Chatu dokonale sladili s terénem a ukryli ji před větrem

Vlastnit příjemnou chatu vonící dřevem v lůně krásné přírody je snem mnoha z nás – nebo si v ní odpočinout alespoň na pár dní.
Reklama
foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Reklama

Chatu, která pracuje s terénem i výhledy, realizovali norští architekti Aslak Haanshuus Arkitekter AS.

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Ze tří celků

Půdorys této nezvykle řešené chaty se skládá ze tří celků. Střední je nejdelší, dva kratší jsou šikmo nasazeny na hlavní, každý z jedné strany. Jeden je přitom orientován do pozadí, druhý do popředí. Díky tomuto členění se podařilo architektům dokonale sladit stavbu s terénem, ale i funkčně ji rozčlenit. Navíc, díky zprávě nasměrovaným velkým oknům, poskytuje domácím nádherný výhled na údolí Gudbrandsdalen.

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Problémem je silný vítr

Chata se nachází v jedné z nejpopulárnějších norských oblastí běhu na lyžích – Sjusjøenu. V této oblasti nyní rostou chaty jako houby po dešti. Na stavbu však není nejideálnější, ačkoli prostředí je krásné. Problém dělá silný severní vítr. I to je důvod, proč se architekti rozhodli vytvořit chatu přilepenou ke svahu a přilnutou k terénu. Severní strana je navíc uzavřena. Chata se otevírá na jižní stranu. Zde je také vytvořen soukromý venkovní prostor.

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Pět úrovní podlahy a dravá dynamika

Výsledkem spolupráce chaty s terénem je pět různých úrovní podlahy. Pokud bychom se blíže podívali na půdorys, zjistíme, že je vytvořen ve velmi přísném geometrickém konceptu. Tvar chaty vytváří 12 identických trojúhelníků. Atypický půdorys, tmavá fasáda a minimalistické detaily dodávají chatě dynamiku.

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Funkční členění

Nejkrásnější výhled je ze zastřešené terasy, kuchyně a z obývacího pokoje. Tyto místnosti jsou v centrální části domu. Severozápadní křídlo domu je řešeno jako soukromá ložnice a také jsou zde skladové prostory, opačné vytváří prostor pro tři samostatné ložnice.

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Slovo dostaly prefabrikáty

Za zmínku stojí, že chata je vyrobena z prefabrikovaných prvků z masivního dřeva, viditelných na vnitřních stěnách a stropech. Fasáda a střecha jsou obloženy karbonizovanými dřevěnými deskami, takže chata na zasněženém svahu doslova září.

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Chata Sjusjøen ve zkratce

architektonické studio: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

rok realizace: 2017

lokalita: Sjusjøen, Norsko

plocha: 133 m2

Sabína Zavarská
Zdroj a foto: Aslak Haanshuus Arkitekter AS

Reklama
Reklama

Komentovat