Byt s nepraktickou dispozicí: hledání správného místa pro ložnici nakonec vyřešila nika na spaní

09. 06. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Byt v pražských Vršovicích měl navzdory velké podlahové ploše velmi nepraktickou dispozici. Malá průchozí kuchyň uprostřed, dva obývací pokoje částečně oddělené příčkou a dva pokoje, které měly kromě samostatných dveří ještě i dveře mezi sebou navzájem.

Majitelé v prvé řadě hledali místo, kam umístit vlastní ložnici, přičemž by zůstala velikost dvou dětských pokojů neovlivněna. Nakonec se však z malé změny stala větší rekonstrukce.

Přečtěte si také:
Malé prostory se špatnou dispozicí? Jak z toho vykličkovat?

Architektky Markéta Bromová a Dominika Galandová přistoupily k problému kreativně a už po pár sezeních s klienty bylo jasné, že změny budou o něco větší, než si majitelé původně představovali. Hledání správného místa pro ložnici po několika návrzích dospělo do nového stádia, které výrazně pomohlo vyřešit rébus úpravy dispozice.

Chodba s koberecem

Nábytek v celém interiéru je z trojího materiálu, a tedy i tří základních barev: bílená překližka, jíž je vzhledem k původní parketové podlaze v bytě nejvíce. Zdroj: Veronika Raffajová

Nika na spaní místo ložnice, rozkládací stůl

„Klienti po několika předložených variantách došli k názoru, že oni sami nepotřebují standardní ložnici. Zjistili, že jim v podstatě stačí nika na spaní plus prostor s šatní skříní. V nové ložnici si našel místo i rozkládací stůl sloužící na šití a plytká skříň na látky. Pod vysokou postelí je další úložný prostor, například právě na šicí stroj. Díky rozhodnutí majitelů o minimální ložnici se dispozice zjednodušila a zpřehlednila,“ vysvětlují autorky rekonstrukce bytu s nezvyklou dispozicí. Nika na spaní vznikla na místě bývalé spíže a části kuchyně.

Nika na spaní místo ložnice

Nika na spaní místo ložnice. Zdroj: Veronika Raffajová

Samostatná kuchyň s otvorem do obývacího pokoje

Kuchyň, která byla kdysi umístěna v centrální části bytu, dostala nové místo v původním menším obývacím pokoji. Je samostatná, ale velkým otevřením propojená s obývací částí, kde je i jídelní stůl. I když není velká, díky kombinaci bílé, dřeva a polic s industriálním nádechem působí svěže. Součástí velké knihovny v obývacím pokoji je i nika na sezení.

Přečtěte si také:
Starý byt v Brně po proměně: Dlažba jako důležitý prvek členění prostoru

Dětské pokoje zůstaly tam, kde se nacházely, avšak už nejsou navzájem spojeny dveřmi, ale jsou úplně samostatné. Oba jsou zařízené stejně, velmi střídmě a čistě, jeden z nich má zelené dveře.

zelená dlouhá skříň na chodbě

Právě tato zelená dlouhá skříň má významnou estetickou funkci – vytvořila barevný přechod, který se stal dominantním prvkem celého bytu po proměně. Zdroj: Veronika Raffajová

Zelená a červená jako oživení prostoru

Interiér bytu rozhodně není fádní – a to ani po stránce výběru materiálů, nejen barevnosti. Pro autorky ze studia Markéta Bromová architekti je hra s materiálovou různorodostí charakteristická.

Nábytek v celém interiéru je z trojího materiálu, a tedy i tří základních barev: bílená překližka, jíž je vzhledem k původní parketové podlaze v bytě nejvíce, tmavá dýha (v kuchyni dubová a v dětských pokojích ořechová) a zelený laminát (šatní skříň na chodbě).

Jídelna v obýváku

Kuchyň je samostatná, ale velkým otevřením propojená s obývací částí, kde je i jídelní stůl. Zdroj: Veronika Raffajová

Právě tato zelená dlouhá skříň má významnou estetickou funkci – vytvořila barevný přechod, který se stal dominantním prvkem celého bytu po proměně. Kromě toho, že prostor oživuje, zároveň zdůrazňuje ostatní použité materiály.

Přečtěte si také:
Minimalistický byt v horách, který vás překvapí

Dalším výrazným momentem je na červeno namalovaná litinová trubka od kanalizace. Je viditelná i přes zasklení mezi koupelnou a toaletou. Součástí proměny bytu bylo zvýšení všech dveří v interiéru, což opticky více propojilo a prosvětlilo jednotlivé části bytu.

Červená trubka toaleta

Dalším výrazným momentem je na červeno namalovaná litinová trubka od kanalizace. Je viditelná i přes zasklení mezi koupelnou a toaletou. Zdroj: Veronika Raffajová

Rekonstrukce bytu Vršovice

architektonický ateliér: Markéta Bromová architekti

autoři: Ing. arch. Markéta Bromová, Ing. arch. Dominika Galandová

lokalita: Praha, ČR

projekt: 2019

realizace: 2020

podlahová plocha: 102 m2

Sabína Zavarská

Foto: Veronika Raffajová

Kategorie: Design interiérů
Tagy: byty v Praze malé prostory nábytek na míru úložní prostory výklenky změna dispozice
Sdílejte článek

Diskuze