Nádherná vila ukrytá v lesích poblíž hlavního města

Projekt s jednoduchým, ale výstižným názvem Valley Villa je rezidenční počin z dílny architektonického studia Arches. Stavba byla zrealizována během roku 2016 a nachází se v lesích jen několik stovek metrů od okrajových částí hlavního města Vilnius.
Reklama

Ponořena do přírody

Neobyčejný příbytek v sobě spojuje dokonalý klid a krásu okolí, které poskytují lesy, a zároveň snadnou a rychlou dostupnost do srdce rušného velkoměsta. Vila je doslova ponořena do přírody, protože se nachází v centru staré doliny Raguva. Na tomto místě se původně v minulosti nacházely dřevěné farmářské přístřešky a na okolních loukách se pásla hospodářská zvířata. Daná oblast spadá pod regionální parkovou oblast, čili i výstavba vily byla limitována určitými místními předpisy.

Reklama

1

Nominace na Stavbu roku 2017

Tato podmínka spolu s přáními majitele a možnostmi pozemku určily finální podobu budovy, která okouzlila mnohých – stavba získala hlavní cenu „Metry 1/5“ v Litevské architektonické soutěži Introspection 2015–2016. Kromě toho byla nominována na výroční cenu v kategorii „Nejlepší realizace roku“ ve dvacátém prvním ročníku soutěže Archiforma. Nakonec zazářila i nominací na „Stavbu roku 2017“ v rámci soutěže vyhlášené webem Archdaily.

FOTO ROBERT ŽAKOVIČ
Přečtěte si také:

Na návštěvě v první republice: Nenápadná vila nad Berounkou v duchu třicátých let

4

Inspirace designem tradičních svahových dřevěnic

Stavba se nachází na slunné straně svahu prakticky hned vedle předměstí. Všechny (z biologického a historického hlediska) hodnotné stromy musely být zachovány. Myšlenka, kterou se řídil návrh projektu, byla „zavěsit“ vilu přes dolinu a otevřít ji do ní prostřednictvím prosklených ploch. Přízemí je tím pádem určitou částí skryté ve svahu. Díky tmavému břidlicovému obkladu přízemí „zaniká“ a dává vyniknout prvnímu poschodí. To ihned upoutá zajímavým tvarovým řešením a obkladem z odolného neošetřeného borovicového dřeva, které časem získá hodnotnou stříbrnou patinu. Autoři návrhu se inspirovali designem tradičních svahových dřevěnic, které se v dané oblasti hojně vyskytovaly zejména v minulosti.

5

7

Interesantní dílo

Zajímavostí je, že všechny vnitřní části domu jsou přímo propojeny s okolní přírodou prostřednictvím přechodů. Jednotlivé „dvory“ se nacházejí na různých úrovních a některé z nich jsou tvořeny například zelenou střechou, která je umístěna na spodní části budovy a plynule přechází do svahu. Tímto způsobem se podařilo architektům dům zcela ztotožnit s okolím a vytvořit tak skutečně interesantní dílo, jehož prostory doslova dýchají pohodou a umožňují obyvatelům neustále čerpat energii ze zdravého zeleného prostředí. Člověk si díky tomuto řešení může vychutnávat sluneční paprsky ve všech fázích dne – na jedné straně domu si vychutnávat kávu při paprscích vycházejícího slunce ráno nebo podvečer u sklenky vína pozorovat západ.

29

32

Kvalita převažuje nad kvantitou

Celý dům je opatřen vertikálními dřevěnými lamelami, které slouží jako ochrana před přehřátím a také stínítko pro různé části domu. Chodník vedoucí do domu a dlážděný prostor kolem vchodu jsou obloženy granitovým obkladem, který perfektně splývá s okolím. Interiér materiálově i barevně koresponduje s exteriérem, přičemž využívá zejména borovicové dřevo, kov a jednoduché bílé omítky. Přítomné je množství denního světla, které se dovnitř dostává prostřednictvím velkého objemu prosklených ploch. Zařízení je moderní a jednoduché – kvalita převažuje nad kvantitou. Najdeme zde kožené sedačky, textilie, nové technologie v podobě spotřebičů a elektroniky a vše potřebné pro komfortní život současného člověka.

Vila Tugendhat
Přečtěte si také:

Vila Tugendhat aneb dům s pohnutým osudem

13

14

16

Dom je nadčasovou interpretací tradičních lokálních dřevěnic, s nimiž má společné nejen materiální vybavení, ale i tvarový či funkční atribut.

23

Valley Villa

Architektonické studio: arches

Lokalita: Vilnius, Litva

Projektový tým: A. Liola, R. Liola, E. Neniškis, M. Kaučikaitė, E. Geštautaitė

Plocha: 415 m²

Realizace: 2016

Dodavatelé: Focus, Kebony, Rathscheck

Stavební dozor: Dainius Dubaka

Text: Anna Martausová

Foto: Norbert Tukaj, arches

Zdroj: archdaily.com, arches.lt

Reklama
Reklama

Komentovat