Na pozemku se starou zahradou vyrostl rodinný dům s loukou na střeše a vytápěný sluncem

20. 05. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Stará zahrada se může proměnit i v místo, kde bude stát nový dům. Samozřejmě záleží na tom, o jakou kategorii pozemku z hlediska katastrálního zákona jde. V zahradě v Černošicích u Prahy se stavět dalo a také se stavělo.

Architekti kaa-studia Kamila Holubcová, Antonín Holubec doprostřed zahrady umístili nenápadnou vilu pro čtyřčlennou rodinu, která se otevírá jižnímu slunci a nabízí výhledy na Brdský masiv. Kdysi na této zahradě stála stará chata.

Přečtěte si také:
Světlý a nadčasový interiér pasivního domu na Moravě
Umístění domu v centru zahrady

Součástí stavby je garáž, za domem se nachází zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty. Zdroj: BoysPlayNice

Zadání pro architekty znělo jasně: navrhnout dům pro čtyřčlennou rodinu, kde by měl každý své soukromí a zároveň i dostatek prostoru na společné trávení volného času. Protože majitelé domu se každodenně pohybují v umělých kancelářských prostorách, není divu, že zatoužili po přírodních materiálech a intimitě. Zároveň kladli důraz na hospodárnost provozu domu a těšili se na venkovní krytý prostor s celoročním využitím pro rodinné sezení a sušení plodů a bylin.

Proskléné fasády domu

Výsledkem promyšlené koncepce je členění na zázemí rodičů, které je v přízemí, a zónu pro děti – ty mají samostatné poschodí s vlastní střešní zahradou a společnou halou. Zdroj: BoysPlayNice

Přirozené vytápění sluncem

Z architektonického hlediska bylo zase důležité, aby dům jemně zapadl mezi okolní domy původní zástavby a nerušil charakter ulice. Taktéž měl komunikovat se stromy v zahradě a využít možnost výhledů, které se zde nabízely. Samozřejmostí bylo použití přírodních materiálů, ekonomičnost vytápění, a všeobecně „aby dům fungoval přirozeně, bez současných umělých pasivních standardů.

Přečtěte si také:
Nezvyklé řešení rodinného domu: Terasa, která se pohybuje podle slunce! (VIDEO)
drevena fasada domu

Zdroj: BoysPlayNice

V návrhu jsme chtěli využít maximální povolenou zastavitelnost pozemku a většinu funkcí soustředit do přízemí. Hlavní hmotu domu jsme maximálně natáhli mezi východní a západní hranici, abychom vytvořili co nejdelší jižní fasádu. Díky tomu jsme dosáhli přirozeného prohřívání domu sluncem ve vytápěcí sezóně. Letní slunce je naopak přirozeně stíněno zapuštěním prosklené fasády,“ vysvětlují autoři návrhu.

Kuchyň a krb

Samozřejmostí bylo použití přírodních materiálů, ekonomičnost vytápění, a všeobecně „aby dům fungoval přirozeně, bez současných umělých pasivních standardů. Zdroj: BoysPlayNice

Poloha uprostřed zahrady není náhodná

Umístění v centru zahrady je výsledkem úvah a měření – architekti se snažili stavbu umístit co nejvýše kvůli vyhlídkám do okolí, ale samozřejmě s ohledem na dostatek soukromí a staré vzrostlé stromy. Tímto řešením vzniklo členění pozemku na dvě zahrady – jižní slunečný ovocný sad a severní stinný lesík.

Zahrádka střecha

Střecha nad přízemím je koncipována jako louka s motýly. Zdroj: BoysPlayNice

Děti mají pokoje na střešní louce a nejkrásnější výhledy

Výsledkem promyšlené koncepce je členění na zázemí rodičů, které je v přízemí, a zónu pro děti – ty mají samostatné poschodí s vlastní střešní zahradou a společnou halou. Z jejich pokojů a střešní zahrady jsou nejkrásnější výhledy do okolí. Jižní část přízemí je společenská, severní soukromá. Podél celé jižní stěny přízemí je umístěný využitelný prostor mezi interiérem a exteriérem – zapuštěná veranda.

interiér domu

Jižní část přízemí je společenská, severní soukromá. Zdroj: BoysPlayNice

Keramické tvárnice, modřínové dřevo, betonový strop

Hlavní objem přízemí je z keramických tvárnic (bez venkovního zateplení) a příčkovek. Pro pocit bezpečí je zastřešeno betonovým stropem. Střecha nad přízemím je koncipována jako louka s motýly. Na ní stojí lehké dřevěné poschodí – místo pro dospívající děti. Součástí stavby je garáž, za domem se nachází zahradní domek se saunou, přistavěný k části původní chaty.

Přečtěte si také:
Moderní ekologické dřevostavby v Rodově

Vila ve staré zahradě

architektonický ateliér: kaa-studio

autoři: Kamila Holubcová, Antonín Holubec

spolupráce: Tomáš Zima

lokalita: Černošice, Praha-západ, ČR

projekt: 2016

realizace: 2020

zastavěná plocha: 190 m²

hrubá podlahová plocha: 260 m²

užitná plocha: 210 m²

plocha pozemku: 925 m²

náklady: 10 mil. Kč

Použité materiály:

keramické tvárnice Heluz Family 2in1 – obvodové zdivo přízemí 

pohledový beton – strop nad přízemím

modřínové laťky – vnější dřevěné obklady přízemí a poschodí

titanzinkový plech Rheinzink prePATINA blue grey – střecha

zelená střecha Optigreen – střešní zahrada

 

Sabína Zavarská

Foto: BoysPlayNice

Zdroj: linka.news

Kategorie: Ekologické stavby Návštěvy domů
Tagy: dřevěné fasády prosklené fasády rodinne domy slunecni energie střešní zahrada
Sdílejte článek

Diskuze