Vyladěný pánský byt v Holešovicích

K návrhu interiéru holešovického bytu se studio Martina Design dostalo už v průběhu hrubé stavby. Autorky proto měly šanci zasáhnout do výběru některých materiálů a stvořit do posledního detailu vyladěný pánský byt.
Reklama
Netradičního řešení stolu bez nohou se autorky nejprve trochu bály, podařilo se ale vyrobit pevný a esteticky zajímavý kousek. Musí se však k němu přistupovat s trochou ohleduplnosti. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Netradičního řešení stolu bez nohou se autorky nejprve trochu bály, podařilo se ale vyrobit pevný a esteticky zajímavý kousek. Musí se však k němu přistupovat s trochou ohleduplnosti. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Reklama
FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Ačkoli se na první pohled zdá, že byt příliš nehýří barvami, po jeho bližším prozkoumání se ukazuje, že je barevný přesně tak akorát. Kombinace různých odstínů šedé, černé a bílé barvy se proplétá celým bytem a ve spojení se světlým dřevem nabízí uvnitř holešovické novostavby harmonické prostředí vytvořené na míru svému majiteli. Požadavkem mladého klienta bylo zařídit prostor zajímavě a stylově – úměrně jeho věku, ale bez přehnaných křiklavých barev, extravagantních doplňků a výstředností, ovšem s dávkou originality.

Studio pracovalo s tmavšími odstíny, většími kontrasty i surovějšími materiály a v elegantně řešeném bytě můžeme najít spoustu zajímavých prvků, jako otevřené železné policové systémy, noční stolky vyrobené z tlustých špalků, které jsou shora doplněné efektními lampičkami, nebo jídelní stůl bez nohou, napojený na kuchyňskou linku s houpačkovým sezením, a spoustu dalšího.

Ložnice laděná do šedých tónů působí v kombinaci se světlým dřevem podlahy a „nočních špalků“ vzdušně i útulně. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Ložnice laděná do šedých tónů působí v kombinaci se světlým dřevem podlahy a „nočních špalků“ vzdušně i útulně. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

„Nejsme tu pro každého, máme svůj styl práce, což nemusí vyhovovat všem. O to víc jsme rády za takové klienty, se kterými spolupráce funguje, jako v případě majitele tohoto bytu.“

Špalky o průměru 20 cm slouží jako noční stolky. Pomohly vyřešit prostorovou tíseň mezi postelí a šatní skříní. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Špalky o průměru 20 cm slouží jako noční stolky. Pomohly vyřešit prostorovou tíseň mezi postelí a šatní skříní. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Motiv železné konstrukce, která slouží jako knihovna, použila designérka v ložnici, chodbě i v obývací části. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Motiv železné konstrukce, která slouží jako knihovna, použila designérka v ložnici, chodbě i v obývací části. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Úložné prostory v tradičních barvách bytu pokrývají celou jednu stěnu ložnice, díky tomu nepůsobí místnost přeplněně. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Úložné prostory v tradičních barvách bytu pokrývají celou jednu stěnu ložnice, díky tomu nepůsobí místnost přeplněně. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Standard a nadstandard

Velkým štěstím bylo, že jsme se k projektu dostali ve chvíli, kdy jsme mohli ještě o několika podstatných interiérových prvcích rozhodnout. Vybrali jsme tedy dveře i podlahy, které stylově i materiálově navazují na zvolený koncept celého bytu. Jedinými prvky, do jejichž výběru se již zasáhnout nedalo, je standardní sanitární vybavení koupelny, nabízené developerem, a dlažba na chodbě.

Malou komplikací byla i ne zcela povedená dispozice kuchyně, jejíž prostor je úzký a původní návrh vedení kuchyňské linky od developera se studiu vůbec nelíbil. Nakonec vzhledem k úspoře místa a maximálnímu počtu obyvatel bytu zvítězila varianta napojení stolu pro dvě osoby na kuchyňskou linku. Jako přídavná možnost pak vznikla již výše zmíněná houpačka, která slouží vedle pohovky zároveň i jako odkládací prostor.

Ačkoli autorky musely překonat několik drobných komplikací, celý projekt si velmi pochvalují a obzvlášť je těší příjemná spolupráce s klientem: „Od začátku nám důvěřoval, do návrhu v podstatě nezasahoval, kromě společného ladění technických a funkčních věcí, jako je například vnitřní uspořádání v šatních skříních. Naopak se nebál spousty komplikovanějších řešení, jako provedení kuchyňského stolu, a právě díky tomu mohl vzniknout originální prostor s mnoha odvážnými prvky.“

Úzký prostor opticky zvětšují barvy. Stěny v bytě jsou vymalované bílou a tmavě šedou barvou, ve stejném odstínu je provedena také kuchyňská linka. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Úzký prostor opticky zvětšují barvy. Stěny v bytě jsou vymalované bílou a tmavě šedou barvou, ve stejném odstínu je provedena také kuchyňská linka. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Původně zamýšlené matné sklo za kuchyňskou linkou odráželo jiný odstín, než má nábytek a malba, designérka proto nakonec zvolila klasické lesklé sklo. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Původně zamýšlené matné sklo za kuchyňskou linkou odráželo jiný odstín, než má nábytek a malba, designérka proto nakonec zvolila klasické lesklé sklo. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

S optickým zvětšením chodby pomáhá veliké zrcadlo v železném rámu. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

S optickým zvětšením chodby pomáhá veliké zrcadlo v železném rámu. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

I v chodbě najdeme dostatek minimalisticky řešených úložných prostorů. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

I v chodbě najdeme dostatek minimalisticky řešených úložných prostorů. FOTO ROBERT ŽÁKOVIČ

Studio Martina Design

Architektonické studio se zaměřuje na rezidenční a komerční interiéry – především na komplexní návrhy celých bytů či rodinných domů, od úvodních návrhů po realizaci. „Naše práce nás baví, děláme ji rády a rády jsme oporou pro naše klienty. Není jednoduché dokončit interiér do posledního detailu, proto je potřeba, aby vzájemná spolupráce fungovala a byla oboustranně příjemná.“

BYT V KOSTCE

Místo: Praha – Holešovice

Autor: Martina Pištěláková, Ing. arch. Martina Bartalošová, Studio Martina Design

info@martinadesign.cz

Návrh: 2016

Realizace: říjen 2016 – březen 2017

Plocha: 52,5 m2

TEXT: VERONIKA SLOMKOVÁ
FOTO: ROBERT ŽÁKOVIČ
ZDROJ: časopis HOME

Reklama
Reklama

Komentovat