Domu chybělo světlo a prostor, vše vyřešila cihlová přístavba

Prostor v přízemí domu měl nízký strop a byl rozdělen na hodně malých částí. Díky odstranění příček a díky přístavbě vznikl vzdušný a homogenní prostor.
Reklama

Po rekonstrukci se v centrální místnosti v přízemí domu spojuje více funkcí – vstupní část, obývací místnost, jídelna. Na ni navazuje přístavba, v níž našla místo otevřená kuchyně. Samotná přístavba je velký cihlový hranol, který trčí do zahrady a vytváří propojení mezi vnitřní a vnější částí domu.

cihlová přístavba

foto Ivan Mathie

Přístavba vnesla světlo do domu

Přízemí kdysi nemělo dostatek denního světla – kvůli nízkým stropům a předělené dispozici. Dnes je všechno jinak. Okna v kuchyňském bloku, střešní světlík a dramatická výška stropu vtahují světlo do celého přízemí a interiéru dodávají pocit vzdušnosti a luxusu. Jemné zaoblené tvary odrážejí charakter původní stavby, působí přímo sochařsky. Jsou způsobem, jak sloučit staré a nové v tomto projektu.

Foto: Raphaël Thibodeau
Přečtěte si také:

Přístavba, která zvýšila hodnotu domu – estetickou i praktickou

střešní světlík v kucyhni

foto Ivan Mathie

Terakotové cihly, tyrkysové rámy

Fasáda přístavby je z terakotových cihel, které kontrastují s bílým interiérem i s původní částí domu. Bílá interiér ještě více zesvětluje a působí velmi čistě. Je kombinována s dřevěnými prvky a černou, která je použita například na pracovní desce a svítidlech. Efekt vzdušnosti a luxusu znásobuje lesklá dlažba. Zajímavě působí tyrkysová barva, kterou architekti použili na rám oken a dveří, osvěžuje a ladí s vodou v bazénu.

denni prostor

foto Ivan Mathie

Svěžest a čistota i v koupelně

Nábytek je navržen na míru. Zahrnuje všechno, co je potřebné pro každodenní život: víceúčelové vestavěné úložné prostory, přizpůsobitelný pracovní prostor, policový regál, krb, vinný sklep. Nechybí velká sedací souprava. Svěže je řešena koupelna, která kromě bílých obkladaček má stínovanou bílo-modrou malbu. Na přístavbu harmonicky navazuje venkovní prostor s bazénem.

Přečtěte si také:

Moderní přístavba pro mladý pár: Dostatek prostoru pro rodiče, děti i vnučky

koupelna

foto Ivan Mathie

MON house

architektonický ateliér: (ma!ca) architecture
architekti:
lokalita: Montpellier, jižní Francie
realizace: 2018
plocha: 204 m2

Sabína Zavarská
foto: Ivan Mathie
zdroj: v2com

Reklama

Komentovat