Velká rekonstrukce malého mezonetu v blízkosti brněnského pivovaru

Poměrně velká rekonstrukce vnesla do malého mezonetu svěží vítr v podobě praktičtější dispozice, dostatku prostoru i několika nápaditých prvků.

Byt se nachází ve starším brněnském domě v blízkosti tamějšího pivovaru. Původně nabízel menší byty pravděpodobně pro jeho zaměstnance. Některý z předcházejících majitelů právě takovéto dva menší byty nad sebou propojil, čímž vznikl menší mezonet s plochou 72 m2, který koupila jeho dnešní majitelka. Ta se rozhodla byt zrekonstruovat, na což oslovila pražský ateliér Mooza Architecture. 

Reklama

„Kontaktovala nás s přáním, abychom se pokusili navrhnout šikovné řešení, které by možnosti bytu využilo na maximum, k čemuž jsme dostali volnou ruku,“ popisuje začátky příjemné spolupráce architektka Petra Bíšková. Majitelka rychle našla s architektkami společnou cestu, a proto se hned první návrhy setkaly s pozitivní reakcí a mohlo se začít s vytouženou rekonstrukcí.

Na vestavěnou sedačku s úložným boxem navazuje zábradlí s bílou mříží a červenými prvky, připomínajícími strukturu molekuly. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Na vestavěnou sedačku s úložným boxem navazuje zábradlí s bílou mříží a červenými prvky, připomínajícími strukturu molekuly. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Ve znamení schodiště

Nejdůležitějším bodem rekonstrukce byla změna orientace schodiště (původně s výstupem směrem k oknům), díky čemuž mohla ve druhém poschodí vzniknout chodba, z níž jsou přístupné oba původně průchozí pokoje a koupelna. Dispoziční změna se však dotkla i prvního poschodí – poloprůhledná sklobetonová stěna zde umožnila vznik předsíně, která oddělila vstup do bytu od kuchyně. Změny neobešly ani původní zařízení. Ve druhém poschodí se měnily všechny podlahy a nový je i obklad původní toalety i nově zařízené koupelny. Podlahy v prvním poschodí, okna i vstupní dveře jsou původní a zachovala se i kuchyňská linka, která se však v budoucnosti bude měnit.

FOTO: Dano Ves elský
Přečtěte si také:

Byt s rozlohou 38 metrů čtverečních nemusí být malý

Schodiště hrálo při rekonstrukci tohoto bytu první housle, a proto mu architektky věnovaly opravdu nemalou pozornost. Jelikož byt nepatří k nejprostornějším a bylo nutné využít ho co nejlépe, v prostoru pod schody navrhli vestavěnou sedačku s úložným boxem. Na sedačku navazuje zábradlí s bílou mříží a červenými prvky, připomínajícími strukturu molekuly, což je zároveň i malým vtipem – má částečně odkazovat na vědeckou profesi domácí paní.

Praktickou vyvýšenou postel, vyrobenou na míru, která je zároveň opravdu stylovým prvkem, si majitelka ihned zamilovala. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Praktickou vyvýšenou postel, vyrobenou na míru, která je zároveň opravdu stylovým prvkem, si majitelka ihned zamilovala. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Postel ve výškách

Architektky chtěly využít nejen prostor pod schodištěm, ale i ten nad ním, kde navrhly praktickou vyvýšenou postel, která je zároveň opravdu stylovým prvkem. Majitelce se tento koncept okamžitě zalíbil, z čehož měly architektky velkou radost. Do postele se rozhodly zabudovat i několik praktických poliček, které mohou sloužit jako noční stolek či menší knihovna. O realizaci se postaral zkušený truhlář, který do bytu vyhotovil nejen tuto postel, ale i všechny další truhlářské prvky – zábradlí, sedačku s úložným prostorem, knihovnu v obývacím pokoji i vestavěné skříně. Jelikož majitelka bytu se během tvorby návrhu a následné realizace vdala a každým dnem s manželem očekávají přírůstek do rodiny, místnost, která v současnosti slouží jako pracovna a pokoj pro hosty, se později přemění na dětský pokoj.

Právě mozaika v koupelně patří spolu s otočeným schodištěm, vestavěnou sedačkou a vyvýšenou postelí k prvkům, které dělají majitelce v bytě největší radost. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Právě mozaika v koupelně patří spolu s otočeným schodištěm, vestavěnou sedačkou a vyvýšenou postelí k prvkům, které dělají majitelce v bytě největší radost. FOTO IVETA KOPICOVÁ

Koupelna s mozaikou

Původní koupelna byla přístupná pouze z ložnice rodičů a nacházela se v ní vana. Díky dispoziční změně a vzniku menší chodby je v současnosti pohodlně přístupná i z druhého pokoje. Jelikož se na vaně netrvalo, rozhodly se ji architektky nahradit praktickým sprchovým koutem, vhodnějším do menšího prostoru. Jediným požadavkem domácí paní bylo modro-bílé ladění koupelny. Proto ji celou nechali obložit mozaikou s kruhovým dekorem, v rámci něhož mezi drobné bílé kroužky šikovní řemeslníci zakomponovali podle návrhu architektek modré kroužky. Díky tomu vznikly zajímavé vzory a jinak bílá koupelna získala na dynamice a nevšednosti.

Otevřený denní prostor, očištěný od nánosů, které sem vnesli předešlí majitelé, je centrem zrekonstruovaného bytu. Kromě velkorysejší podlažní plochy získal při přestavbě i působivou výšku a odkrytý původní trámový strop. Dalším zajímavým prvkem je vestavěná knihovna, která tvoří hranici mezi denní a noční zónou. Foto Peter Jurkovič
Přečtěte si také:

Dokonalá rekonstrukční očista bytu pro mladý pár. Výsledek je fascinující!

FOTO IVETA KOPICOVÁ

FOTO IVETA KOPICOVÁ

První poschodí

První poschodí
1 vstup do bytu a chodba
2 toaleta
3 kuchyň s jídelnou
4 obývací pokoj
5 schodiště

Druhé poschodí

Druhé poschodí
1 schodiště
2 chodba
3 pokoj
4 ložnice rodičů
5 koupelna s toaletou

Řez

Řez

Mooza Architecture
Ing. arch. Petra Bíšková,
Ing. arch. Klára Císařovská
Vršovické náměstí 2,
101 00 Praha-Vršovice
www.mooza-arch.cz

PŘIPRAVILA: NATÁLIA ŽÁKOVÁ
FOTO: IVETA KOPICOVÁ
ZDROJ: časopis HOME 6/2015

Komentovat