Ergonomie jídelny. Na co byste neměli zapomenout při zařizování?
U slavnostně prostřeného stolu nejednou strávíme hodiny. Aby bylo stolování časem potěšení a příjemným zážitkem, je důležité nejen dobré jídlo a příjemná společnost, ale i správná ergonomie zařízení i samotného prostoru.
V nových dispozicích bytů a domů obvykle není samostatná místnost na stolování. Ještě nedávno bývala jídelna součástí kuchyně nebo obýváku (podle velikosti konkrétních místností), v posledních letech je populární hlavně spojování kuchyně, jídelny i obýváku do jednoho otevřeného denního prostoru.
![jídelní kout](https://homebydleni.cz/wp-content/uploads/2021/04/02a_XXXLutz_16090009-03-M002-1200x990.jpg)
Kvalitně zpracované dřevo a hezká kovová konstrukce jídelního stolu značky Valdera dodají vašemu bydlení nádech modernosti. Najdete na www.xxxlutz.cz Zdroj: XXXLutz
V malých bytech je to často nutností, ve velkých interiérech zase oblíbeným trendem. V každém případě je však jídelní stůl důležitou součástí obytného prostoru. Je to totiž místo, kde se setkává celá rodina. Podobně jako jiné prostory v bytě, i jídelní kout by měl mít jednotnou koncepci designu, barevného i materiálového řešení.
Jeho nejdůležitějšími prvky jsou samozřejmě stůl a židle, pozornost je však potřebné věnovat i osvětlení a dalšímu vybavení, ke kterému patří například příborník. Zapomínat bychom neměli ani na dekorativní prvky, jako jsou interiérové rostliny, obrazy či doplňky.
![Schéma jídelny](https://homebydleni.cz/wp-content/uploads/2021/04/Schema-1.jpg)
Pro správný návrh jídelního sezení je důležitý nejen prostor na samotné zařízení, ale i obslužný prostor – potřebné je mít dostatek místa na odsunutí židlí i na průchod za těmi, kteří sedí za stolem. Zdroj: Lucia Meszárová
Výběr správného jídelního stolu by měl patřit k prioritám. Najít vhodný tvar, velikost i materiál vyžaduje pozornost i čas. Je potřebné si například promyslet, pro kolik lidí bude stolování určené. Je důležité uvědomit si i to, jak často potřebujeme stůl pro šest či osm lidí. Pokud je to jen několikrát do roka, vhodný může být flexibilní rozkládací stůl – pokud ho rozložíte, můžete k němu usadit víc strávníků, když velký stůl nepotřebujete, jednoduše zůstane složený.
![Bílá jídelna se svítidly](https://homebydleni.cz/wp-content/uploads/2021/04/03a_Mobelix_22960005-01-M004-1200x788.jpg)
Série nábytku Anouk je kombinací skandinávského a venkovského stylu, která udělá z jídelny oblíbené rodinné místo. Najdete na www.mobelix.cz Zdroj: Mobelix
Čtvercové a obdélníkové stoly jsou méně náročné na prostor, kruhové potřebují víc místa, ale působí majestátně a dokážou do místnosti vnést zajímavý estetický prvek.
Promyšleně je potřebné vybírat i jídelní židle. Stejně jako stůl totiž zůstávají s rodinou dlouho. Židle by měly být pohodlné, s vyšším opěradlem, ideálně i s područkami. Jejich vzhled je důležitý, podstatné by však mělo být pohodlí při sezení.
![Schéma jídelna svetlo](https://homebydleni.cz/wp-content/uploads/2021/04/Schema-3.jpg)
Dobré světlo je u jídla důležité. Aby lampa nepřekážela sedícím, měla by být ve výšce alespoň 70 cm nad jídelním stolem a zároveň by měla být umístěná tak, aby byla dobře osvětlená celá plocha, na které se stoluje.
Základní rozměry
![Schéma stůl](https://homebydleni.cz/wp-content/uploads/2021/04/Schema-5.jpg)
Stůl pro čtyři má základní rozměry 120 × 80 cm. Jsou odvozené z toho, kolik místa potřebuje na stolování jeden člověk, což je minimálně 60 × 40 cm. Pokud to však prostor dovolí, pohodlnější rozměry stolu pro čtyři lidi jsou cca 140 × 80 až 90 cm. Nebudete tak mít problém ani s místem na servírovací mísu či vázu s květinami. Zdroj: Lucia Meszárová
![Schéma stůl](https://homebydleni.cz/wp-content/uploads/2021/04/Schema-6.jpg)
Stůl pro šest lidí má základní rozměry 160 × 90 cm. Při zvětšování délky by se totiž měla zvětšovat i jeho šířka na 90 cm, resp. víc u delších stolů. Zdroj: Lucia Meszárová
Ing. arch. Lucia Mészárová
architektka, zakladatelka a lektorka školy interiérového designu Design Academy, www.designacademy.sk
- Kvalitně zpracované dřevo a hezká kovová konstrukce jídelního stolu značky Valdera dodají vašemu bydlení nádech modernosti. Najdete na www.xxxlutz.cz
- Série nábytku Anouk je kombinací skandinávského a venkovského stylu, která udělá z jídelny oblíbené rodinné místo. Najdete na www.mobelix.cz
- Pro správný návrh jídelního sezení je důležitý nejen prostor na samotné zařízení, ale i obslužný prostor – potřebné je mít dostatek místa na odsunutí židlí i na průchod za těmi, kteří sedí za stolem.
- Hledáte koberec pod jídelní stůl? Takto zvolíte správnou velikost a tvar.
- Dobré světlo je u jídla důležité. Aby lampa nepřekážela sedícím, měla by být ve výšce alespoň 70 cm nad jídelním stolem a zároveň by měla být umístěná tak, aby byla dobře osvětlená celá plocha, na které se stoluje.
- Stůl pro čtyři má základní rozměry 120 × 80 cm. Jsou odvozené z toho, kolik místa potřebuje na stolování jeden člověk, což je minimálně 60 × 40 cm. Pokud to však prostor dovolí, pohodlnější rozměry stolu pro čtyři lidi jsou cca 140 × 80 až 90 cm. Nebudete tak mít problém ani s místem na servírovací mísu či vázu s květinami.
- Stůl pro šest lidí má základní rozměry 160 × 90 cm. Při zvětšování délky by se totiž měla zvětšovat i jeho šířka na 90 cm, resp. víc u delších stolů.
- Rozměry kruhového sezení pro čtyři, šest a osm osob.
- Základní ergonomie jídelního sezení. Výška jídelního stolu bývá kolem 75 cm.
Text a schémy: Lucia Mészárová, redakčně upravila: Erika Kuhnová
Foto: iStock, XXXLutz, Möbelix
Zdroj: časopis HOME