Nenápadná rekreační chata překvapí vzdušným interiérem

Bylo, nebylo… Na konci štěrkové cesty, vinoucí se zvlněnou krajinou venkovské oblasti Bromont ve francouzské části Kanady, na vrcholku jednoho z kopců se mezi lesem a mýtinou usadila na první pohled nenápadná rekreační chata.
Reklama

S úctou ke kořenům…

Výzvou při vytváření projektu bylo zachytit ve stavbě rysy typické místní architektury, ale zároveň přiznat domu soudobý ráz, zkrátka zasadit moderní stavbu citlivě do místní krajiny. To se nakonec podařilo a dům se nevtíravě začlenil do prostředí, a to díky jednoduché obdélníkové formě, dřevěné fasádě i lomenému plechovému štítu. Objekt respektuje také terén pozemku, nižší úroveň se obrací k jihu. Orientace a postupné gradování vstupní části umožňuje naplno využít výhod, které nabízí lesnatá krajina – stromy v létě zajišťují přirozený stín, v zimě zase zadržují teplý vzduch.

Přečtěte si také: Když plovoucí chata plní nároky na sezónní bydlení

Résidence Bromont

Působí na svém místě tak samozřejmě a přirozeně, jako by tu vyrostla ze země. Ve skutečnosti za jejím zrozením ale stojí pečlivá a citlivá práce architektů, kteří se inspirovali okolní architekturou, ale zároveň vtiskli svému dílu osobitý charakter.

Résidence Bromont

Při pohledu od cesty je chatka téměř vždy chráněna hradbou stromů, jen na chvíli se otevírá pohled náhodnému kolemjdoucímu. Majitelům však tato malá mezera bohatě vystačí – poskytuje jim velkorysé výhledy do okolní krajiny, zároveň zachovává soukromí.

…které nebrání rozletu

Vzhled inspirovaný klasickou stodolou odkazuje k tradici, jako aktualizační prvky napovídající o současném původu architektury tu fungují jasně modrá barva hlavního vchodu a zdůraznění vertikální osy oken. Veranda zavěšená na konzole jen podtrhuje soudobé pojetí estetiky, navíc ještě více sbližuje obyvatele domu s okolním prostředím.

Résidence Bromont

Cestou necestou… Štěrková cesta spolehlivě dovede „lufťáky“ až na místo určení. Chatka, usazená v objetí stromů a keřů, je chráněna téměř ze všech stran. Bezpečně a útulně by se tu necítil jen málokdo.

Résidence Bromont

Jednoduchý obdélníkový půdorys stavby narušuje jen veranda vznášející se v prostoru díky zavěšení na konzole. Pouze ta i modře natřený vchod napovídají, že stavba tu nestojí už desítky let.

Résidence Bromont

Úžasné místo, které si majitelé pro svou rekreační chatu vybrali, dýchá atmosférou knih J. R. R. Tolkiena. Ještě větší působivost pak stavbě dodává respekt, s jakým byla vsazena do terénu a celkového prostředí.

Přírodní „kino“

Hlavní podlaží sestává z obývacího prostoru zakončeného velkoformátovými okny, která spolu s šikminami cedrového stropu působivě rámují výhledy do okolních kopců a reflektují majestátnost panoramat. Promyšlená dispozice podporuje pocit útulnosti a pohostinnosti, zároveň nebrání budoucímu vývoji − počítá s přeměnou na dvougenerační.

Přečtěte si také: Chata jako „kostka cukru“ ukrývá tradiční interiér

Résidence Bromont

Ze zádveří nás chodba vede kolem „vystrčené verandy“ až do společného obytného prostoru. Spojuje v sobě funkci jídelny, kuchyně i obývacího pokoje. Po celou cestu téměř neztrácíme kontakt s okolní přírodou.

Résidence Bromont

Dominantou otevřeného interiéru, v němž převažuje bílá a odstíny hnědé, je šikmý strop z cedrového dřeva, na němž jako hvězdy září LED diody. Obývací část působí díky tomuto řešení ohromně vzdušně, ale zároveň neztrácí na útulnosti menších prostorů.

 Résidence Bromont

Pohled do plápolajícího ohně v krbu a zároveň výhled do zeleně, která se pomalu halí do tmy. Takové večery nabízí svým obyvatelům novodobá „usedlost“ v kopcích kanadské oblasti Bromont.

Přečtěte si také: Okouzlující chata ze staré kůlny

 Résidence Bromont

Na konzole zavěšená veranda umožňuje majitelům nerušeně a nepozorovaně vstoupit do okolního světa klidu a zeleně. V pohodlí a bezpečí domova se stávají součásti přírody, přitom si mohou jen tak odskočit, třeba uvařit oblíbený čaj.

Text: Dominika Záveská
Foto: Steve Montpetit
Zdroj: v2com.net

Reklama

Komentovat