Atypická novostavba protkaná dřevěnými trámy dýchá atmosférou venkova

Atypická novostavba z dílny dieterdietz.org připomíná velké hnízdo, umístěné do prostředí švýcarského venkova. Architekti ji sladili v kontextu s 200 let starým kaštanem a domy z 19. století.
Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Překvapuje otevřeností vůči prostředí a také prostorným vzdušným interiérem. Součástí projektu byla i rekonstrukce bývalé tiskárny, stojící vedle nového domu.

Reklama

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Historie v kontrastu s moderním

Pozemek s výhledem na Ženevské jezero a francouzské Alpy je skvělým místem pro realizaci jedinečného projektu, který autoři nazvali Dva domy v Chigny. Tento projekt zahrnoval stavbu nového domu a rekonstrukci staré tiskárny pocházející z 19. století. Požadavkem klientů byl design, v němž by vedle sebe harmonicky existovaly společné i soukromé obytné prostory a také historie se současností. Aby to byl prostor, který nabídne nejen možnost setkání s přáteli, ale také odpočinku v soukromí.

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Stará pec a moderní vybavení

Moderní novostavba má některé rysy klasické stodoly, ale jsou v úplně jiné podobě. Charakteristická velká sedlová střecha je z vnitřku podepřena typickými trámy, trámový je také strop. Oba domy, i když jsou zvenčí na první pohled rozdílné, mají podobnou vnitřní strukturu – velkou společenskou místnost a uzavřenější soukromé pokoje. V interiéru rekonstruovaného domu zaujme kontrast historie s moderním, například staré pece s moderním vybavením kuchyně. Architekti nechali původní části dýchat historií.

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Ocelová konstrukce až po zem

Obě stavby – rekonstruovaná budova tiskárny i nový dům mají výhled na vinice a okolní sady. V průběhu času budou vzrostlé stromy a květenství tvořit příjemné stínění. Pokud je porovnáme z přední strany, nová stavba je o něco vyšší. V první řadě však upoutá velkou střechou přesahující základní objem domu. Střecha je nápaditá ocelovou konstrukcí, které se na jedné straně dotýká země. Zajímavým momentem je šikmé osazení oken po stranách, které zvýrazňuje linii střechy. Novostavba je fascinující velkým prosklením, sahajícím až po štít střechy.

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Ocel, dřevo a sklo

Architekti využívají základní paletu materiálů, která zdůrazňuje jejich podobnosti i odlišnosti. Rekonstruovaná budova ponechává příběh domu nedotčený, ještě více ho odhaluje. Architekti do původních zdí vložili nové okenní otvory, které kopírují proporce původních. Tvrdí, že vytvořili jen základní rámec prostoru na žití, ale dokončit ho musí samotný život obyvatel domů.

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Foto: Joël Tettamanti

Dva domy v Chigny ve zkratce

architektonické studio: dieterdietz.org

architekti: Dieter Dietz, Vincent Mermod, Manuel Potterat

lokalita: Chigny, Švýcarsko

rozloha: 701 m2

objem: 2,559 m3

plocha pozemku 1 910 m2

realizace: 2017

Vyhřívaný povrch: 590 m2

Solární střecha: 250 m2

Sabína Zavarská
Foto: Adrien Comte and Mikael Blomfelt, Joël Tettamanti

Komentovat