Letní domek ze staré loděnice

Reklama

Letní domek u vody, který je stranou od civilizace v tichém soukromí divoké přírody, je sen snad každého. Mít místo, kde se schovat, kam vyrazit na ryby, kde si užívat přírody. Norové mají na rozdíl od nás hledání o dost ulehčené. V jejich zemi není o krásná a zapomenutá zákoutí poblíž vody nouze. Navíc co chvíli potkáte staré loděnice, které si o nové rekreační využití přímo říkají.

Rybolov byl pro Nory dlouho primárním zdrojem obživy, proto je zdejší krajina posázená malými loděnicemi, ve kterých rybáři schovávali své čluny a rybářské náčiní. S modernizací rybolovu ztratily tyto loděnice své původní využití a začaly chátrat. Některé z těchto symbolů norské krajiny se však podařilo zachránit a najít pro ně nové rekreační využití.

Stav této loděnice byl však natolik špatný, že musela být stržena

Stav této loděnice z osmnáctého století byl však natolik špatný, že musela být stržena a nahrazena novou. Při stavbě se ale architekti snažili co nejvíce inspirovat původní loděnicí a využít původní materiál.


 
Původně tmavý sklad rybářských lodí se proměnil v prosvětlené a provzdušněný letní domek. Vedle velkého dřevěného stolu, dvou židlí a zavěšeného ohniště tu nic není umístěné natrvalo. Proto má domek nekonečné možnosti využití, ať už k přespání za teplých letních nocí, nebo třeba večerní grilování s přáteli.

 interiér letního domku

Vnější obležení je z norské borovice, takže nepotřebuje žádnou údržbu a časem získá šedostříbrnou patinu.

Vnější obležení z norské borovice

Jedna celá stěna se dá promyšleně vyklápět a jednotlivé výklopné panely tak zároveň kryjí venkovní terasu před deštěm. V panelech je také umístěno osvětlení, které je zakryto bavlněným plátnem a vytváří tak zvláštně měkké světlo.

výklopné panely kryjí venkovní terasu před deštěm

Nová stavba vyšla majitele i díky využití 150 let starých prken z původní loděnice na něco málo přes sto tisíc korun.

Boathouse- Naust paa Aure
Architekt: TYIN tegnestue Architects
Klient: Stein Erik Sżrstrżm
Realizace: Norsko, 2011

Veronika Benešová
zdroj: www.tyinarchitects.com
foto: Pasi Aalto/www.pasiaalto.com

Reklama
Reklama

Komentovat