Dům na kraji lesa zalitý světlem

Slovinští architekti ze studia AB objekt d.o.o. ukázali, že umějí postavit velmi zajímavé, jednoduché bydlení plné světla, které poskytuje rodině vše potřebné. Upoutal nás jejich dům, respektive v jejich řeči Hiša – Satler stojící na kraji lesa.
Reklama
Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Od cesty nenápadný, otevřený do zahrady

Jednopodlažní dům u lesa v obci Jernej patří do kategorie domů s rozlohou do 92 metrů čtverečních. Z pozemku je krásný výhled na okolní krajinu. Půdorys ve tvaru písmu L umožňuje umístit pokoje v logické posloupnosti a vytvořit krytý prostor na posezení venku. Konstrukce domu kopíruje terén a vytváří maximální soukromí.

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Přestože zdi domu od parkoviště a příjezdové cesty jsou jen s minimálními okny a garážovými vraty, je v domě dostatek světla. Dům se otevírá do soukromí zahrady, z této strany je prakticky celý prosklený. Fasáda domu ze strany ulice a část orientovaná do zahrady je řešena kamenným obložením.

Reklama

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Jak je řešena dispozice domu?

Co možná nejlogičtější a nejpraktičtější. Dům je rozdělen na noční část, denní část a část, ve které se nacházejí služby a technické záležitosti. Hlavní obytná zóna domu je tvarovaná do tvaru písmene L. Na začátku „delší nožičky“ se nachází obývací místnost, následuje otevřená kuchyň s jídelním koutem. Prostor lze rozšířit otevřením dveří o venkovní zastřešenou terasu, která pokračuje zahradou.

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Za obývací místností se „v kratší nožičce písmene L“ nacházejí ložnice s hygienickou místností. Servisní technická část domu je umístěna v jeho zadní části. Fascinujícím způsobem působí na naše panelákové poměry rozlehlá koupelna, ze které je výhled do zahrady. Můžete si hovět ve vaně, sledovat a uklidňovat zrak i duši pohledem na nádhernou přírodu. Soukromí si uděláte jednoduše zatažením závěsů.

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Čarování se střechou

Velkou roli při řešení světelnosti i tepelné úspornosti domu sehrává právě zvolená plochá, ale šikmá střecha. Zvýšená je směrem na jih a přes okna osazená mezi střechou a zdmi domu proniká světlo Tímto prvkem je zajištěn dokonalý prostup světla přes okna a zároveň nádherný výhled do dálav. Jednoduše, cítíte se uprostřed přírody nebo jako v průhledném domě.

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Prvky, které překvapí

Interiér domu působí příjemně a harmonicky i díky použitým barvám – bílé, šedé, béžové a světle hnědé barvě dřeva, ze kterého je opláštění, ale i vnitřní trámy. Celý interiér je obohacen několika efektními prvky. Například visícím krbem, stolečkem z pařezu stromu, atypickými stojany na láhve, moderními otevřenými regály nad kuchyňskou linkou, či malířským stojanem s obrazem přímo v nemalé koupelně, místnosti nejvíce vysunuté do zahrady.

Foto: Matej Lozar

Foto: Matej Lozar

Hiša Satler v kostce

architektonický ateliér: AB objekt d.o.o.

lokalita: Jernej pri Ločah, Slovinsko

autoři: Boštjan Matul u.d.i.a., Dominik Sagadin u.d.i.a.

spolupracovníci: Aleš Strašek u.d.i.g., Matevž Germadnik d.i.g.

vznik projektu: 2013

realizace: 2016

Sabína Zavarská
Foto: Matej Lozar

Reklama
Reklama

Komentovat