Novostavba je poctou cihlám. Vypadá jako starý anglický dům

18. 11. 2021
Diskuze (0)
Sdílet

Cihlový dům v londýnské čtvrti Southwark působí jako dokonalá přehlídka různých stylů spojování cihel. Bez nadsázky je „výkladní skříní“ tohoto velmi všestranného stavebního materiálu. Novostavbu navrhl architektonický ateliér Satish Jassal Architects. Má tři podlaží, včetně suterénu. Z ulice působí jako dvoupodlažní, při pohledu od zahrady se ukáže, že je tříposchodový.

Lokalita v památkové rezervaci Thorburn Square, v obytné čtvrti Southwark je charakteristická historickými terasami a o něco modernějšími apartmá. Cílem návrhu na výstavbu nového rodinného domu bylo sladit citlivé místo se stručným zadáním investorů. Jejich požadavkem bylo elegantní a prostorné současné bydlení.

Přečtěte si také:
Prefabrikovaný dům s historickým kouzlem a vtipnými detaily

Navržení ideálního domu stěžovala i blízkost sousedních nemovitostí. Právě to dalo architektům podnět, aby vnořili budovu do země a snížili úroveň přízemí o jeden metr. Spodní část domu je tak skryta za historickou hraniční zdí, která byla zachována a opravena.

Zajímavý cihlový dům v londýnské čtvrti

Hrubá a nedokonalá textura cihel dodává budově opotřebovaný vzhled, díky němuž novostavba působí jako dávná a neodmyslitelná součást ulice. Zdroj: Richard Chivers

Ploché střechy, vysoká dřevěná okna

„Vzhledem k charakteru lokality jsme se rozhodli do stavby moderního domu začlenit prvky lokální architektury, jako jsou prázdné štíty, ploché střechy a svislá dřevěná okna. Přiznali jsme je a začlenili do fasád. V celé budově jsme jako doplněk použili červené cihly Ibstock West Loathly Sharpthorne, které kontrastují s původní žlutou londýnskou cihlovou stěnou a se zlatými tóny dubem obložených oken. Hrubá a nedokonalá textura cihel dodává budově opotřebovaný vzhled, díky němuž novostavba působí jako dávná a neodmyslitelná součást ulice,“ uvádějí tvůrci projektu v autorské zprávě.

Centrální točité skleněné schodiště

Centrální schodiště je odlišeno cihlami, které jsou zarovnány nad sebou. Zdroj: Richard Chivers

Přirozené světlo v suterénu? Světelná studna!

Nejnižší podlaží zahrnuje ložnice umístěné ve dvou cihlových, na sebe kolmých křídlech. Mezi nimi je směrem do zahrady menší nádvoří. Zvýšený strop umožnil suterén prosvětlit přirozeným světlem – díky světelné studni. V přízemí se nachází kuchyň a jídelní kout, přičemž z obou funkčních zón můžete vyjít na samostatné terasy. V prvním poschodí jsou umístěny hlavní obytné prostory, tedy denní zóna. V ní zaujme elegantní kazetový dřevěný strop a velká arkýřová okna, která nabízejí výhled na ulici lemovanou stromy.

Kazetový dřevěný strop nad schodištěm v denní části

V prvním poschodí jsou umístěny hlavní obytné prostory, tedy denní zóna. V ní zaujme elegantní kazetový dřevěný strop a velká arkýřová okna, která nabízejí výhled na ulici lemovanou stromy. Zdroj: Richard Chivers

Různé druhy spojování cihel

Originalitou stavby je ukázka různého spojování cihel. Celkově tu najdete tři různé vzory spojování, z nichž každý definuje jinou část budovy. Horizontální spojení cihel zvýrazňuje kuchyň a jídelní kout, centrální schodiště je odlišeno cihlami, které jsou zarovnány nad sebou. Obytný prostor prvního poschodí je uzavřen inovativním svislým spojením cihel, které je vidět i v interiéru.

Přečtěte si také:
Jak do moderního interiéru zakomponovat starší kousky nábytku, aby výsledek nepůsobil chaoticky

Všechny cihly jsou odděleny desetimilimetrovým zapuštěným maltovým spojem, aby se zvýraznila patina. Největší výzvou, pokud jde o ukládání cihel, bylo vertikální spojení. Architekti vyvinuli speciální postup výstavby, aby jejich projekt byl dokonalý do posledního detailu. Výsledkem je výrazná budova, která – ačkoliv je nová – má silné vizuální propojení s lokalitou. To se bude vlivem počasí a práce materiálu ještě více prohlubovat.

Terasa v přízemí domu v londýnské čtvrti

V přízemí se nachází kuchyň a jídelní kout, přičemž z obou funkčních zón můžete vyjít na samostatné terasy. Zdroj: Richard Chivers

Cihlový dům v Southwarku

architektonický ateliér: Satish Jassal Architects

lokalita: Southwark, Londýn, Velká Británie

plocha: 126 m2

realizace: 2021

Sabína Zavarská

Foto: Richard Chivers

Kategorie: Návštěvy domů
Tagy: cihlové domy dřevěné stropy dubové obložení moderni architektura novostavby Točité schodiště třípodlažní domy
Sdílejte článek

Diskuze