Jak zachovat tradice a přitom vytvořit komfortní moderní bydlení?

Jak zachovat tradice a přitom vytvořit komfortní moderní bydlení?

21. 10. 2013
Diskuze (2)
Sdílet

Jak zachovat bytelné základy tradiční horské chalupy a přitom vytvořit komfortní bydlení v současné moderní architektuře? Dům v Canejanu je ukázkou právě takové symbiózy, opepřené uchvacujícími výhledy do údolí. Při návštěvě domu v horách na hranicích Španělska […]

Jak zachovat bytelné základy tradiční horské chalupy a přitom vytvořit komfortní bydlení v současné moderní architektuře? Dům v Canejanu je ukázkou právě takové symbiózy, opepřené uchvacujícími výhledy do údolí.

Při návštěvě domu v horách na hranicích Španělska s Francií byste si rozhodně jako v pověstné španělské vesnici nepřipadali. Vše tu má smysl, řád a je promyšleno do posledního detailu. Architekti Eduardo Cadaval a Clara Sola-Moralesová byli postaveni před nelehký úkol. Měli navrhnout dům pro více generací, který by bylo možné flexibilně členit podle aktuálních potřeb rodiny. Měl však navíc vzniknout na místě původního chátrajícího kamenného stavení.

Dům postavený na svazích Pyrenejí zůstává nositelem paměti místa. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Dům postavený na svazích Pyrenejí zůstává nositelem paměti místa. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Kuchyňská linka ve třetím podlaží má jednoduchý design, ostatně jako celý interiér. Vzhledem k tomu, jaký poklad se nachází venku, nebylo v interiéru zapotřebí nic zdobit. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Kuchyňská linka ve třetím podlaží má jednoduchý design, ostatně jako celý interiér. Vzhledem k tomu, jaký poklad se nachází venku, nebylo v interiéru zapotřebí nic zdobit. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Interiér je založen na jednoduchosti a bílou barvu stěn oživují pouze barevné akcenty jeho zařízení.

Dům je v podstatě zaseknutý do svahu a na všech třech stranách najdete neodolatelné výhledy do údolí. Každé ze tří podlaží je takřka v přímém kontaktu s exteriérem. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Dům je v podstatě zaseknutý do svahu a na všech třech stranách najdete neodolatelné výhledy do údolí. Každé ze tří podlaží je takřka v přímém kontaktu s exteriérem. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Úcta k historii vs. moderní požadavky

Architekti se spolu s majiteli dohodli, že by bylo škoda nevyužít konstrukční hodnoty základů stávající kamenné stavby, postavené tradičními metodami lidového stavitelství. Zachováním původní podoby – kompaktní, masivní hmoty s malými okny, a tudíž tmavými interiéry – by však zůstala nevyužitá mimořádná lokalita mezi horskými masivy Pyrenejí a dech beroucí výhledy do dvou různých údolí. Na revitalizované základy proto postavili třetí patro s tradiční sedlovou střechou, které umožnilo interiér otevřít do krajiny.

Všechny úložné prostory jsou vestavěné a architekti využili i prostor pod parapetem oken pro police na knihy. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Všechny úložné prostory jsou vestavěné a architekti využili i prostor pod parapetem oken pro police na knihy. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Obytná část apartmánu v druhém podlaží je propojena s velkou terasou. Krb zavěšený v prostoru naznačuje tradiční uspořádání domu. Na místo schodů však vytvořili mezi kuchyní a obývákem moderní rampu. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Obytná část apartmánu v druhém podlaží je propojena s velkou terasou. Krb zavěšený v prostoru naznačuje tradiční uspořádání domu. Na místo schodů však vytvořili mezi kuchyní a obývákem moderní rampu. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Každé ze tří podlaží nabízí kontinuální prostor dělený vertikálními prvky procházejícími všemi patry. Tyto konstrukční prvky dokonce umožňují rozdělení domu do dvou samostatných. Hmota domu je zastřešena nepravidelnou sedlovou střechou, pod jejímž štítem se táhne řada oken – světlíků, které přivádějí do podkroví maximum denního světla. Zatímco výhledy na panorama jižních Pyrenejí rámuje další pás oken, krajinu na východě lze pozorovat skrz celý prosklený štít.

Architektura domu svým tvarem a materiály respektuje místo, ze kterého pochází, a ohleduplně doplňuje siluetu krajiny i okolní zástavby.

Apartmán v třetím podlaží pod šikmou střechou má otevřenou vzdušnou dispozici a je zařízen velmi střídmě. Akcentem je žlutá příčka, která odděluje schodiště a kuchyňskou linku za ním. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Apartmán v třetím podlaží pod šikmou střechou má otevřenou vzdušnou dispozici a je zařízen velmi střídmě. Akcentem je žlutá příčka, která odděluje schodiště a kuchyňskou linku za ním. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

V sepětí s horami

Interiéry jsou pojaty v přírodních tlumených barvách – tmavá dřevěná podlaha je doplněna jen bílými a šedými zdmi, bílým a šedým nábytkem a kontrastujícími prvky v zářivé žluté. Ta přináší do všech pater pocit tepla a slunce ve dnech, kdy se hory zahalí do mlhy a deště, což bývá v této části Pyrenejí poměrně často. 

Skříň vestavěná do štítové stěny slouží na ukládání všeho, co je zrovna třeba. Další úložný nábytek tu proto nenajdete. Výhledy na krajinu jsou nejvýraznější dekorací celého obytného prostoru a působí jako série působivých fotografií v bílých rámech. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Skříň vestavěná do štítové stěny slouží na ukládání všeho, co je zrovna třeba. Další úložný nábytek tu proto nenajdete. Výhledy na krajinu jsou nejvýraznější dekorací celého obytného prostoru a působí jako série působivých fotografií v bílých rámech. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Základem dispozice apartmánů je vzdušný prostor nezatížený nábytkem, který přirozeně využívá výškové rozdíly v terénu. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Základem dispozice apartmánů je vzdušný prostor nezatížený nábytkem, který přirozeně využívá výškové rozdíly v terénu. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Vzhledem k tomu, že dům vyrůstá ze svahu, každé patro je přímo propojeno s okolním pozemkem. Přízemí navazuje na ulici, první patro pak francouzskými okny na prostornou kamennou terasu a podkrovní byt na pozemek, z něhož vyrůstá severní polovina střechy z břidlicových tašek.

Dům vznikl na místě původní chátrající stavby. Staré základy poctivě postavené lidovými staviteli využili architekti i jako základ nového domu. Původní stavba kvůli malým oknům nemohla docenit kouzlo výhledů do krajiny, proto je nahradili souvislým pásem oken, která nabízejí dokonalý výhled. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Dům vznikl na místě původní chátrající stavby. Staré základy poctivě postavené lidovými staviteli využili architekti i jako základ nového domu. Původní stavba kvůli malým oknům nemohla docenit kouzlo výhledů do krajiny, proto je nahradili souvislým pásem oken, která nabízejí dokonalý výhled. FOTO: SANTIAGO GARCÉS

Velké zasklení celého štítu poskytuje zajímavé výhledy do exteriéru, ale i do samotného interiéru. Samozřejmě týká se to jen té části domu, kde to majitelům nevadí. Noční zóna je před zraky zvenku pečlivě ukrytá. FOTO: SANTIAGO GARCÉS.

Velké zasklení celého štítu poskytuje zajímavé výhledy do exteriéru, ale i do samotného interiéru. Samozřejmě týká se to jen té části domu, kde to majitelům nevadí. Noční zóna je před zraky zvenku pečlivě ukrytá. FOTO: SANTIAGO GARCÉS.

FOTO: SANTIAGO GARCÉS

FOTO: SANTIAGO GARCÉS

B_NVD3_Home_2013_05-5

TEXT: KATEŘINA KOTALOVÁ
FOTO: SANTIAGO GARCÉS
ZDROJ: časopis HOME, JAGA MEDIA, s.r.o.

Kategorie: Moderní bydlení Návštěvy domů Rekonstrukce domu
Tagy: bydleni rodinny dum stavba
Sdílejte článek

Diskuze

  • Dům je velice odvážný,ale do krajiny se hodí a preferuje možnost neobyčejného pohledu do krajiny z různých úhlů.Určitě by bylo zajímavé se seznámit s ekonomickou a provozní stránkou,jako i s bezpečnostní situací,myslím tím hlavně proti vniknutí.Samozřejmě to je vše věc kompromisu a finančních možností.Hodnotím tuto stavbu jako laik a to velice zdařile.Díky

  • Hezky to vypadá, ale představa že mi každý kolemjdoucí a kterýkoliv slídil vidí do všech koutů domu je kór v dnešní době silně nepřijemná, nemoh bych takovou stavbu užívat ani příležitostně…

    tom