Netypický požadavek: Chtěli dům, který bude působit dojmem starého

Máte rádi atmosféru, kterou vytváří surová cihla v kombinaci s vlnitou litinou a dřevem? Prostoru netřeba mnoho, zejména ať to je útulné! Pokud přidáte další materiály – sklo a kov (i použitý), může vzniknout příjemná charismatická chaloupka v moderním a úsporném stylu.
Reklama
Foto: Peter Bennetts

Foto: Peter Bennetts

Stavby sžité s prostředím

Domek Null Vale House se nachází v prostředí australského venkova. V okolí jsou staré zemědělské budovy a stará obydlí domácího obyvatelstva. Všechny mají jedno společné: jsou to velmi jednoduché, téměř až primitivní struktury, které se staly neodmyslitelnou součástí tamní krajiny.

Foto: Peter Bennetts

Foto: Peter Bennetts

Architekti se při návrhu domu v této oblasti snažili napasovat nostalgii prostředí a intenzivně spojení pozemku s domy i do nové stavby. Tak, aby jemně doplňovala kolorit prostředí a neznamenala nepřiměřený zásah.

Reklama

Foto: Peter Bennetts

Foto: Peter Bennetts

Krásná, ale krutá krajina

Oblast je do velké míry „žulovou krajinou“ – zemí, která je krásná, ale zároveň i krutá. Její současná podoba je výsledkem vlivu geologických podmínek za miliony let. Na měkkých horninách můžete vidět znaky eroze, na mnoha místech odkrývají tvrdou žáruvzdornou žulu. I pozemek domu s rozlohu 300 akrů je posetý žulovými výstupy.

Foto: Peter Bennetts

Foto: Peter Bennetts

Elektřinu si vyrábějí sami

Majitelé domu chtěli v první řadě víkendový domek – základní obydlí s minimálním vybavením, které by bylo možné po čase změnit na trvalé bydlení. Vzhledem k tomuto záměru je vytvořena i konstrukce domu. Dům využívá energii nasbíranou fotovoltaickými panely, jeho součástí jsou haly na umístění zařízení, která potřebují na nezávislý provoz domu a péči o půdu. Inženýrské sítě byste zde totiž hledali marně.

Foto: Peter Bennetts

Foto: Peter Bennetts

Dvě části – jedna obytná druhá technická

Silueta domu se díky štítové střeše téměř shoduje se siluetami ostatních staveb v okolí. Samotný dům sestává ze dvou částí podobného tvaru – v jedné se nachází technické zázemí, u kterého jsou umístěny tanky na vodu, v druhé samotné bydlení. Obytná část je otevřená, hlavní prostor tvoří obývací místnost s kuchyní. Uprostřed je umístěno hygienické zázemí a na druhé straně domu manželská ložnice.

Foto: Peter Bennetts

Foto: Peter Bennetts

Aby působil staře

Dům je postaven z pálených cihel a vlnité litiny, doplněný masivním dřevem, novou pozinkovanou střešní krytinou. Všechny materiály vycházejí z hlavního požadavku klienta – vytvořit dům, který bude působit dojmem starého. Poskytuje možnost spát, najíst se i umýt se v přírodním prostoru bez zatížení moderním uspěchaným světem a technikou, jako součást zkušenosti, kterou se rozhodně vyplatí během života zažít.

Studio MRTN Architects získalo v roce 2017 vítězství v soutěži Victorian Architecture Awards, kterou pořádá Australský institut architektů.

Foto: Peter Bennetts

Foto: Peter Bennetts

Nulla Vale House ve zkratce

Architektonické štúdio: MRTN Architects

Lokalita: Nulla Vale, Austrálie

Plocha: 50 m2

Rok realizace: 2018

Sabína Zavarská
Foto: Peter Bennetts

Reklama

Komentovat