Chátrající stodolu proměnili na prostorný rodinný dům

Unikátní stavbu má na svědomí tým odborníků ze studia McGarrym-Moon Architects. Výsledkem spojování původních, více než stoletých prvků kamenné stodoly s novými moderními kovovými konstrukcemi, stavebními a obkladovými materiály, je ohromující stavba, která svou nenucenou elegancí zaujme na první pohled.
Reklama
Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

V první řadě se odborníci soustředili na to, aby při maximálním možném zachování rysů a hmoty původní stavby vnesli do interiéru potřebný objem přirozeného světla. K tomuto účelu jim výborně posloužil systém prosklených kovových konstrukcí. Určité části stěn původní stavby odstranili a vytvořili nadzemní podlaží, které má polovinu plochy stěn prosklenou. Na pokrytí ostatních částí přístavby použili plech, který vytváří kontinuálně krytí od střechy přes vnější stěnu až po spodní obrubu vyčnívající části domu. Díky danému návrhu dům působí sjednoceně, je v něm dostatek světla a zároveň je chráněn proti povětrnostním vlivům.

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Kontrast studeného plechu, původních kamenů a na druhé straně teplých dřevěných částí fasády vytváří zajímavý vizuální celek zejména ze severozápadního pohledu. V kamenné přízemní části domu jsou zachovány původní otvory na okna a dveře, protože nadzemní část díky prosklení přináší do interiéru bohatý objem světla.

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects

Interiér je zařízen jednoduše a účelně. Přízemní část slouží jako noční – najdeme zde ložnice, koupelnu a technické místnosti. V patře se rozprostírá společenský prostor tvořený kuchyní, jídelnou a obývacím pokojem v proskleném prostoru, a na opačném konci nalezneme pokoj pro hosty s koupelnou. Schodiště, které spojuje přízemí a podlaží je umístěno úplně vzadu za pokojem pro hosty. Krb uprostřed společenského prostoru, dřevěný nábytek, podlaha, jednoduchá bílá svítidla a umírněné dekorování dělají z místnosti velmi stylové, přívětivé místo, které přímo zve k veselým posezením či příjemnému odpočinku.

9

10

Přehled:

studio: McGarry-Moon Architects
lokalita: Broughshane, Severní Irsko, UK
designový tým: Jessica McGarry, Steven Moon & Adam Currie
realizace: Alan Moon
podlahová plocha: 110 m²
rok: 2013

Text: Anna Martausová
Foto: Adam Currie – McGarry-Moon Architects
Zdroj: archdaily.com

Reklama

Komentáře

  • Waw, to je úžasné jak přetvořil chátrající stodolu na rodinný dům. Jak vidět, tak všechno je možné a ze staré stodoly se dá udělat pěkný rodinný dům. Bývaní v takovém domě musí být krásné.

    Janes

Komentovat