Moderní venkovský dům vytvořený z kombinace dvou kontrastních celků

Mnoho mladých rodin hledá bydlení, které není daleko od města, ale přitom se nachází v klidném přírodním prostředí. Mladá čtyřčlenná rodina si vyhlédla pozemek v Petříkově u Prahy.
Reklama

Z bytu v Praze do domu nedaleko

Mladá rodina oslovila architekty s úkolem navrhnout design domu. Předali jim místně platné stavební předpisy, informovali je o výši rozpočtu, který mohou do stavby investovat, a nechali je pracovat. Architekti tedy kromě tvůrců návrhu byli zároveň i rodinnými rozpočtovými poradci. Prodávali byt v Praze a za tyto peníze plánovali postavit dům. Samozřejmě, důležité bylo také přizpůsobit stavbu prostředí a potřebám moderní rodiny.

Reklama

Kvalita prostoru pro život

Vzájemná spolupráce však začala ještě dříve: už při výběru pozemku, a tak architekti věděli, do čeho jdou. Výhodou pozemku je, že se nachází na konci obce a sousedy má pouze ze dvou stran. Z dalších dvou stran je les a volná krajina, kterou architekti vtáhli do interiéru tak, že je jeho součástí každou denní i noční hodinu.

„Na rozdíl od běžné novostavby v satelitech, kde se staví velký rodinný dům na malém, pěti- až šestiarovém pozemku (častokrát i s dvojnásobně překročenou povolenou zastavěnosti), jsme se společně s investory shodli, že v tomto případě je třeba investovat do prostoru. Ne interiérového, ale prostoru pro život a soukromí. Díky vzájemné důvěře a dobré komunikaci vznikl návrh bez zbytečností a s omezeným rozpočtem. Dům zabírá pouze deset procent plochy z 20 arů pozemku. Celková užitná plocha rodinného domu je 223 m2 včetně garáže a technických místností. Rodinný dům má garáž pouze pro jedno auto, která, ať je jakkoli velká, ve většině případů skončí jako sklad (což se potvrdilo i v tomto případě). Dům nemá bazén, altán nebo letní kuchyni. Velikosti otvorů na fasádě byly navrženy tak, aby v případě finančního nedostatku byly vyplněny plastovými okny bez předělů, a tím by se zachoval vizuální záměr. Naštěstí k tomu nedošlo a byla osazena hliníková okna,“ popisuje proces tvorby návrhu a realizace stavby architekt Metodiy Monev.

Kontrast materiálů i tvarů

Kalin Cakov, Metodiy Monev, Ján Obušek vytvořili moderní dům z kombinace dvou kontrastních celků – jednoduchých betonových hranolů představujících přízemí a prvního podlaží s cihlovým obkladem. Horní podlaží odpovídá archetypu venkovského domu v této lokalitě. Betonový základ je otevřený jedním směrem – do soukromí zahrady, kde je krytá terasa chráněna před pohledy z ulice zdí. Vybrané materiály zajišťují nejen dlouhou životnost a bezúdržbovost, ale i důstojné stáří domu v přirozeném prostředí a přirozeným způsobem.

Jak je řešena dispozice?

Prakticky a jednoduše. Přízemí patří denním společenským prostorům, tedy kuchyni, jídelně, obývacímu pokoji. Z těchto prostor je přes velké prosklení vidět okolní krajinu a navazuje na ně venkovní krytá terasa. V poschodí se nacházejí čtyři ložnice a dvě koupelny.

Dům u lesa ve zkratce

Architektonický ateliér: cakov & partners, s.r.o.

Autoři: Ing. arch. Kalin Cakov, Ing. arch. Metodiy Monev, Ing. arch Ján Obušek

Spolupráce: Ing. Miroslav Matiaš

Plocha pozemku: 2 000 m2

Zastavěná plocha: 200 m2

Podlahová plocha: 223,38 m2

Lokalita: Petříkov, ČR

Návrh: 2016

Realizace: 2016 až 2018

Sabína Zavarská

Foto: Metodiy Monev

Reklama
Reklama

Komentovat