Cihlový jednopodlažní dům, který si hraje se světlem

Rodinný dům v argentinském pobřežním městě Ostende leží blízko pláže a demonstruje umnou hru architektů se světlem, z níž bychom si mohli brát příklad i u našich staveb.
Reklama

Inspirovaný oblíbenou cihlovou chatou

Hlavní výzvou při plánování tohoto domu bylo smazat hranice mezi interiérem a exteriérem a vytvořit příjemné prostředí pro pobyt. Výběrem stavebního materiálu i tvaru navazuje na okolní stavby a historii lokality.

Mnoho staveb v okolí je řešených ve stylu oblíbených cihelných chat z 80. a 90. let. Rincon House tento styl předefinován a přizpůsobil moderním technologiím. Na rozdíl od typických chat nemá šikmou střechu, ale jedna část je řešena do horizontálního oblouku.

Malé ložnice, velké společné prostory

Architekti se rozhodli minimalizovat prostor určený pro ložnice, a tak dosáhli efektu velkých společných prostor, kde mohou hosté trávit volný čas spolu. Kromě obývacího pokoje a jídelny vytvořili speciální část na grilování, která představuje přechod mezi interiérem a exteriérem.

Tvarem domu rozřezali pozemek

Design domu ve tvaru písmene H s jednou kratší nožičkou, způsobil rozčlenění pozemku na několik částí, které lze využít soukromě. Speciální význam má prostor u zadní fasády. Jde o zahradu ze starých stromů, prostředí, které zůstalo desetiletí nedotčené. Architekti ho zapojili do projektu, aby vytvořilo „přirozený přístřešek“ pro trávení volného času.

Hra se světlem

Sluneční světlo do domu proniká nejen prosklenými plochami, ale i průsvitnými sklobetonovými tvárnicemi na více místech. Díky nim je v místnostech určených k odpočinku a soukromí světlo, které neobtěžuje, není pronikavé, ale přitom je dostačující. Hru světla a stínů vytvářejí i různé typy cihlových vazeb. Zajímavá světelná mozaika vzniká během dne v grilovacím prostoru. Cihly nejsou jen záležitostí exteriéru i v interiéru jsou odhaleny, doplněné prvky a stropem z betonu.

Rincon House ve zkratce

Architektonický ateliér: Estudio Galera

Architekti: Ariel Galera, Cesar Amarante, Francisco Villamil

Lokalita: Ostende, Argentina

Rok realizace: 2018

Plocha: 115 m2

 

Sabína Zavarská

Foto: Diego Medina

Reklama

Komentovat