Designérčin vysněný domov: Stoletý dům prošel pod jejíma rukama kompletní proměnou

Do největšího montrealského předměstí Laval se vypravíme navštívit designérku Mélissu Ohnonu. Stoletý dům prošel pod jejíma rukama kompletní proměnou, takže je užitný prostor využit do posledního kousku, do interiéru proudí mnohem více denního světla a majitelé se mohou těšit z venkovních výhledů.
Reklama

Při renovaci domu, která proběhla v devadesátých letech 20. století, byl interiér ne příliš zdařile rozporcován a postrádal původní šarm. Proto se majitelka a designérka v jedné osobě rozhodla změnit dispozici, a to opravdu „z gruntu“. Na svém místě v podstatě nezůstalo vůbec nic.

K původní stavbě byla také připojena přístavba, aby měly všechny tři dcery samostatný pokoj. Mélissa a její zručný manžel nerealizovali rekonstrukci poprvé, takže dobře věděli, co je od začátku až do konce čeká, a proto i přes limitovaný rozpočet dokázali vytvořit domov snů. Mélissin manžel Hubert, který je řemeslník-samouk, se na přestavbě sám fyzicky podílel – pokládal podlahy, obkládal stěny a dveře a také celý dům vymaloval. Jeho práce významně přispěla k tomu, že dům působí útulně a vřele. Majitelé se totiž nesnažili zakrývat různé nedokonalosti domu, jako jsou škrábance, ale naopak je vnímali jako žádoucí faktor, který svědčí o tom, že se zde bydlí, funguje a užívá života.

Renovace domu v Laval, Quebec

Kuchyně je sice součástí velkého obývacího prostoru, nicméně opticky působí odděleně díky kuchyňskému ostrůvku a orámování koutku, kde je umístěna. FOTO V2COM

Výrazným prvkem zařízení jsou také různé materiály s rozdílnou texturou, které jsou příjemné nejen pro oko, ale i na dotyk. Ať už jsou to břidlicové dlaždice, naolejované borovicové podlahy, kožené úchyty, skleněné zábradlí, matný povrch kuchyňských skříněk – vše je v souladu a harmonii.

„Díky změně dispozice se nám podařilo do interiéru vnést nejen dostatek denního světla, ale i dodat prostoru příjemnou velkorysost.“

Mélissa

Renovace domu v Laval, Quebec

Původně byl obývací pokoj orientovaný do rušné ulice. Se změnou dispozice se posunul do zadního traktu, který je navíc zasazen do svahu, takže při pohledu z okna má člověk pocit, že se ocitl v korunách stromů. FOTO V2COM

V přízemí si všimnete dokonalé rovnováhy v otevřenosti prostoru na jedné straně a pevně definovaných zónách na straně druhé. Když poprvé vstoupíte, černý vestavěný blok, kde je ukryta komora a prádelna, vzbuzuje zvědavost a ujišťuje, že dům se vám neotevřel hned a úplně na první pohled. Díky upravenému půdorysu jsou teď obývací pokoj a jídelna orientovány do zadního dvora osázeného dnes už vzrostlými stromy.

Původně byl obývací pokoj v přední části domu v úrovni rušné ulice, nyní profituje z toho, že se zadní trakt zvedá, aby kopíroval svah, na kterém je dům postaven. Když tedy vyhlížíte z oken, přivítá vás pohled do korun stromů. Kuchyně je opticky vklíněna do koutku odděleného od obývacího pokoje s jídelnou kuchyňským ostrůvkem. Zatímco v původním plánu byl pro jídelnu vyčleněn jen malý, nedostatečný prostor, dnes je jídelna tak velká, že se rodina může scházet u dlouhého stolu, kam se vejde až čtrnáct lidí. Vytvořit velkorysé jídelní místo bylo nakonec pro designérku jednou z klíčových potřeb.

Renovace domu v Laval, Quebec

Centrálně umístěným schodištěm se vchází do patra, kde jsou ložnice. Stěna je obložená borovicí a zajímavě doplněná elegantním skleněným zábradlím. FOTO V2COM

Druhé patro je dnes rozděleno na dvě stejně velké části, které jsou přemostěny dvěma lávkami, aby bylo možno přecházet z haly do ložnic. Toto řešení nabízí zajímavý pohled do přízemní části domu. Schodiště bylo posunuto do střední části a stalo se výrazným prvkem domu.

Renovace domu v Laval, Quebec

Do koupelny se vešla jak retro vana, tak i sprchový kout. Typickou barevnost zde narušuje pastelová zeleň vany a výrazná koupelnová předložka.
FOTO V2COM

Co se týče barev, majitelé jimi příliš nehýřili a drželi se osvědčené cesty. Černá a bílá jsou doplněny barvou světlého dřeva a tato barevná kombinace se promítá do celého domu. Dřevěná podlaha je sestavena ze širokých naolejovaných borových prken. Borovice je ostatně tradičním materiálem, který se zde používá stovky let, a tudíž ladí se stylem starého domu, obzvlášť poté, co získá měkké dřevo příjemnou patinu.

Stejný materiál byl použit i na obklad stěny schodiště. Tady je pak rustikální sukovité dřevo doplněno elegantním sklem v podobě zábradlí a vytváří zajímavý kontrast, stejně jako černé prvky. Ty ale díky bílým stěnám dostatečně odrážejícím světlo nepůsobí nijak dominantně a nezahlcují prostor. Výsledkem je podle Mélissy „velký malý dům“ – prostor, který je díky vysokým stropům a otevřenému schodišti velkolepý a díky teplým koutkům plným dřeva útulný a velmi příjemný pro život jedné dobře sladěné rodiny.

Renovace domu v Laval, Quebec

V černém bloku se nachází komora a prádelna. Místnosti, které většinou neukrývají nic příliš výstavního, jsou chytře ukryty před zraky návštěvníků. FOTO V2COM

Profil

rekonstrukce
rodinného domu

lokalita
Laval, Quebec, Kanada

rozloha
140 m²

TEXT: MARTINA PAULOVÁ
FOTO: V2COM
ZDROJ: časopis HOME

Reklama

Komentovat