Přístavba, která zvýšila hodnotu domu – estetickou i praktickou

Rozšíření a přístavby domů budou aktuální vždy. Ať už se vaše rodina rozroste, nebo budete chtít bydlet v domě spolu s rodiči, či později se svými dětmi, přístavba vyřeší mnoho problémů prakticky jednoduchým způsobem.
Reklama
Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Originálním způsobem řešilo rozšíření původního dvoupodlažního domu kanadské architektonické studio Natalie Dionne Architecture.

Reklama

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Malé, ale výrazné

Samotní architekti charakterizují BLACK BOX II jako nejnovější ze série malých rozšíření domů, která mají velký vliv na stávající architekturu. Je koncipováno jako šperkovnice. Velká prosklení stírají hranici mezi interiérem a exteriérem, speciální efekt vytváří jemná práce, jakož i ornamenty na zábradlí na patře boxu. Výsledkem je nevtíravá jednoduchá, čistá elegance s výrazným geometrickým řešením.

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Světlý a vzdušný přechod mezi domem a zahradou

Tmavá hladká fasáda vytváří zajímavý dialog s cihlově červenavým obkladem původního domu. Naopak, interiér je světlý. Najdete zde světlé dřevo (dubové dřevěné obložení), světlý porcelán a keramiku, většina stěn je také bílých. Velmi důležitý efekt vytváří i hra s přirozeným světlem, které přístavba využívá plně a vnáší ho i do původního domu. Působivým i praktickým je také střešní okno nad kuchyňskou částí přízemí.

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Z okna může být balkon

Estetickým i praktickým doplňkem ložnice na patře přístavby je dlouhý bílý závěs. Dá se zatáhnout i přes rohy stěn, a tak chrání soukromí majitelů před nežádoucími pohledy. Po roztažení lze otevřít velké celoplošné okno a vznikne z něj balkon. Elegantně působí také hygienické zázemí, které je přidružené k ložnici. I zde kraluje tmavě šedá v kombinaci se světle hnědou a bílou. Sprchový kout je oddělen průzračným sklem, což opticky zvětšuje prostor.

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Do detailu promyšlený

Umně je řešen i prostor přízemí. Vzniklo zde místo na kuchyňskou linku s pracovním pultem, stěnou se zabudovanými spotřebiči a také jídelní částí. Půdorys přízemí je řešen ve tvaru písmene L, čímž vznikla část exteriéru chráněna střechou. Dlažba dále spojuje přístavbu se zahradou. BLACK BOX II je propojen s původním domem na obou podlažích, v přízemí je přechod do domu v oblasti jídelny. V kuchyni je dlažba řešena bílým porcelánem, v jídelní části a v ložnici dubovým dřevem. Z masivního dubu je vyroben i pracovní ostrov v kuchyni, který slouží jako oltář denních rituálů.

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Důležitá je rovnováha mezi starým a novým

„Tento projekt je příkladem konstruktivního umění, které uznává spoluúčast architekta, stavitelů a majitelů domu. Ti se také aktivně podíleli na hledání kvality, jak tak technické, tak estetické. Umění architektury se zde projevuje ve všech jeho rozměrech. Vždy se snažíme najít správnou rovnováhu mezi novým a starým, abychom vytvořili souvislý celek, zachovali pravost existujících detailů a zároveň potvrdili existenci našich zásahů,“ vysvětlují autoři projektu jeho podstatu. Díky této zajímavé přístavbě tak dostal původní dům novou hodnotu i charakter.

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

Foto: Raphaël Thibodeau

BLACK BOX II ve zkratce

Architektonické studio: Natalie Dionne Architecture

Tím: Natalie Dionne, Martin Laneuville, Ariane Côté-Bélisle, Corinne Deleers

Projektový manažer: Natalie Dionne

Lokalita: Montreal, Kanada

Plocha domu: 198 m2

Plocha přístavby: 17 m2

Ukončení projektu: podzim 2017

Sabína Zavarská
Foto: Raphaël Thibodeau
Zdroj: v2com

Reklama
Reklama

Komentovat