Geometrická hra architektů: Tvarově čistý dům na pomezí reálného a ideálního

Architektonické studio stpmj sídlící v New Yorku a v Soulu je nositelem několika ocenění za design. Jejich díla jsou charakteristická „provokativním realismem“, založeným na jednoduchosti formy a detailů, jasnosti struktury, excelenci v environmentální funkci.

Když k tomu přičteme využívání nových materiálů a postupů a racionální rozpočet, dostáváme se na pomezí reálného a ideálního. Takový je i dům s názvem Shear House. 

Reklama

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Hra ze střechou

Jednoduchý rodinný dům, kteří architekti nazvali kvůli hře se střechou Shear House, stojí v Koreji. Posun hřebene střechy vytvořil mělčí a strmější část střechy, která na jižní straně vytváří přesah a na severní do střechy vsadili příjemnou terasu. Všimněte si efektu vyšikmení střechy, díky kterému vznikla trojúhelníková terasa a rozšiřující se přesah střechy nad stěnou s prosklenými dveřmi obývacího prostoru.

Dům má odlišné konce – z jedné strany vidíte typickou jednoduchou štítovou stěnu bez bočního přesahu střechy a z druhé strany odříznutou posunutou hmotu monolitické struktury a materiálu, tedy do strany vyčnívající přesah střechy a vyřezanou terasu na patře.

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Samotný dům pomáhá šetřit

Otvory na terase zvyšují přirozenou ventilaci v celém domě. Přesah střechy chrání místnosti orientované na jih od přímého slunce, ale neobírá jejich o světelnost, právě naopak. Překrytí je praktické i z jiných důvodů. Důkladnou kontrolu vlhkosti a tepla umožňuje také dvojitá pokožka domu. Samotný dům, tak jak je postaven, snižuje ztráty tepla až o 20 procent.

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Jak je řešena dispozice?

V severní části domu se nacházejí dvě ložnice, koupelna, knihovna, schodiště a kuchyň. Jižní polovina domu poskytuje prostor s dvojitou výškou, kde je umístěn prostorný obývací pokoj. Jeho součástí je velkorysý víceúčelový prostor pro návštěvy přijímané při různých příležitostech. Obývací pokoj prochází od východní části domu až po západní.

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Jedinečný prostor

„(Obývací pokoj – pozn. autora) Je jedinečný svou dynamikou, filtrací světla ve své hloubce a výšce s různými vizuálními spoji. Nepravděpodobný jednoduchý a statický exteriér, interiérové prostory poskytují hravé zkušenosti s měnící se geometrií,“ vysvětlují architekti. Díky průsečíku s posunutým objemem střechy v domě najdeme, tak jako obdélníky a čtverce, i trojúhelníkové a lichoběžníkové stěny. Jednoduše: dokonalá geometrie.

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Foto: Song Yousub

Shear House ve zkratce

architektonické studio: stpmj

projektový tým: Seung Teak Lee, Mi Jung Lim

lokalita: Kyung Buk, Yecheon, Korea

plocha: 92 m2

realizace: 2016

Sabína Zavarská
Zdroj: www.stpmj.com
Foto: Song Yousub

Komentovat