Nádherná rekonstrukce starého domu respektující lokální kolorit horské vesnice

V prostředí nádherné přírody dlouhé doliny Engadine ve východní části švýcarských Alp, v okrese malého města Tarasp, se nachází nádherná stavba, která se pod taktovkou šikovných architektů zrodila ze starého farmářského domu.
Reklama
Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Zvenčí působí velmi tradičně a žádným způsobem nenarušuje lokální kolorit. Uvnitř však najdeme moderní, vzdušné a skutečně štědré prostory – jednak co se týče rozměrnosti, jednak co se týče umně kombinování tvarů, barev a materiálů. Návrh rekonstrukce pochází z dílny architektonického studia Phillip Baumhauer Architects, kteří se ke znovustvoření staré usedlosti nabídli v roce 2015.

Reklama

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Dům s označením Florins 114 – podle osady Florins, ve které se nachází – byl zrekonstruován s jemnocitem a přihlédnutím k okolí, které vyzařuje specifickou a nenahraditelnou atmosféru malé a klidné alpské zástavby.

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Nemovitost sestávala z rezidenční části, která směřovala k centru obce, a z hospodářské části, která byla otočena opačným směrem od příjezdové cesty. Budova byla kompletně zrekonstruována a přibyla k ní nová obytná část v podobě přístavby.

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Velký objekt nabízel rozmanité možnosti. Architekti se rozhodli změnit dispozici a dopřát tak majitelům větší objem jednotlivých místností s ohledem na jejich aktuální požadavky. Do původního kamenného skeletu v zadní části domu vložili rozměrnou dřevěnou strukturu, která je přiznána v interiéru i v exteriéru. Vnitřní prostory některých částí domu jsou – v souladu s místní zástavbou – obloženy modřínovým obkladem.

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Čtyři přidané místnosti byly postaveny v prostorách staré stodoly a představují plynulý přechod do dochovaných původních obytných místností. Podélná osa domu nabízí otevřené výhledy na okolí. Kromě oken je zajišťují i posuvné prosklené dveře, které vedou na balkon a umožňují nádhernou vyhlídku přímo na pohoří obklopující dolinu Endagine.

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Vnější fasádu tvoří neošetřené modřínové desky, které v souladu s plynutím času budou dotvářet lokální zástavbu a zároveň slouží jako přímý odkaz na tradiční architekturu oblasti. Modřínový obklad vnějších i vnitřních částí budovy je doplněn hrubozrnnou čistou bílou omítkou.

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Interiér kromě naturálního dřevěného obkladu zkrášlují i přiznané trámy, velkoformátová okna a jednoduchý nábytek či osvětlení. Moderní ráz mu dodávají zejména minimalistická kuchyně v kovovém provedení, jednoduše řešené koupelny a pracovna. Ložnice, obytné prostory, vstupní hala a chodby jsou zařízeny funkčně, ale útulně. Dům je výborným příkladem toho, že méně je někdy více – nenajdeme v něm totiž nic zbytečného či nadbytečného.

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner

nakres Phillip Baumhauer Architects

nakres Phillip Baumhauer Architects

nakres Phillip Baumhauer Architects

nakres Phillip Baumhauer Architects

Text: Anna Martausová
Foto: Ruedi Walti & Ralph Feiner
Zdroj: homedsgn.com

Reklama
Reklama

Komentáře

Komentovat