Jak dostat na devět arů dva domy

I když dům působí dojmem přímo idylické pohody, jeho stavba byla celkem slušným oříškem. Dostat na devět arů dva domy, dvě terasy a další „drobnosti“ tak, aby celek vypadal vzdušně, na pozemku sevřeném mezi dvěma silnicemi vyčarovat pokojnou relaxační zahradu a do interiéru ne právě nejšťastněji orientované stavby vnést mnoho světla, to opravdu nebyl jednoduchý úkol. Architekt však našel na všechny problémy šikovné řešení.

Olga vyrůstala v půvabné čtvrti zelených zahrad a rodinných domků postavených krátce po válce a po letech se rozhodla vrátit domů. I s rodinou. Z původního plánu přistavět k rodičovskému domu tak, aby vznikl jeden vícegenerační, byly nakonec stavby dvě, přesněji rekonstrukce a novostavba. Vlastní kuchyň je přece jen vlastní kuchyň, na tom se při vší lásce shodly obě dámy – Olga i její matka. Starý domek tedy očistili od všech přístaveb, které se za roky nasbíraly, až na původní (poměrně komorní) velikost a zrekonstruovali ho (opravdu z gruntu) pro starou paní. V zahradě potom vyrostla novostavba pro čtyř­člennou rodinu se dvěma téměř dospělými dětmi.

Mezi vstupy do obou domů tvoří chráněný přechod decentní přístřešek ze dřeva a skla. I když vypadá jednoduše, zrealizovat detaily tak, aby vypadaly přirozeně a nenápadně, a přitom všechno fungovalo, jak má, rozhodně nebylo jednoduché. FOTO DANO VESELSKÝ

Mezi vstupy do obou domů tvoří chráněný přechod decentní přístřešek ze dřeva a skla. I když vypadá jednoduše, zrealizovat detaily tak, aby vypadaly přirozeně a nenápadně, a přitom všechno fungovalo, jak má, rozhodně nebylo jednoduché. FOTO DANO VESELSKÝ

Dům rodičů zrekonstruovali pro matku Olgy. I když zpočátku nebyla všemi změnami právě nadšena, nakonec je s menším a moderním prostorem spokojená – je totiž zařízený prakticky a všechno potřebné má po ruce. FOTO DANO VESELSKÝ

Dům rodičů zrekonstruovali pro matku Olgy. I když zpočátku nebyla všemi změnami právě nadšena, nakonec je s menším a moderním prostorem spokojená – je totiž zařízený prakticky a všechno potřebné má po ruce. FOTO DANO VESELSKÝ

Obě fasády nového domu jsou z velké části zasklené, i tak se však podařilo dosáhnout velmi dobrého nízkoenergetického standardu. Minulé léto dokonce v praxi dokázalo, že se v domě obejdou i bez klimatizace: „Díky oknům na obou stranách se tu dá dobře vyvětrat, i proto se interiér nepřehříval,“ potvrzuje domácí paní. FOTO DANO VESELSKÝ

Obě fasády nového domu jsou z velké části zasklené, i tak se však podařilo dosáhnout velmi dobrého nízkoenergetického standardu. Minulé léto dokonce v praxi dokázalo, že se v domě obejdou i bez klimatizace: „Díky oknům na obou stranách se tu dá dobře vyvětrat, i proto se interiér nepřehříval,“ potvrzuje domácí paní. FOTO DANO VESELSKÝ

Na pozemku s plochou asi 9 arů je kromě dvou domů a dvou teras i koupací jezírko, zahradní domek s vinným sklepem a za ním zeleninová zahrádka oddělená plotem – celek přitom vůbec nepůsobí přeplněně.

Na pozemku s plochou asi 9 arů je kromě dvou domů a dvou teras i koupací jezírko, zahradní domek s vinným sklepem a za ním zeleninová zahrádka oddělená plotem – celek přitom vůbec nepůsobí přeplněně.

Dopřáli si čas

Se stavbou domácí moc nespěchali – architekta Milana Csandu, se kterým se už znali z jiných projektů, oslovili se svým plánem už v roce 2005. Tehdy vznikly první skici a návrhy. Potom přišly jiné priority a koncem roku 2008 se k plánům vrátili. Následoval projekt a začalo se stavět. Velkou výhodou přitom bylo, že domácí pán má stavební firmu. I díky tomu se stavělo v poměrně klidném tempu, což si architekt pochvaluje: „Bylo tak dost času na důkladné promyšlení všech detailů.“

„Obrazy na stěnách tu vůbec nechybí – zahrada je naším živým obrazem.“
OLGA, MAJITELKA

Obytným prostorem s okny na obou stranách je domácí paní nadšená: „Ani si neumím představit, že by z jedné strany byla stěna. To bychom se ukracovali o slunce a světlo.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Obytným prostorem s okny na obou stranách je domácí paní nadšená: „Ani si neumím představit, že by z jedné strany byla stěna. To bychom se ukracovali o slunce a světlo.“ FOTO DANO VESELSKÝ

Aby kuchyň nepůsobila v obytném prostoru rušivě, musí v ní být pořádek – při jeho udržování pomáhá i dostatek uzavřených odkládacích prostorů. FOTO DANO VESELSKÝ

Aby kuchyň nepůsobila v obytném prostoru rušivě, musí v ní být pořádek – při jeho udržování pomáhá i dostatek uzavřených odkládacích prostorů. FOTO DANO VESELSKÝ

Trendový detail – v celém domě jsou dveře až po strop. Denní prostor oddělují skleněné, matné, s decentním leptaným vzorem.

Kuchyňský ostrov tvoří plynulý přechod na území obývacího pokoje.

Společenská místnost je v uprostřed zvýšená – původně zde měly být elipsové stropní světlíky, které by do interiéru přinesly slunce i z jihu. Jejich připomínkou jsou jen elipsovitá svítidla, světla je tu však i bez světlíků dostatek. FOTO DANO VESELSKÝ

Společenská místnost je v uprostřed zvýšená – původně zde měly být elipsové stropní světlíky, které by do interiéru přinesly slunce i z jihu. Jejich připomínkou jsou jen elipsovitá svítidla, světla je tu však i bez světlíků dostatek. FOTO DANO VESELSKÝ

Rozlehlý interiér člení kromě nábytku krb, který vymezuje místečko na relaxační koutek. Většina nábytku (včetně křesílka s podnožkou a kruhového stolku) tu je od značky Poliform. FOTO DANO VESELSKÝ

Rozlehlý interiér člení kromě nábytku krb, který vymezuje místečko na relaxační koutek. Většina nábytku (včetně křesílka s podnožkou a kruhového stolku) tu je od značky Poliform. FOTO DANO VESELSKÝ

Pohodlné křeslo s podnožkou a kruhovým stolkem je „highlightem“ současných interiérů. Křeslo Ventura Lounge se smyslně plynoucími křivkami navrhl pro italskou firmu Poliform známý francouzský designér Jean-Marie Massaud.

Klid a světlo

Umístit nový dům na pozemku nebylo vůbec jednoduché. Rohovou parcelu totiž lemují dvě silnice, od nichž se domácí chtěli oddělit tak, aby měli v zahradě soukromí. Když však dům otočili ideálně vůči silnicím, byl problém s jeho orientací na světové strany. Jelikož jedna fasáda je východní a druhá západní, hrozilo, že v interiéru, hlavně v plánovaném rozlehlém denním prostoru, nebude dost světla. Architekt vyřešil problém osvětlením z obou stran – ze dvou stran místnosti jsou velká posuvná zasklení, za nimiž je zahrada. Každá je přitom jiná. Na východě je takzvaná ranní nebo soukromá ložnicová zahrada, do které svítí slunce dopoledne a dá se do ní vyjít z každé ložnice v domě. Na této straně odděluje pozemek od rušné silnice kamenná zeď lemovaná květinami. Směrem na západ pokračuje interiér obývacího pokoje přes skleněné dveře a velkou terasu, na kterou svítí slunce odpoledne, až do společenské zahrady s jezírkem.

Ložnice rodičů je zařízena účelně a elegantně, ve stejném stylu jako pokoje obou dětí, které se odlišují hlavně barevností stěn a doplňků. FOTO DANO VESELSKÝ

Ložnice rodičů je zařízena účelně a elegantně, ve stejném stylu jako pokoje obou dětí, které se odlišují hlavně barevností stěn a doplňků. FOTO DANO VESELSKÝ

Dřevěná příčka odděluje šatník od ložnice.

Psací stůl má elegantní formu police vetknuté do stěny.

Obě koupelny, rodičů i dětí, jsou také zařízeny v podobném duchu – vládnou zde střídmé přírodní odstíny, elegance a praktičnost. FOTO DANO VESELSKÝ

Obě koupelny, rodičů i dětí, jsou také zařízeny v podobném duchu – vládnou zde střídmé přírodní odstíny, elegance a praktičnost. FOTO DANO VESELSKÝ

Nábytek do koupelny se stejně jako do ložnice, pracovny a předsíně vyráběl na míru.

Z každé místnosti se dá vyjít přes posuvné zasklené dveře do zahrady. Zahrada je v tomto domě součástí interiéru – hlavně když se rozsvítí večerní osvětlení, interiér jako by nekončil skleněnými dveřmi, ale pokračoval dál. FOTO DANO VESELSKÝ

Z každé místnosti se dá vyjít přes posuvné zasklené dveře do zahrady. Zahrada je v tomto domě součástí interiéru – hlavně když se rozsvítí večerní osvětlení, interiér jako by nekončil skleněnými dveřmi, ale pokračoval dál. FOTO DANO VESELSKÝ

„Když ráno vstanu, z ložnice i z koupelny vidím ty úžasné květiny v zahradě. Je to nádhera.“
OĽGA, MAJITELKA

Logika dispozice

Olga od začátku věděla, že chce velký otevřený společenský prostor plný světla, jeho vzhled a styl domu však s manželem nechali na architekta Csandu. Ten jim navrhl elegantní, moderní přízemní dům s plochou střechou a jednoduchou logickou dispozicí. Jeho centrem je velký otevřený obytný prostor, jehož součástí je obývací pokoj, kuchyň i jídelna. Směrem na sever na něj navazuje ložnice majitelů s prostorným šatníkem a velkorysou koupelnou, na opačnou stranu vede chodba ke dvěma symetrickým ložnicím syna a dcery, jejich koupelně a pracovně. Každá z ložnicových zón tak vytváří samostatný svět soukromí.

Majitelé domu nechali architektovi v mnohém volnou ruku, jisté podmínky mu však stanovili. Olga si například potrpí na praktická řešení. Má ráda interiéry, ve kterých se dobře udržuje pořádek a čistota, v každé místnosti proto chtěla mít dostatek odkládacích prostor a před otevřenými policemi většinou upřednostnila uzavřené skříňky. FOTO DANO VESELSKÝ

Majitelé domu nechali architektovi v mnohém volnou ruku, jisté podmínky mu však stanovili. Olga si například potrpí na praktická řešení. Má ráda interiéry, ve kterých se dobře udržuje pořádek a čistota, v každé místnosti proto chtěla mít dostatek odkládacích prostor a před otevřenými policemi většinou upřednostnila uzavřené skříňky. FOTO DANO VESELSKÝ

Elegantní koupelnu oživuje jen pár detailů – kamínková podlaha ve sprše, barevné niky, nápadité dřevěné skříňky.

ELEGANTNÍ I PRAKTICKÉ

Nábytek v koupelně je také vyroben na míru. Domácí paní si i zde pochvaluje dostatek úložných prostor, některé, například zásuvka za zrcadlem, jsou opravdu nápadité. FOTO DANO VESELSKÝ

Nábytek v koupelně je také vyroben na míru. Domácí paní si i zde pochvaluje dostatek úložných prostor, některé, například zásuvka za zrcadlem, jsou opravdu nápadité. FOTO DANO VESELSKÝ

I z koupelny se dá vyjít do klidné ranní zahrady.

Toaleta pro hosty, přístupná z předsíně, se dotykem tlačítka změní na prádelnu – za žaluzií se objeví pračka a sušička. FOTO DANO VESELSKÝ

Toaleta pro hosty, přístupná z předsíně, se dotykem tlačítka změní na prádelnu – za žaluzií se objeví pračka a sušička. FOTO DANO VESELSKÝ

Ozdobou jednoduchého nábytku jsou kvalitní řemeslná vyhotovení a decentní detaily, bez nichž by určitě nevypadal tak elegantně. Například díky sraženým hranám na zavřené skřínce není vidět žádnou spáru. FOTO DANO VESELSKÝ

Ozdobou jednoduchého nábytku jsou kvalitní řemeslná vyhotovení a decentní detaily, bez nichž by určitě nevypadal tak elegantně. Například díky sraženým hranám na zavřené skřínce není vidět žádnou spáru. FOTO Ozdobou jednoduchého nábytku jsou kvalitní řemeslná vyhotovení a decentní detaily, bez nichž by určitě nevypadal tak elegantně. Například díky sraženým hranám na zavřené skřínce není vidět žádnou spáru. FOTO DANO VESELSKÝ

Plot tu není jen odškrtnutou povinnou výbavou, je promyšlenou kombinací kamene, dřeva a výsadby. Odděluje od ulice, chrání soukromí a sceluje dům se zahradou do jednoho integrálního prostoru. FOTO DANO VESELSKÝ

Plot tu není jen odškrtnutou povinnou výbavou, je promyšlenou kombinací kamene, dřeva a výsadby. Odděluje od ulice, chrání soukromí a sceluje dům se zahradou do jednoho integrálního prostoru. FOTO DANO VESELSKÝ

Květy trvalek ve východní zahradě jsou v kombinaci s kamenem a dřevem opravdu půvabné.

Ve zrenovovaném sklepě, který byl součástí ještě původního domu, je království domácího pána – mnoho věcí si tu sám vymyslel i zrealizoval. Nový vstup do ní vede ze zahradního domku. FOTO DANO VESELSKÝ

Ve zrenovovaném sklepě, který byl součástí ještě původního domu, je království domácího pána – mnoho věcí si tu sám vymyslel i zrealizoval. Nový vstup do ní vede ze zahradního domku. FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

FOTO DANO VESELSKÝ

Zahradní domek (vlevo) ještě není dokončený. Jedna část je vyhrazena na zahradní nářadí, druhá se bude v létě využívat jako venkovní kuchyňka, v sousedství má přibýt gril. V zimě tu zase bude místo na zahradní nábytek z terasy. FOTO DANO VESELSKÝ

Zahradní domek (vlevo) ještě není dokončený. Jedna část je vyhrazena na zahradní nářadí, druhá se bude v létě využívat jako venkovní kuchyňka, v sousedství má přibýt gril. V zimě tu zase bude místo na zahradní nábytek z terasy. FOTO DANO VESELSKÝ

Autor: Ing. arch. Milan Csanda
Plocha pozemku: 8,4 a
Zastavěná plocha: 335 m2
Užitková plocha: 280 m2
Projekt: 2008 – 2010 (2005 Záměr/2008 – 2009 Studie/2009 Stavební povolení/2010 Realizační projekt/2011 Projekt interiéru)
Dokončení: 2011

Dodavatelé – dům

Stavba: Lumen družstvo (www.lumendruzstvo.sk)
Okna: Stavmak (www.stavmak.sk)
Stěcha: Mediderma (www.mediderma.sk)
Zahrada: Greenery, s. r. o. (www.zahrady-greenery.sk)

Dodavatelé – interiér

Kuchyň a obývací pokoj: Nara kuchyně a interiéry (www.nara.sk)
Dlažby, obklady, sanita: Rokur – svět koupelen (www.rokur.sk)
Dveře, dřevěné stěny, atypické nábytky: Emil Belica (www.emilbelica.com)
Svítidla: Casca (www.casaca.sk)
Krb: Infire krby (www.infire-krby.sk)

Ing. arch. Milan Csanda

Od ukončení Fakulty architektury STU v Bratislavě (1996) působí v Nitře, kde v roce 2006 spolu s Mariánem Piterkem založil vlastní architektonickou kancelář.
www.csanda-piterka.sk 

TEXT ERIKA KUHNOVÁ
FOTO DANO VESELSKÝ
ZDROJ JAK UŠETŘIT A POSTAVIT NÍZKOENERGETICKÝ DŮM, JAGA GROUP, s.r.o.

Komentovat