Jednoduchý a prostorný dům pro otce se synem

Jednoduchý, prostorný a působící klidným dojmem – takto bychom mohli charakterizovat dům, který architekti ze studia Sharon Neuman Architects vytvořili pro otce se synem. Klient požadoval co nejjednodušší a zároveň útulný dům, ve kterém by mohl pro svého syna vytvořit skutečný domov.
Reklama
Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Betonová stavba je obložena cihlovým obkladem a teakovým dřevem. Exteriér je laděn v tlumených zemitých barvách a působí nenápadně. Jediným výstřednější prvkem je orámování vstupního prostoru, které tvoří nahý pohledový beton. Přiléhající terasa je zastřešená a částečně chráněna před ostrými slunečními paprsky díky černé ocelové konstrukci s teakovými lištami. Pokryta je jednoduchou dřevěnou podlahou v světlém tónu a zařízena několika kusy dřevěného zahradního nábytku.

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Okolní pozemek je celý dekorován jednoduchou dřevěnou drtí, díky čemuž působí kompaktně a upraveně. Příjemným osvěžením jsou listnaté stromy a štíhlé túje vysazené kolem vstupního chodníčku. Někde najdeme i malé palmy či spokojeně předoucí kočku. Celý komplex díky těmto malým, ale efektním detailům působí jako upravený, příjemný příbytek, z něhož navzdory jeho jednoduchosti a strohému geometrickému tvaru vyzařuje určitá pohostinnost a přívětivost.

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Velký otevřený prostor v přízemí obsahuje vstupní halu, kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Dvojitá výška prostoru nad jídelním stolem umožňuje umístění schodů přímo kolem jídelní části. Elegantní knihovna pod schodištěm a malá kamna u vchodových dveří jsou vhodnými akcenty, které dodávají rozměrnému prostoru atmosféru domácnosti. Prostor barevně rozzářila kuchyňská linka, která je vyhotovena ve výrazné limetkově zelené barvě v kombinaci s neutrální bílou.

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Podlaha přízemí je pokryta velkoformátovými šedými dlaždicemi, zatímco patro pokrývá dřevěná podlaha ve stejném odstínu, v jakém je vyhotoveno i schodiště, jídelní stůl či knihovna. Stěny i stropy jsou bílé, díky čemuž je vzdušnost prostoru ještě výraznější. V přízemí najdeme jednu stěnu obloženou stejným cihlovým obkladem, jakým je pokryt venkovní plášť budovy, a v patře je několik příček oděné do zářivých sytých barev. Tyto zdařilé kombinace, jak textur, tak i odstínů, vytvářejí optické předěly a zvýraznění přesně tam, kde jsou žádoucí.

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Foto: Amit Gosher

Přehled:

Studio: Sharon Neuman Architects
Lokalita: Lehavot Haviva, Izrael
Typ: Rodinná rezidence
Užitková plocha: 190 m²
Rok dokončení: 2011

Text: Anna Martausová
Foto: Amit Gosher
Zdroj: homedsgn.com

Reklama

Komentáře

Komentovat