Dům jako siamská trojčata: Jak se „trojdům“ vyvinul ze staré venkovské stavby

Bílý rodinný dům z dílny švýcarských architektů Davide Macullo architects vypadá jako siamská trojčata. Jejich původ je ve starém venkovském domě. Zevnitř nejsou trojčata pevně oddělena, ale mají spojené části, které jejich vnější podobu popírají. Najdete zde však i rysy samostatnosti. A zejména prvky, které budou vždy připomínat minulost.
Reklama
Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Reklama

DNA místa přenesena do budoucna

Tato atypická stavba má velmi důležitý význam pro lokalitu. Vytváří totiž vztah mezi charakterem, či – jak říkají architekti – mezi DNA místa a budoucností tohoto místa. Zajímavý „trojdům“ představuje moderní interpretaci historických hodnot. Projekt se nachází severně od historického centra vesnice Preonzo v italský mluvící části Švýcarska. Vyplynul z alpského kontextu a je prohlouben tradičním kamenným objemem v místech přízemí, kde kdysi žila zvířata. Rodiny bývaly nad těmito prostory.

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Ze starého domu je obývací pokoj

Původní budova, z níž dům vznikl, byla kdysi právě takovou stavbou. Přeměněný dům je důkazem zachování historické paměti. Jeho skromný objem vytváří po přeměně plnohodnotný obývací pokoj. Nový majitel domu potřeboval větší obytný prostor, a tak architekti vymysleli, že ke starému domu přidají dvě nové části, komunikující s již existujícími. Právě tyto dvě části vytvářejí rovnováhu, pokud jde o jejich charakter a rozsah. Jsou totiž odrazem historického kontextu, ale interpretovány současným jazykem.

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Hra s nakloněnými rovinami

Další zajímavostí je střešní hra s nakloněnými rovinami. Působí jako tři tradiční střechy u sebe, ale zdání klame. Architekti tvrdí, že se stávají hotovou surrealistickou krajinou: „Skloněné plochy náhle zmizejí z pohledu a nedokážete jasně vnímat prostoru, dokud se nedostanete dovnitř. Význam střechy je zdůrazněn prostřednictvím jednoduchého potěšení z nečekaného vjemu.“

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Dynamika celků a oken

Vztah minulosti se současností a směrování do budoucna zdůrazňují použité materiály. Původní budovy byly celé postaveny z kamene a působily kompaktně. Nová stavba odráží tuto kompaktnost homogenním ukončením vnějších i vnitřních ploch. Celá „siamská“ stavba má mnoho odkazů na historickou architekturu – například vnější schody – a vytváří dynamický efekt rozšiřování a stlačování jednotlivých celků.

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Okenní otvory jsou řešeny na různých místech a v různých velikostech, čímž nabízejí krásný výhled po celé zemi a přispívají k dynamickému vzhledu. Z domu je vidět zemědělské oblasti, starobylý klášter, v dálce nízké pohoří, ale i charakteristické vrcholy švýcarských Alp.

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

Foto: Alexandre Zveiger

SWISS HOUSE XXII ve zkratce

Architektonické studio: Davide Macullo architects

Hlavní architekt: Davide Macullo

Projektový architekt: Michele Alberio

Interiérový design: Davide Macullo architects

Lokalita: Preonzo, Švýcarsko

Projekt: 2012

Realizace: 2012 až 2013

Plocha pozemku: 500 m2

Zastavěná plocha: 120 m2

Celková podlahová plocha: 206 m2

Podlahová plocha suterénu: 48 m2

Nadzemní podlahová plocha: 158 m2

Objem stavby: 780 m3

Hlavní konstrukce: železobeton

Sabína Zavarská
Foto: Alexandre Zveiger

Reklama
Reklama

Komentovat