Promyšlená rekonstrukce byt nafoukla: kuchyň v obývacím pokoji, dětský pokoj v ložnici

03. 09. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Architektonické duo Pavel Nový a Vít Svoboda, které pracuje pod značkou 0,5 Studio už desetiletí, má ve svém portfoliu nový projekt. Krédo „zdraví a krása“ a typické odlehčení ani tentokrát neobešli, ačkoliv rekonstruovali interiér v zástavbě z období socialistického realismu. Výsledkem je stylový, zároveň však jednoduchý interiér, který vyhovuje potřebám majitelů a též zapadá do existujícího domu.

Aby mohli majitelé pražského bytu z padesátých let pohodlně žít, rekonstrukce byla nutná. Jejich základním přáním bylo přeměnit dispozici z 2 + 1 na 3 + kk. Důležité bylo zvýšit komfort malého bytu, aby vyhovoval životu čtyřčlenné rodiny. Důležitou součástí rekonstrukce bylo přidání úložných prostor, jichž nikdy není dost. Majitelé zároveň chtěli pojmout modernizaci bytu v souvislosti s kontextem domu a lokality. Právě proto oslovili architekty z 0,5 Studia, kteří mají s podobnými projekty bohaté zkušenosti.

Přečtěte si také:
Dvoupodlažní řadový dům plný zajímavých nápadů pro kutily

Jak se změnila dispozice oproti původní?

Zatímco kdysi dispozice bytu zahrnovala větší ložnici vpravo od vstupní chodby, otevřenou kuchyň vedle bytového jádra a vlevo obývací pokoj, dnes je jiná. Na ploše pětapadesáti metrů čtverečních bylo nutné provést změny dispozice tak, aby vyhovovala současným standardům. Konstrukce domu naštěstí umožnila jednoduchou úpravu příček. Zjednodušeně: z ložnice u vchodu je dnes dětský pokoj a změny pokračovaly i dále.

Kuchyň s dřevěnou podlahou a bílou linkou

Kuchyň. Zdroj: Peter Fabo

Kuchyň přesunuli do obývacího pokoje

Autoři přeměny včlenili kuchyň do prostoru bývalého obývacího pokoje. V největším pokoji bytu se tak nachází otevřený obytný prostor, zahrnující kuchyň ve tvaru písmene U, jídelní část a splňující i funkce obývacího pokoje. Komfortní kuchyň je rozdělena na dvě části.

Přečtěte si také:
Ve vlastním stylu, ale i vlastníma rukama: Domov kreativní dvojice (VIDEO)

První část je určena na přípravu jídla. Druhá funguje na ukládání potravin, potřeb a pomůcek. Tvoří ji vestavěná stěna, která plynule přechází do obytné části místnosti. V ní je integrována sedačka a knihovna, kterou zvýrazňuje dýha z jasanu. Díky přesunu z původní kuchyně vznikla samostatná ložnice pro rodiče. Na obytný prostor a na ložnici navazuje balkon.

Bílá úzká kuchyň s lavicí

Komfortní kuchyň je rozdělena na dvě části. Zdroj: Peter Fabo

Umyvadélko nad WC

Koupelna, toaleta a technická místnost zůstaly na původním místě, ale samozřejmě hygienická zóna dostala novou podobu a nábytek na míru. Na toaletě nás zaujalo atypické umyvadélko nad splachovací nádržkou. Šikovné řešení šetřící prostor bylo vytvořeno speciálně pro tento byt.

Přečtěte si také:
Nenápadný dům, který šokuje jednoduchostí

Efektivní řešení úložného prostoru

„K tomu, abychom efektivně vyřešili úložný prostor, zapracovali jsme s příčkou mezi dětským pokojem a ložnicí. Prostorově jsme ji vytvarovali, je zalomená na výšku. V dětském pokoji tak vznikl výklenek pro zvýšené postele. Pod postelemi jsou zasunuty skříně a knihovna. Na druhé straně – ve směru z chodby a ložnice – tvoří upravená příčka prostor pro nižší vestavěné skříně,“ vysvětlují autoři rekonstrukce způsob, jak se jim podařilo získat více úložného prostoru. Tímto však úložné prostory v bytě nekončí. Ve vstupní chodbě je vestavěná skříň s šatníkem a místem na odkládání obuvi.

Prosklené dveře a muž

Pojítkem celého návrhu je jednotná volba materiálů. Zdroj: Peter Fabo

Šance pro denní světlo: prosklené dveře

Původní interiér byl dost skoupý i na přirozené světlo. Autoři přeměny ho dostali dovnitř díky na míru vyrobenému prosklení v ložnici a ve vstupu do obytného prostoru. Prosklené části se dají zastínit vestavěnou roletou.

Materiály a hra s rozměry

Pojítkem celého návrhu je jednotná volba materiálů a přizpůsobování rozměrů možnostem i potřebám. Celým bytem prochází podlaha s drobnou strukturou – jasanové kantové parkety. Vestavěné prvky interiéru mají bílou barvu, která je i opticky spojuje se stěnami. Jako ozvláštnění funguje nábytek z jasanové dýhy. Kromě toho najdete v každé místnosti několik zajímavých detailů, specifických jen pro tento – dnes už stylový a efektně řešený – byt.

Chodba v bílé s dřevěnou podlahou

Vestavěné prvky interiéru mají bílou barvu, která je i opticky spojuje se stěnami. Zdroj: Peter Fabo

Rekonstrukce bytu Vokovice

architektonický ateliér: 0,5 Studio

architekti: Pavel Nový a Vít Svoboda

lokalita: Praha 6-Vokovice, ČR

plocha: 55 m2

realizace: 2020

Sabína Zavarská
Foto: Peter Fabo

Kategorie: Rekonstrukce bytu
Tagy: bílá byty v Praze historické domy malé prostory moderní design prosklené dveře úložní prostory změna dispozice
Sdílejte článek

Diskuze