná kuchyň bude skutečně vyhovovat. Je třeba myslet na to, že kuchyň v prostoru je o něco více na očích a svou hvězdnou slávu si získá, jen když bude udržovaná. Je přitom jedno, jestli v ní bude mnoho drobností potřebných k vaření nebo bude ledově čistá s dokonale vyřešenými úložnými prostory, které všechno ukryjí. To je na vás. Hygiena je však velmi důležitá. Někomu se může zdát taková ostrovní dispozice nepraktická, ale je to právě naopak, protože dostupnost ze všech stran může přinést více odkládacích ploch a z vaření se může stát příjemná chvíle, kdy hospodyňka nemusí být otočena zády k dění v místnosti. Takže zvažte – jestli potřebujete při přípravě jídla alespoň trochu soukromí, kuchyň v prostoru není pro vás vhodná. Naopak pokud nesnášíte chvíle, kdy musíte přerušit rozhovor s přáteli či rodinou jen proto, že je právě nutné zamíchat omáčku, kuchyň v prostoru by vám tuto činnost výrazně zpříjemnila. K dokonalosti zážitku z vaření s rodinou a přáteli však budete potřebovat kvalitní a dostatečně výkonné technické vybavení, aby vám pohodu nerušily šířící se pachy a zvuky z kuchyňského ostrova.

Druhá podmínka – dostatek prostoru
Exotický ostrov v louži nevytvoříte, k tomu potřebujete moře nebo alespoň velké jezero. Takže pokud se vám líbí myšlenka kuchyně v prostoru, důležité je mít k dispozici dostatečně velký prostor, ať už je to samostatná místnost nebo prostor spojený s obývacím pokojem či jídelnou. Chcete-li kuchyň v prostoru skutečně využívat naplno, musíte počítat s obslužným prostorem. Ideální je, když se vytvoří velké úložné prostory u stěny, zatímco varné, přípravné, pracovní a mycí centrum je v prostoru. Mezi stěnou nebo skříňkou u stěny a skříňkami v prostoru by měl zůstat prostor alespoň 120 cm, abyste mohli bez omezování otevírat spodní skříňky jak u stěny, tak i v ostrovní části. Je nutné počítat i s dostatečně velkou pracovní plochou a obslužnými plochami kolem sporáku a dřezu. Stejně jako u jiných typů kuchyně i zde platí, že kolem sporáku by mělo zůstat alespoň 30 cm volné plochy z každé strany.

Kuchyň v prostoru s lehkostí v duši. Chcete-li vytvořit skutečný luxus svobody kuchyně, můžete ho podpořit designem, který vyzvedne její lehkost a nespoutanost, jako by byla připravena kdykoliv se přesunout na jiné místo či do jiné galaxie. (foto: Bulthaup) Inspirace z profesionálních kuchyní uspořádáním a designem. Umístit nejvyužívanějsí část kuchyně do prostoru je praktické. Je přístupná ze všech stran, a vaření se tak může proměnit ve společný zážitek rodiny nebo přátel. Aby nepůsobila příliš robustně, může být vytvořena i z jakéhosi odlehčeného stolu, podobně jako v profesionálních kuchyních, kde je vše po ruce. (foto: Elmar cucine) Výrobci kuchyní nabízejí ucelené bloky prostorových kuchyní a přizpůsobují je menším rozměrům, než jaké mají tělocvičny. (foto: Scavolini)

Třetí podmínka – funkčnost 
Budete-li kuchyň i používat a nebude jen výstavnou místností s dokonalým designem, nesmíte zapomenout na její funkční stránku. Nepomáhejte náhodě, ale předem plánujte. Kuchyň v prostoru bude funkční a komfortní, jen když bude dobře promyšlená a navržená. Zatímco v malé kuchyni se tolik nenachodíte, když na sebe jednotlivé zóny příliš nenavazují, v kuchyni umístěné ve velkém prostoru je všechno od sebe trochu víc vzdáleno a kuchyňská turistika při vaření by mohla rychle omrzet. Například protilehlé umístění dvou nejdůležitějších zón – varné a mycí – přinese s sebou určitě kroky navíc, protože budete muset pokaždé obcházet celý ostrov. Proto pamatujte, že všechny práce v kuchyni by měly na sebe navazovat a měly by se uskutečňovat na co nejkratší trase. To platí obecně o všech kuchyních. Všeobecně známá pravidla správného uspořádání kuchyně si musíte přizpůsobit vlastním potřebám. Nepodceňte dostatečné množství odkládacích ploch, ať už k odkládání potravin či kuchyňského nádobí a pomůcek. Tento problém můžete vyřešit samostatnou spíží v blízkosti kuchyně. Samotná kuchyňská linka nebo kuchyňský ostrov potom může zůstat jako interiérový skvost v centru dění bez zbytečného zatěžování velkými úložnými prostory.

Čtvrtá podmínka – zapomeňte na kutilství
Jestli chcete opravdu efektní a funkční kuchyň „volně pohozenou“ v prostoru, zbytečně neexperimentujte a odbornou práci rozhodně svěřte do rukou odborníkům. Týká se to jak výroby a instalace kuchyně, tak i návrhu její dispozice a designu. Inspirujte se v knihách, časopisech, na internetu, abyste měli jasnou představu, co se vám líbí a co vám vyhovuje, ale doporučujeme navštívit i kuchyňské studio nebo interiérového architekta. Otevřená a volně uspořádaná kuchyň se většinou stává součástí obytného nebo jídelního prostoru a měla by vytvářet soulad s celkovým charakterem interiéru. To neznamená, že všechno musí být ze stejného materiálu a mít stejný design či barvy. Efektní je i kontrast, například kombinace různých stylů, určitě by však měl určitým způsobem naznačovat spojitost s celkem. A to je přesně to, s čím vám nejlépe poradí interiérový architekt nebo designér. Kuchyň v prostoru představuje velkorysé řešení, které vyžaduje dokonalost, protože tu nic neukryjete, právě naopak – tato kuchyň je jako výstavní exponát, na který byste se měli rádi dívat vy a i vaše návštěvy.

Pátá podmínka – technické vybavení

Kromě krásného designu je důležité, aby kvalitní kuchyň obsahovala i kvalitní spotřebiče a technické vybavení. Samozřejmostí by měly být instalace vedené v podlaze a jejich přívody připravené na netradiční napojení v prostoru. Stejně by měly být přivedeny elektrické přípojky ve stropě nebo podhledu pro připojení digestoře a osvětlení. Výkonný odsávač par s nízkou hlučností motoru za provozu je nevyhnutelností. Myslete na to, že výkonné odsávače mohou mít hmotnost i více než 40 kg, proto je důležité s tím počítat už při realizování podhledu nebo stropu nad varným centrem. Pokud neplánujete úložné prostory u nejbližších stěn, kde by našla místo i chladnička, zaměřte se na chladničky a mrazničky zabudovatelné do spodní části kuchyňské linky.

TEXT: Kamila Ďuríková, Zuzana Hošková
FOTO: archiv firem a vydavatelství

Článek byl uveřejněn v časopise HOME.

Reklama
Reklama

Komentovat