Z nepraktického prostoru po rekonstrukci vzniklo příjemné místo, které přináší nový pohled na bydlení

07. 10. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Klasický třípokojový byt z padesátých let v rušném centru Starého Města podstoupil proměnu, po jaké byste ho nepoznali.

Autorem proměny je architekt Eugen Kullman. Z původní dispozice vytvořil vzdušný prostor vyhovující současným nárokům majitelů, plný promyšlených a na míru realizovaných řešení. Nepokulhává ani po estetické stránce. Právě naopak.

Přečtěte si také:
Skandinávský minimalismus v paneláku? Proč ne!

Skeletový nosný systém rekonstrukci zjednodušil

Cílem rekonstrukce bylo vytvořit prostor, který skloubí požadavky mladé rodiny na moderní bydlení a zároveň zachová dominanty původního bytu. Navzdory výrazné proměně tedy stále připomíná historii bytu a jeho původní prostorové členění. Při rekonstrukcích prostorů z poloviny minulého století je téměř vždy nutné řešit celek prakticky „od podlahy“.

Svetlý obývák spojený s kuchyní s betonovým pilířem

Drsný beton je zjemněný světlým dřevem, parketami a příjemnými textiliemi ve světlých tónech. Zdroj: Pavel Kudiváni

Podobně postupoval architekt i v tomto případě. Rozsáhlá rekonstrukce odhalila skeletový nosný systém, díky němuž bylo možné prostor bytu celkově otevřít. Výsledkem je hned několik pozitiv najednou. Zásahem vzniklo funkční členění bytu na denní a noční část s přihlédnutím na světlost a vzdušnost, která bytu původně chyběla.

Nábytkový box v chodbě

Box položený mezi denní a noční zónu, z jedné strany zahrnuje kuchyňskou linku s vestavěnými spotřebiči i dřezem, z druhé strany pračku, technické zázemí a úložný prostor. Zdroj: Pavel Kudiváni

Prostor definují nábytkové „kvádry“

Potřebného funkčního členění otevřeného prostoru dosáhl autor proměny vložením tří nábytkových fragmentů, které prostor definují. Jedním z nich je box položený mezi denní a noční zónu. Z jedné strany zahrnuje kuchyňskou linku s vestavěnými spotřebiči i dřezem, z druhé strany pračku, technické zázemí a úložný prostor. Architekt ponechal po obou stranách vedle linky volný průchod do noční části. Oba pokoje, mezi nimiž je koupelna, se však dají od ostatního prostoru oddělit skrytými posuvnými dveřmi, čímž majitelé získají potřebné soukromí.

Přečtěte si také:
Vydařená rekonstrukce panelákového bytu v nadčasovém severském stylu

Druhý nábytkový box vás přivítá rovnou u vstupu do domu. Kromě úložných prostorů v horní části, nabízí naspodu prostor na zaparkování kola. Díky vhloubení do stěny nepůsobí rušivě a nepřekáží, když touto částí bytu procházíte. „Třetí kvádr vytváří obložení koupelny a WC s úložným prostorem. Celý život tak plyne mezi těmito třemi nábytkovými kvádry, což je vlastně i hlavní myšlenkou projektu,“ vysvětluje Eugen Kullman.

Bílá kuchyňská linka s dřevěným ostrúvkem

Z celého interiéru vyniká bílá kuchyňská linka až po strop, nabílo jsou omítnuté i stěny. Zdroj: Pavel Kudiváni

Žádná chodba ani dělící dveře

Dispozice po proměně je o něco jiná, než na jaké jsme zvyklí. Všimnete si toho hned u vstupu. Nevcházíte totiž do vstupní haly či chodby, ale rovnou do otevřeného prostoru tvořícího hlavní denní zónu. Přesně do části kuchyně s ostrůvkem a stolováním. Nenajdete tu žádné dělící dveře či příčky. Na kuchyňskou část navazuje otevřený obývací pokoj. Za kuchyňskou linkou jsou dva pokoje (ložnice a pracovna), mezi nimiž je koupelna.

Přečtěte si také:
Panelákový byt zbavili nesmyslné dispozice. Překvapil i kontrast jemnosti a surových materiálů

Zapuštěná světla, ukryté dveře

Díky efektivnímu využití úložného prostoru celý byt po rekonstrukci budí dojem uhlazenosti a elegance. Potvrzují ji i detaily v podobě zapuštěných nenápadných svítidel do podhledu, výběr dlažby či dokonale ukryté posuvné dveře.

Bílá TV skříňka s obrazem na parketách

Kontrasty utišují šedé a béžové prvky, které dávají prostoru jemnost a útulnost – například béžové padavé závěsy až po zem. Zdroj: Pavel Kudiváni

Obnažené betonové pilíře, repasované radiátory

Už u vstupu si všimnete syrovosti původního betonu, kterou architekt ponechal v podobě obnažených nosných pilířů. Takto připomíná místa, kde byl prostor bytu původně rozdělen na jednotlivé samostatné pokoje. Vzpomínkou na historii bytu jsou též repasované původní litinové radiátory, nabarvené bílou barvou. Drsný beton je zjemněný světlým dřevem, parketami a příjemnými textiliemi ve světlých tónech. Z celého interiéru vyniká bílá kuchyňská linka až po strop, nabílo jsou omítnuté i stěny. Kontrasty utišují šedé a béžové prvky, které dávají prostoru jemnost a útulnost – například béžové padavé závěsy až po zem.

BYT K49

autor: Ing. arch. Eugen Kullman

lokalita: Bratislava

podlahová plocha: 80 m2

projekt: červen 2018

realizace: květen 2019

Sabína Zavarská

Foto: Pavel Kudiváni

Kategorie: Design interiérů
Tagy: dřevěný box historické byty Minimalistické řešení Otevřená dispozice rekonstrukce bydlení třípokojové byty úložní prostory
Sdílejte článek

Diskuze