Ergonomie jídelny. Na co byste neměli zapomenout při zařizování?
U slavnostně prostřeného stolu nejednou strávíme hodiny. Aby bylo stolování časem potěšení a příjemným zážitkem, je důležité nejen dobré jídlo a příjemná společnost, ale i správná ergonomie zařízení i samotného prostoru.
V nových dispozicích bytů a domů obvykle není samostatná místnost na stolování. Ještě nedávno bývala jídelna součástí kuchyně nebo obýváku (podle velikosti konkrétních místností), v posledních letech je populární hlavně spojování kuchyně, jídelny i obýváku do jednoho otevřeného denního prostoru.

Kvalitně zpracované dřevo a hezká kovová konstrukce jídelního stolu značky Valdera dodají vašemu bydlení nádech modernosti. Najdete na www.xxxlutz.cz Zdroj: XXXLutz
V malých bytech je to často nutností, ve velkých interiérech zase oblíbeným trendem. V každém případě je však jídelní stůl důležitou součástí obytného prostoru. Je to totiž místo, kde se setkává celá rodina. Podobně jako jiné prostory v bytě, i jídelní kout by měl mít jednotnou koncepci designu, barevného i materiálového řešení.
Jeho nejdůležitějšími prvky jsou samozřejmě stůl a židle, pozornost je však potřebné věnovat i osvětlení a dalšímu vybavení, ke kterému patří například příborník. Zapomínat bychom neměli ani na dekorativní prvky, jako jsou interiérové rostliny, obrazy či doplňky.

Pro správný návrh jídelního sezení je důležitý nejen prostor na samotné zařízení, ale i obslužný prostor – potřebné je mít dostatek místa na odsunutí židlí i na průchod za těmi, kteří sedí za stolem. Zdroj: Lucia Meszárová
Výběr správného jídelního stolu by měl patřit k prioritám. Najít vhodný tvar, velikost i materiál vyžaduje pozornost i čas. Je potřebné si například promyslet, pro kolik lidí bude stolování určené. Je důležité uvědomit si i to, jak často potřebujeme stůl pro šest či osm lidí. Pokud je to jen několikrát do roka, vhodný může být flexibilní rozkládací stůl – pokud ho rozložíte, můžete k němu usadit víc strávníků, když velký stůl nepotřebujete, jednoduše zůstane složený.

Série nábytku Anouk je kombinací skandinávského a venkovského stylu, která udělá z jídelny oblíbené rodinné místo. Najdete na www.mobelix.cz Zdroj: Mobelix
Čtvercové a obdélníkové stoly jsou méně náročné na prostor, kruhové potřebují víc místa, ale působí majestátně a dokážou do místnosti vnést zajímavý estetický prvek.
Promyšleně je potřebné vybírat i jídelní židle. Stejně jako stůl totiž zůstávají s rodinou dlouho. Židle by měly být pohodlné, s vyšším opěradlem, ideálně i s područkami. Jejich vzhled je důležitý, podstatné by však mělo být pohodlí při sezení.

Dobré světlo je u jídla důležité. Aby lampa nepřekážela sedícím, měla by být ve výšce alespoň 70 cm nad jídelním stolem a zároveň by měla být umístěná tak, aby byla dobře osvětlená celá plocha, na které se stoluje.
Základní rozměry

Stůl pro čtyři má základní rozměry 120 × 80 cm. Jsou odvozené z toho, kolik místa potřebuje na stolování jeden člověk, což je minimálně 60 × 40 cm. Pokud to však prostor dovolí, pohodlnější rozměry stolu pro čtyři lidi jsou cca 140 × 80 až 90 cm. Nebudete tak mít problém ani s místem na servírovací mísu či vázu s květinami. Zdroj: Lucia Meszárová

Stůl pro šest lidí má základní rozměry 160 × 90 cm. Při zvětšování délky by se totiž měla zvětšovat i jeho šířka na 90 cm, resp. víc u delších stolů. Zdroj: Lucia Meszárová
Ing. arch. Lucia Mészárová
architektka, zakladatelka a lektorka školy interiérového designu Design Academy, www.designacademy.sk
- Kvalitně zpracované dřevo a hezká kovová konstrukce jídelního stolu značky Valdera dodají vašemu bydlení nádech modernosti. Najdete na www.xxxlutz.cz
- Série nábytku Anouk je kombinací skandinávského a venkovského stylu, která udělá z jídelny oblíbené rodinné místo. Najdete na www.mobelix.cz
- Pro správný návrh jídelního sezení je důležitý nejen prostor na samotné zařízení, ale i obslužný prostor – potřebné je mít dostatek místa na odsunutí židlí i na průchod za těmi, kteří sedí za stolem.
- Hledáte koberec pod jídelní stůl? Takto zvolíte správnou velikost a tvar.
- Dobré světlo je u jídla důležité. Aby lampa nepřekážela sedícím, měla by být ve výšce alespoň 70 cm nad jídelním stolem a zároveň by měla být umístěná tak, aby byla dobře osvětlená celá plocha, na které se stoluje.
- Stůl pro čtyři má základní rozměry 120 × 80 cm. Jsou odvozené z toho, kolik místa potřebuje na stolování jeden člověk, což je minimálně 60 × 40 cm. Pokud to však prostor dovolí, pohodlnější rozměry stolu pro čtyři lidi jsou cca 140 × 80 až 90 cm. Nebudete tak mít problém ani s místem na servírovací mísu či vázu s květinami.
- Stůl pro šest lidí má základní rozměry 160 × 90 cm. Při zvětšování délky by se totiž měla zvětšovat i jeho šířka na 90 cm, resp. víc u delších stolů.
- Rozměry kruhového sezení pro čtyři, šest a osm osob.
- Základní ergonomie jídelního sezení. Výška jídelního stolu bývá kolem 75 cm.
Text a schémy: Lucia Mészárová, redakčně upravila: Erika Kuhnová
Foto: iStock, XXXLutz, Möbelix
Zdroj: časopis HOME