Zdroj: Dereck Hard

Kuchař z MasterChef Marek Pavala bydlí pod Pražským hradem. Podělil se s námi o recept na Carpaccio z hřebenatek

17. 09. 2024
Diskuze (0)
Sdílet

Takhle blízko Pražskému hradu bydlí málokdo! Navštívili jsme špičkového kuchaře a skutečného milovníka gastronomie Marka Pavalu.

Ano, ten sympatický Marek Pavala, jehož recepty z Instagramu milujete určitě i vy. A ano, ten Marek Pavala, který stojí za kuchařským kempem vaření na otevřeném ohni Fuego, tvůrce luxusních kuchařek, a stejný Marek Pavala, který byl finalistou první řady soutěže MasterChef. Tak to by na úvod stačilo a teď už vítejte u něj doma!

Kde momentálně bydlíte a s kým?

Budeme se stěhovat, ale teď bydlím se svou přítelkyní Sárou a dcerou Matildou kousek pod Pražským hradem.

Sdílíte obydlí také s nějakými němými tvářemi?

Ne. Mám zvířata rád, ale jelikož mám takovou menší farmu, kde jsou slepice, králíci, kachny, kočky i kozy, tak se doma už bez zvířat obejdeme.

Jak byste popsal své bydlení v jedné krátké větě?

V létě záchrana, v zimě za trest.

Platí u vás doma, že kuchyně je srdcem domu/bytu?

Rozhodně. Máme velký obývák, ale téměř ho nevyužíváme. Všechno se odehrává v kuchyni. V dalším bytě tyhle místnosti musíme určitě propojit, takhle to dál nejde.

Přečtěte si také:
Rozhovor s Milošem Staňkem: Učí vařit ty nejlepší a miluje krupičnou kaši

Čeho si na své kuchyni nejvíce považujete a proč?

Každé trochy světla, co se sem jedním oknem dostane. Celkově je náš byt hrozně tmavý. Co se vybavení týče, tak mám nejraději svou sbírku nožů a KitchenAid blender, který má takovou sílu, že by snad rozmixoval i kameny.

Kvalitní vybavení je nezbytné pro hladký průběh vaření.

Kvalitní vybavení je nezbytné pro hladký průběh vaření. Zdroj: Dereck Hard

Vyjmenujte tři věci, bez kterých se v kuchyni neobejdete.

Nůž, vpichovací teploměr a lžíce.

Jaká ingredience vám v lednici nebo ve spíži nikdy nesmí chybět?

Máslo, vejce, maso a česnek. Na tom bych dokázal i přežít.

Co jste naposledy uvařil/upekl?

Krůtu s curry rýží. My doma jíme celkem jednoduše, máme to tak nejraději.

Považujete se za dobrého kuchaře? Co byste uvařil vzácné návštěvě, kdybyste chtěl udělat opravdu dojem?

Já doufám, že jsem dobrý kuchař, když mě to živí a učím vařit další lidi. Rozhodně ale mám spoustu mezer a neustále je v čem se zlepšovat. Kdybych chtěl udělat dojem, udělal bych jídlo, co každý zná, ale ještě ho tak dokonale připravené nejedl. Takže pečené kuře. Vytvořil jsem jeden recept, který má vše. Křehká stehna, dokonale šťavnatá prsa, křupavou kůži a dost výpeku na omáčku. Podle mě je to dokonalé jídlo. S pečenou zeleninou a máslovou bramborovou kaší.

Kdysi jsem si pořídil ručně dělaný prsten ve tvaru lebky. Bál jsem se, že ho nebudu nosit, a teď ho téměř nesundám z ruky.

Kdysi jsem si pořídil ručně dělaný prsten ve tvaru lebky. Bál jsem se, že ho nebudu nosit, a teď ho téměř nesundám z ruky. Zdroj: Dereck Hard

Co vy a hudba? Co si rád pustíte třeba při vaření?

Poslouchám snad jen americké country. Občas to proložím nějaký starším rappem nebo heavy metalovou klasikou. A mám rád Pavarottiho.

Která světová kuchyně je vaše nejoblíbenější?

Italská a španělská, určitě. Francouzská kuchyně je taky úžasná, ale je to extrém. Když si objednáte holuba v malé restauraci v srdci Paříže, kam chodí jen místní, ještě na vás mrkne a snaží se odletět z talíře.

Máte nějaký oblíbený originální pokrm, u kterého byste se podělil o recept s našimi čtenáři?

Mám moc rád carpaccia a teď jsem na své kurzy vaření připravoval jedno z hřebenatek. Je to jednoduché jídlo plné jemných chutí a nuancí.

Carpaccio z hřebenatek, zelené jablko, smažené kapary

2 porce

  • 4 hřebenatky
  • 1 lžíce kaparů
  • 1/4 zeleného jablka
  • limetka
  • olivový olej s petrželí
  • kerblík
  • bazalka
  • sůl, pepř

Kapary rozevřete prsty a smažte je v oleji na 180 °C, dokud nepřestanou prskat. Nechte je oschnout na papírové utěrce.

Hřebenatky nakrájejte na tenčí plátky a skládejte je na talíř. Opalte je plamenem, zastrouhejte limetkovou kůrou, zakápněte její šťávou, osolte je a lehce opepřete.

Z jablka ukrojte tenké plátky a vykrojte několik malých koleček, případně ho nakrájejte na drobné kostičky. Jablko zakápněte limetkovou šťávou.

Na hřebenatky servírujte kapary, plátky jablek a ozdobte kerblíkem, bazalkou a zeleným olejem.

Jedna z verzí Markova carpaccia z hřebenatek.

Jedna z verzí Markova carpaccia z hřebenatek. Zdroj: Dereck Hard

Preferujete sladké, nebo slané?

Slané. Cukr je jed. A jasně, užiju si tiramisu a snědl bych ho celou mísu… Ale nedělám to často.

Hranolky, nebo salát?

Hranolky, ale smažené v hovězím loji. Když už. Ale pokud bych si měl vybrat, že budu jíst navždycky jen jedno z toho, asi bych zvolil salát – nabízí mnohem víc možností.

Káva, nebo čaj?

Čaj. Já kávu moc neprožívám.

Kdybyste si mohl vybrat kohokoliv na světě (žijící i nežijící osobnost), s kým povečeříte, byl by to:

To se nedá! Charlie Sheen, Johnny Depp, Hunter S. Thompson, Marlon Brando… Vlad Napichovač, Rasputin, generál Custer, admirál Nelson… Ale ve finále bych chtěl asi strávit večer s Anthony Bourdainem. Myslím, že bychom měli nejvíc společného a probudili bychom se někde na lodi v oceánu.

Udržovat pořádek v dózách není jednoduchý úkol.

Udržovat pořádek v dózách není jednoduchý úkol. Zdroj: Dereck Hard

Dáváte přednost velkým hostinám, kdy se sejde hodně lidí u jednoho stolu, nebo jste spíš pro komornější stolování?

Komornější na sto procent. S někým jíst je pro mě ten nejintimnější zážitek. Vždy odmítám jakékoliv pracovní schůzky u jídla a celkově mi dělají problém večeře, kde se sejde víc lidí.

Patří k výjimečným okamžikům u vašeho stolu i nějaký slavnostní jídelní servis?

Ne a je to škoda. Určitě je to něco, co chci do budoucna změnit. Máme jen krásný vánoční servis, ale takové to hodobožové nádobí, kdyby přišla na oběd anglická královna, to nám chybí.

K jídlu patří nedomyslitelně i pití. Povíte nám, jaké máte rád alko a nealko?

V hospodě si dám pivo, k jídlu víno a v baru tequilu nebo mezcal. Z nealka nějakou super vodu, San Pellegrino, anebo okurkovou limonádu. Hruškový a švestkový džus.

Nůž Miyabi – jeden z prvních pořádných nožů, co Marek kdy vlastnil.

Nůž Miyabi – jeden z prvních pořádných nožů, co Marek kdy vlastnil. Zdroj: Dereck Hard

Co byste doporučil za kuchyňskou vychytávku, kterou jste v poslední době objevil?

Už jsem dlouho neobjevil nic nového, ale co je za mě nezbytné a ve většině kuchyní to chybí, je vpichovací teploměr. Právě kvůli jeho absenci všichni běžně konzumují suchá a přetažená masa a považují to za standard.

Co vám ve vaší kuchyni chybí, aby se stala kuchyní snů?

Světlo. A vlastně celá kuchyně, když nad tím tak přemýšlím. Tahle moje kuchyně je celkem provizorní, ale to se brzy změní.

FOTOGALERIE

Odpovědná redaktorka: Lucia Blažiová
Foto: Dereck Hard, www. dereckhard.com

Kategorie: Kuchyně
Tagy: kuchyň recepty rozhovor
Sdílejte článek

Diskuze