Jednopodlažní dům obložený dřevem s nízkými provozními náklady

V příjemné a tiché lokalitě si rodina s dvěma dětmi vysnila svůj domov. Pozemek, který si pořídili, se svažuje mírně na jih, kde je nejkrásnější výhled na protilehlé kopce. Nic by sem nepasovalo lépe, než jednopodlažní dům obložený dřevem.
Reklama

Foto: Lukáš Žentel

Cesta ze dvou stran

Nevýhodou pozemku s příjemným výhledem je lemování cestou ze severní a západní strany – nachází se na hranici zastavěné části. Úkolem architekta MgA. Patrika Zamazala bylo vytvořit dům, který by toto negativum minimalizoval a poskytl domácím dostatečné soukromí. Chtěli se těšit z krásného prostředí, množství světla, výhledů. Dalším požadavkem majitelů byly nízké provozní náklady.

Foto: Lukáš Žentel

Zahrada splývá s veřejnou loukou

Od začátku bylo jasné, že půjde o stavbu přízemní, která bude mít bezbariérové využití. „Maximální pozornost jsme věnovali vztahu hlavní obytné místnosti, venkovní kryté terasy a zahrady. Zahradou je sad a louka bez jasného oddělení soukromého a veřejného,“ vysvětluje proces tvorby projektu Patrik Zamazal.

Foto: Lukáš Žentel

Půdorys ve tvaru klínu

Prodloužený klínový tvar i materiály architekt zvolil tak, aby dům vytvářel co nejpřirozenější předěl mezi obcí a přírodní krajinou. Přechod z interiéru do exteriéru tvoří terasa, jejíž součástí je i do terénu vysunutý bazén. V nejužší části půdorysu se nachází dílna a sklad, následuje kryté parkovací stání pro dvě auta.

Foto: Lukáš Žentel

Dispozice domu

V širší části klínu jsou umístěny samotné obytné prostory. Obývák spojený s jídelnou a kuchyní je soustředěný podél nejdelší části zastřešené trojúhelníkové dřevěné terasy. V nejširší části domu je umístěna rodičovská ložnice orientovaná směrem na terasu s vlastním šatnou a hygienickým zázemím a oproti ní dva dětské pokoje, při kterých se nachází koupelna s vanou. Nejblíže k zádveří jsou umístěny technické místnosti, místnost na domácí práce a pracovna.

Foto: Lukáš Žentel

Dřevo a kámen

Fasáda je z cedrového dřeva, dílna má kamenný obklad. Tyto dva materiály spolu vytvářejí příjemnou přírodní symbiózu. Interiér je řešených ve světlých barvách, i zde dominuje dřevo a bílá s černými akcenty. Část domu je pilíři přizpůsobena terénu. Zde vznikl krytý odkládací prostor.

Foto: Lukáš Žentel

RD v Černovíru ve zkratce

architektonické studio: MOLO ARCHITEKTI s.r.o.

autoři: MgA. Patrik Zamazal

projekt: 2014

realizace: 2015 až 2016

lokalita: Černovír, ČR

Sabína Zavarská
Foto: Lukáš Žentel

Reklama