Malý pozemek? I toto je řešení pro zahradu!

Devadesát metrů plochy není příliš, ale pokud se dobře využijí, vznikne dostatečný, funkční a příjemný prostor.
Reklama
Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Reklama

Zajímavou rekonstrukcí prošla úzká část mezi dvěma cihlovými stavbami v belgickém městě Mechelen.

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

V zajetí květinových snů

Nevelký dům vedle kostela, v části města, kde bydlí především pracující, koupila žena, která žije sama. Toužila po tom, aby součástí domu bylo i místo, kde by mohla pěstovat svoje oblíbené rostliny. Prostoru pro tyto účely není v centru města obvykle dost. Orientace pozemku navíc znemožňovala jakékoli využití malého zeleného prostoru u domu.

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

„Plovoucí“ skleník

Také z tohoto důvodu se architekti z ateliéru dmvA-architecten rozhodli odstranit zadní část budovy – ponechali z ní jen jeden ocelový nosník a přidali další trámy. Sluneční paprsky je inspirovaly k neobvyklému nápadu: na trámy, prakticky do vzduchu, postavili skleník, který slouží jako zahrádka. Paní domácí se do něj dostane prostřednictvím schůdků přímo z interiéru. Tak mají rostliny dostatek světla a průsvitný „plovoucí“ skleník nezastiňuje ani prostor pod ním. Ze skleníku i prvního patra domu je krásný výhled na kostel.

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Dispozice domu

V přízemí domu se nachází ložnice, obývací pokoj si našel místo v patře. Vedle terasy se nachází další menší obytný prostor, který je možné v budoucnu použít jako ložnici. Architektům se podařilo odstraněním všech vnitřních stěn otevřít prostory a zajistit pocit vzdušnosti navzdory nevelké ploše. Schody takticky umístili na okraj místnosti, aby nerušily otevřené prostory.

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Jizvy domu vystavené na odiv

Architekti se rovněž vypořádali s přístavbou, která na druhé patro domu přibyla teprve nedávno – přístavbu odstranili a dům dali do původního stavu, do podoby, jakou měl kdysi. Na místě bývalé dostavené části vytvořili terasu. Fasády budovy záměrně ponechali vybledlé, aby ukázali „jizvy na stěnách a historii budovy“. Na místě garážových vrat vytvořili architekti velký otevřený prostor až k terase. Výsledkem je krytý venkovní prostor pod domem, kde je možné zaparkovat auto. Prostor je uzavřen bránou s ocelovými žaluziemi umístěnými pod úhlem 45 stupňů. Tento druh brány poskytuje dostatečné soukromí, přičemž vytváří otevřený, lehký dojem.

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Architekti tak vytvořili dům, který nejenže splňuje představy majitelky, ale díky rekonstrukci domu přispěli také k oživení ulice a zkrášlení prostředí města.

Foto: Bart Gosselin

Foto: Bart Gosselin

Dom TP ve zkratce

Architektonický ateliér: dmvA-architecten

Architekti: Tom Verschueren, David Driesen, Jolien Debaets

Lokalita: Mechelen, Belgicko

Plocha: 90 m2

Realizace: 2017

Sabína Zavarská
Foto: Bart Gosselin

Reklama
Reklama

Komentovat