Panelákový byt zbavili nesmyslné dispozice. Překvapil i kontrast jemnosti a surových materiálů

06. 07. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Proměna původního tříapůlpokojového bytu ve zvýšeném přízemí obytného domu z šedesátých let nás překvapila kombinací citlivě zakomponovaných prvků a drsné podstaty původní stavby.

Tak jako většina socialistických bytů, i tento měl dispozici řešenou z hlediska dnešní potřeby nesmyslně. Zbytečnému mrhání prostorem a tmavým menším místnostem typické „komůrkové“ dispozice daly sbohem dvě mladé slovenské architektky: Lenka Némethová a Michaela Pivoňková.

Přečtěte si také:
Ideální pro plnohodnotné bydlení: Okouzlující čtyřpokojový byt v severském stylu

Základem rekonstrukce bylo vyčištění dispozice od zbytečných příček – zůstaly jen nutné konstrukční prvky. Do tohoto čistého plánu potom architektky vpisovaly novou podobu a funkce prostoru.

Betonová stěna s drevěnými vloženými boxy

Šedou barvu odhalené betonové konstrukce oživily terakotovou barvou a drsnost materiálů zjemnily vloženými boxy na míru vyrobeného vestavěného nábytku ze světlého dřeva. Zdroj: Lenka Némethová

Otevřená dispozice, soukromá je jen ložnice

Díky vyčištění staré dispozice se autorkám podařilo předefinovat rozvržení místností na větší funkční celky podle intenzity využití. Obývací pokoj propojily s kuchyní a jídelnou, díky čemuž vznikla denní obytná zóna, ideální pro společný čas mladé rodiny v interiéru. Na obývací pokoj navazuje otevřený dětský pokoj, ložnice má nejsoukromější polohu v rohu dispozice.

Přečtěte si také:
Byt s nepraktickou dispozicí: hledání správného místa pro ložnici nakonec vyřešila nika na spaní

Celým bytem se táhne odhalená konstrukce

„Naším záměrem bylo otevřít křížové průhledy podél celého bytu a lépe tak využít potenciál proplouvajícího bytu s okny v úrovni přiléhající zeleně. Vstup tak získal pohled ven a napříč bytem, jímž vede odhalená konstrukce.

Okno z kuchyně do koupelny přes sklobeton

Denní světlo se bez narušení intimity dostává z kuchyňského okna i do koupelny přes průsvitný sklobeton. Zdroj: Lenka Némethová

V případě zavřených dveří do ložnice ho osvětluje nadsvětlík se sklem od malířky Žofie Dubové. Denní světlo se bez narušení intimity dostává z kuchyňského okna i do koupelny přes průsvitný sklobeton,“ vysvětlují autorky, jak se jim podařilo prosvětlit tmavý byt.

Přečtěte si také:
I sídlištní byt s mnoha typickými panelákovými neduhy se může stát krásným domovem

Světlé dřevo, přírodní materiály, dlouhé závěsy

Šedou barvu odhalené betonové konstrukce oživily terakotovou barvou a drsnost materiálů zjemnily vloženými boxy na míru vyrobeného vestavěného nábytku ze světlého dřeva. Interiér doplňují přírodní materiály, které znásobují uvolněnou atmosféru zrekonstruovaného bytu nad žijícím jezerem. Intimitu a harmonii místnostem dodávají světlé závěsy po zem, které si majitelé mohou upravit podle aktuálních preferencí.

Jídelna s oválným stolem a moderní svítidlo

Jídelna. Zdroj: Lenka Némethová

Byt u Štrkovce

architektonický ateliér: 27.9
architektky: Lenka Némethová, Michaela Pivoňková
lokalita: Bratislava
plocha: 78 m2
projekt: 2020
realizace: 2020 – 2021

Sabína Zavarská
Foto: Lenka Némethová

Kategorie: Rekonstrukce bytu
Tagy: byty panelákové byty přírodní materiály prosvětlení interiéru úložní prostory změna dispozice
Sdílejte článek

Diskuze