Impozantní loft v bývalé továrně v pražských Košířích

07. 09. 2021
Diskuze (1)
Sdílet

V bývalé továrně Meopta v pražských Košířích vzniká hned několik úrovní zajímavého bydlení. Aby bylo zcela jasné, že projekt Parvi Cibulka společnosti YIT bude po všech stránkách naplňovat potřeby budoucích obyvatel, byl vzorový byt realizován dříve, než se přistoupilo k celkové rekonstrukci industriální stavby.

Za návrhem víceúrovňového interiéru a jeho konstrukčního řešení stojí architektonický ateliér Doc. ing. arch. Jakuba Cíglera, který k samotnému projektu uvádí: „Budova Meopty dominuje panoramatu Cibulky již od 60. let minulého století a vždy na mne působila jako velký parník zakotvený v části města. Tuto důstojnost jsem se snažil v celém projektu ponechat. Parvi Cibulka tvoří v podstatě sedm bytových domů v řadě, díky centrálnímu vstupu se službami v pasáži však přitom působí jako rezidenční palác.“

Přečtěte si také:
Loftové bydlení aktivního muže

Prostor bytu je pomyslně rozdělen do tří částí a je v něm viditelná industriální stopa podpořená volbou materiálů a barevností povrchů i nábytku. Konstrukci tvoří trojtrakt se základním modulem 6 × 7,5 m a trámovým stropem se světlou výškou 4,1 m pod trámem a 4,6 m mimo trám. Právě tato výška předurčila směr koncepce návrhu. K vytvoření jedné místnosti to bylo příliš a k navržení dvou obytných místností nad sebou to bylo zase málo.

„Museli jsme najít kompromis a seskládat prostory tak, abychom splnili požadovaná minima a zároveň vytěžili z prostoru co nejvíce,“ vysvětluje architekt Jakub Cigler.

Loftový byt zvrchu

Kombinace kovu, dřeva a skla do industriální budovy patří. Autoři návrhu se ale drželi přání investora, aby prostor nepůsobil příliš studeným a drsným dojmem, ale byl zabydlenou variantou, která bude respektovat původní účel budovy. Zdroj: Petr Adnrlík

V centrální části byl vytvořen obývací pokoj a předsíň, nižší boční části slouží jako funkční zázemí bytu, nad kterým jsou umístěny dvě galerie. Jedna funguje jako pracovna a druhá je zamýšlena jako hlavní ložnice. V půdorysu bytu je také zapuštěná převýšená lodžie.

„Bylo pro nás totiž velmi důležité, aby fasáda objektu měla původní vzhled bez rušivých elementů balkónů. Takto se povedlo dosáhnout zajímavé dispozice, členěné ne pouze půdorysně, ale také je zde rozměr vertikální, který vytváří další zákoutí, jakoby pomyslné pokoje,“ doplňuje Jakub Cígler.

Museli jsme najít kompromis a seskládat prostory tak, abychom splnili požadovaná minima a zároveň vytěžili z prostoru co nejvíce.

Zajímavým prvkem, který je nedílnou součástí designu interiéru, je ocelový rám tvořící konstrukci galerií. Ten je v přední části zavěšený pomocí táhla na stropní trám. Podlaha z oboustranně pohledových panelů o tloušťce 60 mm i ocelový rám jsou akusticky oddělené, takže nedochází k přenosu kročejového hluku do vedlejších bytů.

Přečtěte si také:
Charizmatické bydlení v bývalé továrně na čokoládu

Prostor pod stropními trámy, kde není dostatečná výška, je vyplněn vestavěným nábytkem. Velká prostorná kuchyň, která je požehnáním každého bytu či domu, je navržena v kombinaci bílé a přírodního dřeva a je z ní vstup do komory.

Loft_Kosire4

Kuchyně v kombinaci bílá, dřevo, kov je pojata minimalisticky a díky panelové stěně s vestavěnými skříněmi a vchodem do komory bude vždy působit čistým, uklizeným dojmem. To je obzvlášť u kuchyní, jež jsou součástí obývací zóny, více než žádoucí. Zdroj: Petr Adnrlík

Vysoké panelové skříně, v nichž je kromě spotřebičů ukrytý právě i tajný vchod, zajišťují dostatek úložného prostoru, takže nad pracovní plochou je použita jen police v kombinaci dřeva s kovem korespondujícím s rámem galerie pracovny.

Přečtěte si také:
Víkendový loft pro mladý pár v historickém centru města

Autoři mysleli i na sportovní vyžití budoucích obyvatel a výška prostoru navíc umožnila vybavit předsíň podstropním věšákem, na nějž se pohodlně zavěsí kola. Celkově působí byt příjemně zabydleným dojmem. Kombinace teplého dřeva s tvrdým, studeným kovem a industriálními detaily v podobě různých doplňků je ve vzácné rovnováze. Pečlivě volený nábytek barevně i tvarově koresponduje s konceptem základu a díky dostatečnému množství úložných prostor je snadné nastolit v interiéru uklidňující řád.

Velkorysý, světlý loftový prostor dává tušit, že život v něm bude velmi příjemný. Ke spokojenosti přispěje zcela jistě i lokalita, kde není nouze o zelené plochy, protože objekt je postaven na hranici lesoparku Cibulka, ale přesto v dostupné vzdálenosti od rychle se rozvíjejícího Smíchova.

Bílá koupelna s geometrickým vzorem

Zdroj: Petr Adnrlík

Povedená je i koupelna. Bílý obklad aplikovaný tak, aby vytvářel jemný 3D efekt. Tmavé doplňky a dřevěná umyvadlová skříňka příjemně jednoduchý celek dokončují. Zde jednoznačně platí, že v jednoduchosti je krása. Funkční a praktická, kde je promyšlený každý detail, je zároveň nadčasová a stylově sladěná se zbytkem bytu.

Profil

NEMOVITOST

Loftový byt v bývalé továrně

LOKALITA

Košíře, Praha

O PROJEKTU

Projekt zahrne 150 moderních, nízkoenergetických bytů v kategoriích 1+kk až 5+kk v několika variantách. Byty se budou pyšnit překrásnými výhledy na Prahu nebo do klidného vnitrobloku s parkem.

Text: Martina Paulová

Foto: Petr Adnrlík

Zdroj: Časopis HOME

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: byty v Praze industriální design loftové bydlení lofty moderni architektura rekonstrukce továrny
Sdílejte článek

Diskuze

  • Druhé patro, mezi prostředním a západním schodištěm – tam jsem měl zkušebnu desek do NC a CNC strojů. Při unavených očích stačila chvíle odpočinku pohledem do lesa kopce Vidoule… Dnes se budou obyvatelé koukat vzájemně z oken do oken.

    Fr_von_Dr